Скочи на садржај

Smanjite unos šećera: 3 saveta koji zaista vrede!

Ako vaš dan ne može ni da počne bez “slatkog neprijatelja“, vreme je da smanjite unos šećera. Pogledajte sastav gotovo svih industrijskih namirnica. Tehnolozi su šećeru našli bezbroj namena, pa ga svetska populacija sve više konzumira. Istovremeno broj dijabetičara raste, kao i broj gojaznih. Polako zaboravljamo vreme kada smo pili vodu, jeli nutritivno bogate namirnice, a slatkiše jeli samo u posebnim prilikama.

smanjite unos šećera
Foto: Pexels

Ako ste već znali da je loš, donesite odluku da bar smanjite unos šećera. Ako niste sigurni kako da počnete, nema potrebe da se osećate strah ili nelagodu. Pročitajte savet nutricioniste kako je najlakše smanjiti unos rafinisanih šećera i uspećete da postignete svoj cilj.

Svi normalni planovi zdrave ishrane počivaju između ostalog na izbegavanju upotrebe rafinisanog šećera.

Tri su osnovna saveta na kojima počiva zdrava ishrana. Ako ih sprovedete u delo, računajte da ćete na najbolji i najlakši način uspeti da značajno smanjite unos šećera. Postoji gomila recepata koji će vam pomoći da se hranite zdravije i postignete vaš cilj.

#1 savet da smanjite unos šećera: Kuvajte kod kuće

Kuvanje kod kuće, umesto da jedete u restoranu ili lokalu brze hrane, najefikasniji je način za kontrolu nivoa dodatog šećera u vašoj ishrani. Kada sami kuvate svoju hranu, sami i kontrolišete šta će se u njoj nalaziti. Pokušajte na primer da sami napravite soseve i prelive za testenine i radije se odlučite za jela ili supe od svežih namirnica umesto da kupujete gotove opcije.

Niko nije dobar kuvar dok ne pokuša makar jednom, a savete za pripremu, kao i recepte možete naći u kuvarima u štampanom obliku ili na internetu. Ako niste vični u kuvanju, vreme je da naučite.

Kuvanje je stvar koja vam definitivno poboljšava kvalitet života i ključna je za svaki zdrav program ishrane. Uzgred da kažem da je posao nutricioniste i da pacijentu objasni i način pripreme hrane, pored izbora namirnica i količina.

Mislim da je očigledno da kolači, torte, dakle slatkiši sadrže šećer, ali da li ste znali da mnoga prerađena i konzervirana hrana takođe sadrži skriveni šećer, pored velike količine masnoća i soli? Konzerve nisu zdrava hrana i treba da budu prve na listi za izbacivanje. Razne začinske smeše, bujoni i industrijski sosevi sadrže šećer. To vam ne treba. Kuvajte od nule.

#2 savet: Odlučite se za prirodno slatko voće i povrće

Dok se odvikavate od slučajno ubačenih šećera koje težite da ukinete, birajte prirodne izvore šećera poput svežeg voća ili prirodno slatkog povrća poput batata-slatkog krompira. Ovo će vam pomoći da se vaše nepce prilagodi uz održanje dovoljno energije kako ne biste žudeli za šećerom.

Prirodno slatko voće i povrće, poput svežih malina koje smo dodali u kašu, prepuno je vitamina, minerala i vlakana. Neke od recepata možete naći i ovde na sajtu. Eksperimentišite i vidite šta vam najbolje prija.

Naravno i ovde se pazite dodatog šećera jer neko voće je tretirano upravo šećerom, na primer brusnice i svo kandirano voće. Prirodno, sezonsko voće je najbolji izbor. U sadašnjem vremenu kada počinje leto, birajte trešnje, maline, breskve, borovnice, ribizle, kajsije. Malo kasnije i kupine, šljive, smokve, grožđe… dinje i lubenice!

#3 savet: Jedite dovoljno proteina i zdravih masti

Uključite proteine i zdrave masti u sve svoje glavne obroke. Ovim makronutrijentima je potrebno više vremena da se svare, tako da vas duže drže sitima, što je presudno za suzbijanje apetita.

Ručak jeste glavni obrok u toku dana i treba da bude nutritivno bogat. Devičansko maslinovo ulje uz neku sezonsku salatu upotpunite sa mlevenim lanom i semenkama suncokreta, a proteine birajte iz najboljih izvora: ribe, piletine, kao i mahunarki.

Naročito je važno da večera bude bogata proteinima i zdravim mastima, jer će vas držati sitim do jutra. Potrudite se da ne večerate suviše kasno.

Doručak sa druge strane treba da ima nešto više ugljenih hidrata od večere, a užine su pun pogodak ako sadrže sezonsko i jezgrasto voće.

Preskakanje obroka je kontraproduktivno, jer opterećujete želudac i organe za varenje u obroku koji sledi, a kao posledica mogu da se jave i bolovi u želucu. S druge strane, “tanak” ili nikakav doručak će vam ubrzati žudnju za hranom, naročito slatkom. U tom slučaju, lakše posežete za slatkišima i ceo plan za odbacivanje rafinisanih šećera pada u vodu.