Скочи на садржај

7 dana bez šećera: Prihvati izazov!

U poslednje vreme primećujem da volite dobar izazov, pa hajde da krenem sa nekim blagotvornim. Od doručka do večere, mnoge namirnice koje upotrebljavamo sadrže određenu količinu šećera. Prema istraživanju, odrasla osoba u EU obično konzumira 77 grama šećera svakog dana. Deca, s druge strane, unose čak 81 gram šećera dnevno!

Šećer stvara zavisnost i dugoročno je loš za vaše zdravlje, a konzumiranje previše šećera dovodi do gojaznosti, dijabetesa, srčanih i drugih bolesti. Ako pokušavate dastavite vaše zdravlje na prvo mesto, onda je ovaj sedmodnevni izazov bez šećera za vas.

izazov 7 dana bez šećera
Foto: Pexels

Šta je bitno da znate za ovaj izazov?

Evo nekoliko saveta kako krenuti u ovaj sedmodnevni izazov bez šećera:

 1. Zaslađene napitke zamenite vodom. Uzdržite se od konzumiranja slatkih voćnih sokova, gaziranih pića i energetskih napitaka. Umesto toga, izaberite samo one koje ne sadrže šećer: Voda, mineralna voda, voda sa ukusom mente, biljni čaj, voćni čaj, kafa.
 2. Obavezno čitajte etikete. Ponekad se šećer krije u neočekivanim proizvodima (recimo kiseli krastavčići ili voćni jogurt). Pošto se šećer dodaje praktično svuda, većinu vremena ga konzumiramo a da toga nismo ni svesni.
 3. Fruktoza, glukozno-fruktozni sirup, javorov sirup, dekstroza, maltoza, med itd su takođe šećeri koje proizvođači hrane stavljaju na ambalažu misleći da su nas prevarili da tu nema šećera. Ima, naravno. Sve ovo je na zabranjenoj listi tokom ovog izazova.
 4. Za jelo birajte nezaslađene grickalice. Voće je uvek dobra opcija za užinu, zato će voće u planu ishrane bez šećera biti odlična ideja. Evo nekog voća sa manjim procentom šećera: Limun, malina, jagoda, kupina, kivi, grejpfrut, avokado.
 5. Izbegavajte desert ako u njemu ima šećera. Zamenite svoj desert zdravom užinom ako ne možete da je preskočite. Odabir recepata za deserte bez šećera i njihovo dodavanje na vaš spisak recepata je najbolji pristup izbegavanja šećera.
 6. Počnite sami da kuvate. Ako sami pravite hranu za sebe i druge, svesni ste kvaliteta svakog sastojka koji koristite. Drugim rečima, svesni ste koliko putera, šećera, soli, itd jedete.

  Jela iz restorana i keteringa, kao i konzervirana gotova jela često imaju visok sadržaj masti, soli i šećera. Ako sami pravite hranu, to sprečava da se to dogodi. Dakle, imate mnogo više kontrole nad ishranom kada kuvate kod kuće. Pored toga, što bolje kuvate, ostaće vam više para u džepu.

   Šta možete da jedete tokom izazova bez šećera?

   Samo zato što izbegavate šećer, ne znači da imate malo izbora. U stvari, imaćete mnogo ideja za svežu, nutritivno bogatu hranu koja će vam pomoći tokom ove nedelje izazova. Bitno je takođe da ne preterujete sa ugljenim hidratima, jer je akcenat na proteinima i zdravim masnoćama, poput LCHF i keto ishrane.

   • Masti i proteini: piletina, jaja, riba, morski plodovi, puter, maslinovo ulje
   • Povrće: spanać, špargle, brokoli, karfiol, paradajz, brokoli, krastavac, rotkvice,…
   • Voće: limun, malina, jagoda, kupina, kivi, grejpfrut, avokado, voće koje ima mali procenat šećera
   • Orašasti plodovi: bademi, lešnici, orasi, pekan orasi, brazilski orasi i indijski orasi
   • Seme: čia seme, bundevino seme, laneno seme i susam
   • Mlečni proizvodi: kiselo mleko, jogurt, kefir, grčki jogurt, sir
   • Pića: voda, nezaslađena kafa, nezaslađeni čaj, gazirana voda, mleko, bademovo mleko
   • Kompleksni ugljeni hidrati (u manjim količinama): integralna zemička/ celozrni baget, ovsene pahuljice bez dodatka šećera

   Šta možete da očekujete?

   Evo nekoliko prednosti smanjenja unosa šećera, kao što su:

   1. Bolja koža: Ako ste skloni kožnim oboljenjima kao što je ekcem, dijeta bogata šećerom može izazvati izbijanje, iritaciju, pa čak i pojavu takvih stanja.
   2. Poboljšana energija: Vaš šećer u krvi i metabolizam se mogu stabilizovati konzumiranjem hranljivih obroka sa niskim sadržajem šećera, što će sprečiti promene nivoa energije.
   3. Bolja koncentracija: Da li ste ikada imali problema sa razmišljanjem? To možete dobiti od šećera. Ako jedete hranu sa malo šećera, možete povećati nivo koncentracije.
   4. Gubitak kilograma: Glavni cilj ovog izazova je gubitak težine. Dakle, ako imate jaku zavisnost od šećera i konzumirate hranu sa visokim sadržajem šećera, možete dobiti na težini. Čak i kada inače niste gladni, šećer prevari vaš mozak da poželi da jede više.
   5. Ukusnija hrana: Zvuči čudno, ali vaša hrana ima bolji ukus kada možete da probate stvari onakve kakve jesu, bez šećera. Čak će i hrana poput mesa i povrća sa marinadama imati bolji ukus, uključujući jagode koje počinju da imaju slatki ukus i jabuke koje imaju ukus prave poslastice.
   6. Smanjen rizik od bolesti: Postoji mnogo veza između dijabetesa, šećera, raka i srčanih bolesti. Nema sumnje da je konzumiranje manje šećera generalno mnogo bolje za vaše zdravlje.
   7. Manje nadimanja: Nadimanje i gasovi u stomaku su uobičajeni problemi ishrane savremenog društva. Veštački zaslađivači su uglavnom odgovorni za mnoge od njih, ali čak i običan šećer može biti problem.
   8. Smanjenje osećaja gladi: Da li ste ikada osećali potrebu da stalno jedete? Nakon doručka sledi užina, možda još jedna užina, ručak, dodatne užine, itd. Šećer, kao što je istraživanjima utvrđeno, ima sposobnost da prevari vaš mozak da poveruje da ste gladni kada niste.
   9. Bolji san: Ništa nije frustrirajuće od pokušaja da zaspite u krevetu, ali ne možete. Možda ćete imati problema da zaspite ako konzumirate previše šećera.

   Izazov može biti uvod…

   Sedam dana ishrane bez šećera je dobar eksperiment da uvidite koliko vi u stvari šećera nesvesno jedete na dnevnom nivou. Ovaj izazov može imati koristi za vaše zdravlje i delovati pre svega edukativno, jer kratki programi poput ovog nemaju dugoročne posledice. Ako želite trajnija rešenja, onda ovo može biti samo uvod u promenu dosadašnjeg načina ishrane.

   Iako ćete imati koristi od izazova ishrane 7 dana bez šećera, možda bi bilo bolje i održivije postepeno smanjivati unos šećera tokom vremena i praviti trajne promene koje poboljšavaju vaše dugoročno zdravlje. Ako vam treba stručna pomoć na tom putu, imate kome da se obratite.