Скочи на садржај

Kako imati bolje raspoloženje i više energije sa 55+?

Svi mi starimo. Nekome se točak vremena okreće sporije, a nekome brže. Sazrevamo, otkrivamo nove ideje i istražujemo mogućnosti. Sa 55+ još uvek niste stari, ali već imate neku životnu mudrost, videli ste svašta i dosta toga preneli mlađima. Postoji gomila poznatih sa 55 i više kojima nikada nebiste dali te godine. Koja je njihova tajna?

Ja sa mojih 45 ne mogu da tvrdim kako je u 55+ ali su mi mnogi moji pacijeti iz te starosne kategorije pomogli da shvatim neke stvari. Tu možda malo sporije, zrelije postupate i više obraćate pažnju na ono što vam crpi energiju. Ova starosna grupa sigurno ne ide na olimpijske igre, pa brzina nije razlog zašto radite neke stvari, ali i ne treba da bude.

Kako da sa 55+ imate više energije i budete bolje raspoloženi?
Foto: Pexels

Gde treba da bude fokus?

Kad već brzina nije prioritet, a još uvek niste u penziji, fokusirajte se na tri stvari: ishranu, vežbanje i dobar san. Već imate veliku decu koja žive u tom istom brzom svetu, pa zašto za sebe da ne napravite jednu dobru promenu na bolje?

Ako stalno, kao po nepisanom pravilu jedete iste obroke, hajde da malo više razmislite šta vam je pametnije jesti. Prave namirnice i obroci mogu podići vašu energiju i učiniti da se osećate bolje.

Kako ulazite u zrele godine, sposobnost vašeg tela da pretvara hranu u energiju se usporava. Kao rezultat toga, mnogi dobijaju na težini. Ipak, možete sebi pomoći da ostanete u formi i napunite se energijom.

Ishrana: izbor namirnica i količina

Nivo šećera igra veliku ulogu. Kao nutricionista mogu vam potvrditi da niskoglikemijska hrana poput pasulja, povrća bez skroba, orašastih plodova i proizvoda od celog zrna, može pomoći u održavanju ravnoteže šećera u krvi.

Sa druge strane visokoglikemijske namirnice, poput belog pirinča, belog hleba i pića zaslađenih šećerom, može izazvati brze skokove šećera u krvi. Možda ćete osetiti kratak energetski udar, ali kada padne, možda ćete se osećati iscrpljenije nego ranije. To više nije za vas.

Premalo kalorija može vas ostaviti bez energije. Previše može učiniti da dobijete na težini, pa ćete se osećati usporeno. Koliko treba da jedete svaki dan zavisi od nekoliko stvari, posebno od toga koliko ste aktivni. Razmislite, a ako vam treba promena, javite se da vam uradim personalizovan jelovnik.

Pokrenite se!

Verovatno ste već primetili da ne radite jednako kao sa 25, ali radno mesto na kojem ste ne pravi tu razliku. Ne brinite. Vaše je samo da pronađete vreme van posla i porodičnih obaveza za svoje slobodne aktivnosti i uživate u njima. Većina mojih pacijenata uživa u šetnjama. Neki praktikuju i brzi hod i to je dobro za održavanje zdrave telesne težine.

Što ste aktivniji, osećaćete se energičnije. Vežbanje i fizička aktivnost su takođe odlični načini da poboljšate svoje raspoloženje. Ako imate problema koji vas sprečavaju da radite stvari u kojima ste nekada uživali, budite kreativni. Ako vas recimo problemi sa kolenima sprečavaju da potrčite, onda vam plivanje ili vožnja bicikla mogu pomoći.

Ne bi trebalo da prestanete da se krećete ako ste u sred 6. decenije života. Samo se krećite na drugačiji način. Potražite fitnes programe u lokalnim teretanama ili pronađite nekoga ko bi vas u tome pratio i motivišite jedni druge. Ako imate problema sa pronalaženjem vremena da budete aktivni, možda će vam pomoći da vežbate ujutru, pre posla ili bilo čega drugog. Samo se pobrinite da ne preskačete doručak.

Razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što započnete novu rutinu. Moj savet vam je da uradite mali sistematski pregled i proverite da li možete da se bavite nekim sportom. Svaka fizička aktivnost značajno smanjuje depresiju i stres. Proverite to i sami!

Odmor zlata vredi!

Za mnoge dnevna rutina je takva da čak iako ne radite taj dan, ustajete u isto doba. Osećate se odmorno, u redu, važno je da ste imali onih 7 sati sna koje preporučuju i lekari i nutricionisti i personalni treneri.

Čak iako samo odremate u toku dana pola sata zatvorenih očiju, vaša energija se pojačava, baš kao i radna sposobnost. Ako ste 55+ i radite drugu smenu, proporučujem vam da iskoristite ovu tehniku.

Pokušajte da ne pijete alkohol neposredno pre spavanja. Iako vas to može učiniti pospanim na neko vreme, to zapravo otežava da utonete u san. Ako ste ljubitelj kafe, gledajte da vašu šoljicu sreće popijete do popodneva. Uvek se potrudute da ležete i budite se u isto vreme. Pre spavanja nekoliko sati ne koristite vaš mobilni ili računar.

Ostali saveti za bolje raspoloželje i više energije

  • Smanjite alkohol, jer efekti na vas i vašu jetru su duži i veći nego kad ste imali 25 godina.
  • Pijte više vode. Ako ste čak i malo dehidrirani, to vam može oduzeti energiju i uticati na raspoloženje.
  • Smanjite stres gde god možete. Na primer, pokušajte da smanjite svoju listu obaveza ako osećate da to preterano utiče na vas. Isključite TV i prošetajte ako vas vesti uznemiravaju.
  • Ako ste umorni ili depresivni, proverite sa svojim lekarom da to nije usled nekog zdravstvenog stanja.
  • Verujte u sebe i ne dajte da vas pokolebaju!