Скочи на садржај

Ovo izbegavajte ako vas muči anksioznost ili depresija!

Opterećeni ste poslom, školom ili privatnim obavezama i nemate mnogo vremena da razmišljate o ishrani? Verovali ili ne, neka hrana (i piće) može negativno da se ogleda na anksioznost ili depresiju. Krivci su belo brašno, šećer u svim oblicima, trans masti, zaslađivači, aditivi. Evo liste nekih desetak namirnica koje bi najbolje bilo da izbegavate, jer pospešuju navedena stanja.

Bilo da je anksioznost ili depresija, neka hrana i piće može da odmogne!
Foto: Pexels

Prerađena hrana

Ako jedete mnogo prerađenog mesa, prženu hranu, rafinisane žitarice, slatkiše, peciva i mlečne proizvode sa visokim procentom masti, veća je verovatnoća da ćete biti uznemireni i depresivni. Ishrana puna žitarica bogatih vlaknima, voća, povrća i ribe može vam pomoći da ostanete zdraviji.

Soja sos

Soja sos je osnova mnogih istočnjačkih jela, a treba da ga izbegavaju osobe koje su osetljive na gluten. Pored hleba, testeninama i pecivima, gluten je prisutan i u industrijskoj hrani poput soja sosa. Ako ste osetljivi na gluten, a konzumirate namirnice koje ga sadrže, to može izazvati anksioznost ili depresiju. Takođe može učiniti da se osećate tromo i da niste u najboljem izdanju. Proverite deklaracije i pokušajte da ga izbegavate.

Voćni nektari i sokovi

Vlakna u voću ispunjavaju vas i usporavaju način na koji vaša krv uzima energiju. Bez tih vlakana, samo pijete hranljivu vodu sa šećerom koja vas može brzo podići-i isto tako brzo spustiti. To vas može ostaviti gladnim i ljutim. To neće pomoći da pobedite anksioznost ili depresiju. Jedite voće ako vam treba nešto slatko. Kad ste žedni, pijte vodu.

Gazirani napici: obični, dijet i energetska pića

Nema dileme: svaka flašica ili limenka ovih napitaka sadrži šećer i/ili zaslađivače, aditive (kofein itd.) i ugljen dioksid. Pića zaslađena šećerom ili zaslađivačima, dokazano imaju direktnu vezu sa depresijom. Previše kofeina koje ova pića imaju takođe može biti loše za anksioznost. Energetska pića mogu izazvati aritmiju, anksioznost i probleme sa spavanjem.

Ako žudite za gaziranim pićem, umesto gornjeg probajte gaziranu vodu sa malo voćnog soka. To će vam omogućiti da uživate u mehurićima bez previše stvari koje vam ne trebaju.

Tost hleb i peciva od belog brašna

Belo brašno i proizvodi od njega su osnova lošeg savremenog načina ishrane modernog čoveka. Prerađeno belo brašno od koga se pravi brzo se pretvara u šećer u krvi nakon što ga pojedete. To može izazvati skokove energije i brze padove koji mogu biti loši za anksioznost i depresiju. Koristite samo hleb i peciva od celog zrna, pa njega tostirajte ili pravite šta poželite, kako vam je to želja.

Krofne i mekike

Svi ih volimo, a male poslastice s vremena na vreme mogu vam pomoći u raspoloženju. Ali samo da znate: krofne imaju sve pogrešne vrste masti, prerađeno belo brašno sa malo ili nimalo vlakana za usporavanje apsorpcije i puno dodatog šećera. Zato, ako morate, potrudite se da ovo bude izuzetak od pravila, a ne rutina.

Razni prelivi, umaci i marinade

Možda biste trebali da izbegavate neke industrijeske prelive, umake i marinade u kojima ima dosta šećera. Ali šta je sa „lajt“ prelivima „bez šećera“? Mnogi svoju slast duguju aditivu aspartamu, veštačkom zaslađivaču povezanog sa anksioznošću i depresijom. Proverite sastojke ili, još bolje, napravite svoj preliv kod kuće od nule.

Kečap

Uglavnom je paradajz, zar ne? Pa, da, i šećer, puno šećera. Četiri grama po kašičici, tačnije. A „lagane“ stvari mogu imati veštačke zaslađivače koji bi mogli biti povezani sa anksioznošću i depresijom. Umesto toga probajte domaći sok od paradajza koji ne sadrži šećer ili svež paradajz.

Kafa

Ako niste navikli, kofein u kafi može vas učiniti nervoznim. Takođe bi vam mogao poremetiti san. Nije lepo čuti ali istina je da ne smanjuje anksioznost ili depresiju. I kod odvikavanja od kofeina se možete osećati loše. Ako mislite da vam stvara probleme, polako isključite kofein iz ishrane. Ako ste rešili da ipak pijete onu bez kofeina, kafa vam može pomoći da se osećate manje depresivno.

Alkohol

Čak i malo alkohola može da vam pokvari san. Nedostatak odmora može izazvati anksioznost i izazvati depresiju. Previše spavanja može uzrokovati još više problema. Međutim, jedno piće bi vam moglo smiriti živce i učiniti vas društvenijim. To može biti dobro za vaše mentalno zdravlje. Ključ je umerenost: ograničenje je- jedno piće dnevno za žene, a dva za muškarce.

Šlag

Konzerva šlaga izgleda moćno naročito kada je dodajete u kafu ili neku poslasticu. To je šećer, uz koji je dodato oko 2 grama trans masti po porciji. Trans masti su prema istraživanjima povezane sa depresijom. Ove delimično hidrogenizovana masti se takođe nalaze u prženoj hrani, testu za pice, kolačima, kolačićima i krekerima. Proverite deklaracije na proizvodima.

Ako jedete masti, neka to bude „dobra“ vrsta koju dobijate od hrane poput ribe, maslinovog ulja, oraha i avokada. To vam može podići raspoloženje.