Скочи на садржај

Zašto su dobri puteri (maslaci) od orašastih plodova?

Da li ste ikada probali puter (maslac) od kikirikija ili susama (tahini /taan)? Isto tako postoje i puteri od raznih orašastih plodova (jezgrastog voća). Zajedničko im je to što su izrazito kalorične namirnice bogate proteinima i zdravim mastima i imaju odličnu zasićujuću moć. Zato se često upotrebljavaju za doručak kod zdravih ali i kod osoba sa određenim bolestima.

Možete ih sami napraviti od 100% orašastih plodova, bez ikakvih dodataka ili eventualno samo uz dodatak soli. Ja ne kupujem industrijske putere, volim da napravim svoj domaći puter i koristim najobičniji električni secko. Nikada ne dodajem ulje.

puteri od orašastih plodova
Foto: Pexels / Pixabay

Obično orašaste plodove prethodno tostiram pre pretvaranja u finu glatku masu dobre kremaste strukture, koja ima fantastičan orašast ukus. Ovakav maslac imaće nešto smanjene nutritivne vrednosti u odnosu početnu sirovinu, zbog degradiranja pojedinih fitonutrijenata prilikom tostiranja. Ako hoćete da zadržite ove benefite, jedite orašaste plodove u sirovom stanju u okviru užina.

Kako god da uradite, pripremite teglicu, a uštedećete i novac jer su industrijski maslaci dosta skuplji od domaćih. Naravno, možete napraviti i vaš miks od orašastih plodova.

Pre svega, reč opreza!

Alergije na hranu pogađaju 5% do 10% osoba. Kikiriki i orašasti plodovi, poput oraha, lešnika i badema, uobičajeni su izazivači alergija. Ako imate tešku alergiju, čak i nešto što je dodirnulo orašaste plodove može izazvati oticanje, povraćanje i dijareju. Može vam čak oteći grlo i otežati disanje. Ovo je potencijalno opasno stanje koje se naziva anafilaktički šok. Pozovite hitnu pomoć na 194 ako osetite ove simptome.

Koriste se u dijetama!

Istina je da orašasti plodovi imaju mnogo masti, ali to ne znači da ih morate izbegavati. Visok nivo proteina i vlakana održavaju osećaj sitosti i energije. To bi vam moglo pomoći da jedete manje kalorija i izgubite težinu. A orašasti plodovi mogu pomoći vašem telu da sagoreva više energije, čak i kada se odmarate. Ako ste na dijeti, veća je verovatnoća da ćete je se držati ako jedete orašaste plodove. Samo ne preterujte.

Dobre masnoće

Većina masti u orasima je nezasićena, što je bolje od zasićenih masnoća (u mesu) ili trans masti (u mnogim prerađenim namirnicama). Može pomoći u stabilizaciji šećera u krvi i insulina, hormona koji ga reguliše.

Nutritivno su vredni

Puteri od orašastih plodova nisu samo bogati u proteinima, već su i vlakna i zdrave masti ono što je važno. Orašasti plodovi takođe imaju mnogo drugih hranljivih materija kao što su vitamini E i B6, folna kiselina, niacin, magnezijum, cink, bakar i kalijum. Iz razloga što industrijski puteri mogu sadržavati i konzervanse i druge aditive, preporučujem da ih sami pravite. Aditive kod svih namirnica treba izbegavati ukoliko je moguće.

Puteri sadrže antioksidanse

Ako se pitate koji antioksidansi se nalaze u ovim puterima evo: tu su minerali poput selena i mangana, vitamini C i E, kao i flavonoidi, fenoli, polifenoli i druge supstance. Oni rade kao tim kako bi zaštitili naše ćelije. To bi mogao biti deo razloga što osobe koje jedu više orašastih plodova i putera od orašastih plodova imaju bolje zdravlje srca. Oni čak mogu pomoći u zaštiti od raka debelog creva.

Borci protiv holesterola, bolesti srca i krvnih sudova

Previše holesterola može očvrsnuti vaše arterije i dovesti do moždanog udara i srčanih bolesti. Bademi, orasi i drugi orašasti plodovi spuštaju nivo holesterola. Organizam proizvodi većinu holesterola, ali deo unosite i hranom koju jedete. Srećom, jezgrasto voće nema ništa od toga.

Arterioskleroza (taloženje naslaga na unutrašnjim zidovima krvnih sudova) može oslabiti srce i dovesti do srčane insuficijencije. Takođe može izazvati moždani udar, srčani udar ili nepravilne otkucaje srca (stanje koje se zove aritmija). Osobe koji jedu više orašastih plodova ili putera napravljenih od njih, imaju manje šanse za bolesti srca. Prema istraživanjima, dovoljno je svega 2 supene kašike, dva puta nedeljno.

Dobro za dijabetičare

Puteri od orašastih plodova su dobri za dijebetičare tip 2. Oni pomažu u kontroli održanja telesne težine, kao i visokog nivoa šećera (glukoze) i masti (lipida) u krvi. Oni takođe održavaju podlogu vaših krvnih sudova (endotela) rastezljivom i zdravom, što sprečava probleme sa srcem povezane sa dijabetesom.

Puteri sadrže dosta magnezijuma

Ovaj mineral je dobar za nerve, mišiće, kosti, šećer u krvi, krvni pritisak, pa čak i vaš genetski materijal ili DNK. U uobičajenoj savremenoj ishrani, nije dovoljan unos magnezijuma. Orašasti plodovi poput indijskih oraha, badema i kikirikija, kao i puteri napravljeni od njih, imaju puno magnezijuma.

Specifičnosti pojedinih putera:

  • Puter od badema: To je jedan od najpopularnijih nakon, naravno, putera od kikirikija i odličan je izvor vitamina B7, koji se takođe naziva biotin. Ovaj nutrijent je od vitalnog značaja da pomogne vašem telu da obradi masti, šećer i proteine koje jedete. Takođe pomaže da vaš šećer u krvi bude stabilan i vaša koža zdrava.
  • Puter od brazilskog oraha: Ovi orašasti plodovi su odličan izvor selena, koji održava rad štitne žlezde, pomaže vašem telu da napravi genetski materijal (DNK) i jača vaš imuni sistem. Takođe štiti vaše ćelije od slobodnih radikala. Osobe koje ne unose dovoljno selena mogu imati veće šanse da dobiju određene vrste raka. Zbog velike količine selena u njemu, ne treba preterivati sa ovim puterom, dovoljno je dve kafene kašičice na dan (ekivalent 2 komada brazilskog oraha).
  • Puter od indijskog oraha: Ovaj puter je odličan izvor bakra, koji je vašem telu potreban da hrani tkiva i krv i proizvodi energiju. Takođe može imati antioksidativna svojstva koja štite vaše ćelije od oštećenja.
  • Orahov puter: Orasi su jedan od najboljih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina koje su zdrave za srce. Konkretno, oni obezbeđuju tip koji se zove alfa-linolenska kiselina (ALA), koja deluje kao gradivni blok za druge vrste omega-3. Nije uvek lako pronaći puter u prodavnicama, ali možete da ga napravite kod kuće.

Kako izbeći buđ i užeglost?

Orašasti plodovi ponekad imaju buđ koja se može preneti i na puter koji pravite. Buđavi plodovi mogu sadržavati aflatoksin, koji može biti uzrok raka jetre. kada pravite puter, pogledajte i izbacite enventualne buđave plodove. Bilo kako bilo, čuvajte orahe na hladnom i suvom mestu i bacite sve buđave, užegle, smežurane ili one koje su promenile boju. Čuvanje orašastih plodova u zamrzivaču takođe može pomoći u zaustavljanju kvarenja.

Uvek je preporuka da pravite svoj puter od sveže kupljenih namirnica. Pre nego ih napravite probajte plodove i da bi sprečili da budu užegli. Užegao puter nije dobar i ne treba ga koristiti. Sve namirnice koje sadrže masnoće mogu da užegnu pa i puteri. Potrudite se da što pre pojedete sveže napravljen domaći puter, jer je onda najkvalitetniji.