Скочи на садржај

Brazilski orah: jezgrasto voće koje svako hoće

Brazilski orah je najveći od orašastih plodova (jezgrasto voće), a potiče iz Južne Amerike. Može se naći u najbližoj bioradnji i veoma je hranjiv. Bogat je mono i poli nezasićenim kiselinama, (zdrave masti), kao i omega 6 masnim kiselinama i zasićenim mastima. Čak 70% brazilskog oraha su masnoće. Ima veoma aromatičan, bogat ukus.

Brazilski orah sadrži puno vitamina E, kompleksa vitamina B, kalcijuma, cinka, kalijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa, bakra. Sve to utiče na bolje zdravlje kostiju, bolje snadbevanje tkiva i organa kiseonikom, zdraviji kardiovaskularni sistem. Brazilski orah pozitivno utiče protiv depresije i jača imunitet.

Obilje nutrijenata

Pored nutritivno poželjnih supstanci koje sadrži, brazilski orah sadrži i izrazito visoku količinu selena, mnogostruko više nego bilo koja druga namirnica koja ga sadrži. Ne sadrži gluten. Selen podstiče rad štitaste železde, pa brazilski orah često koriste vegani i vegetarijanci. Cenjen je i kod osoba sa celijakijom, nepodnošenjem glutena. Selen deluje i kao antioksidans, što inhibira slobodne radikale koji uzrokuju propadanje tkiva i ćelija. Selen je dobar izbor u prevenciji malignih bolesti, katarakte, a podstiče i razvoj mišićne mase.

Najbolje ga je jesti sirovog, ali s obzirom na to da raste daleko od Srbije, možemo ga naći samo u obliku u kojem se i uvozi, očišćenog od ljuske i eventualno termički obrađenog. Jedan prosečan orah ima 10 grama. Na 100g daje oko 655 kcal. Pored selena, brazilski orah prirodno sadrži i radijum, radioaktivni element i to u količinama do hiljadu puta većoj od ostalih namirnica. Sada će verovatno neki odmah prestati dalje da čitaju, ali… ova radioaktivnost nije toliko opasna, jer radijum nije uranijum ili plutonijum i sav se izbacuje iz organizma. Ova radioaktivnost je još jedan razlog što se brazilski orah jede u manjim količinama.

Brazilski orah: koliko se sme jesti?

Dva prosečna brazilska oraha (2 x 10g = 20g) sa čak 100 mikrograma selena prevazilaze preporučeni dnevni unos za selenom (55 mikrograma). Dakle, zadržite se na 1-2 oraha dnevno.

Kada ga kupujete, omirišite ga i proverite da nije užegao, jer ima veliki procenat masnoća. Jezgro oraha ima bledožutu ili belu boju. Ukoliko je tamnije, to znači da ima veći sadržaj aflatoksina, koji je sa ljuske ovog jezgrastog voća prešao i na samo jezgro. Birajte dakle jezgro koje je bledunjavo, ne tamno. Ukoliko ste osetljivi na kikiriki, bolje zaobiđite i brazilski orah, jer i jedan i drugi mogu da sadže aflatoksin.

Brazilski orah ima ulogu u zdravlju štitaste žlezde jer učestvuje u metabolizmu joda i proizvodnji hormona. Pravilan rad štitaste žlezde je neophodan za dobro zdravlje. Poremećaj u funkciji ove žlezde kao direktnu posledicu imaju gojaznost ili sa druge strane mršavost. Jedan do dva oraha mogu pomoći u funkciji štitnjače, ali to ne znači da mogu da zamene lekove koje vam daje vaš lekar. Ako imate poremećaj rada štitaste žlezde, obavezno se konsultujte sa lekarom.

Brazilski orah i dijeta

Brazilski orah je dobra opcija i za dijetoterapiju, jer zbog velikog sadržaja zdravih masnoća utiče na duži osjećaj sitosti. Ovako se ublažava rizik od prejedanja i obedovanja između obroka.

Pored toga, zdrave masnoće pozitivno utiču na sniženje lošeg holesterola i trigilicerida u krvi, što pozitivno utiče na ceo kardiovaskularni sistem.

U ishrani osoba koje su imale šlog, brazilski orah takođe može da pomogne jer sprečava stvaranje ugrušaka krvi. I ovde je neophodna konsultacija sa lekarom, jer korišćenje brazilskog oraha može da utiče na upotrebu lekova antikoagulanata (na primer farin).

Zdrave osobe ga svakako preventivno mogu koristiti.

Još malo o zdravlju…

Pored svega navedenog, brazilski orah pozitivno utiče i na nervni sistem, smanjuje stres i anksioznost, olakšava migrenu. Ima pozitivan uticaj na povećanje plodnosti kod muškaraca, ali i kod probavnih problema, gasova i opstipacije. Pozitivno utiče na kožu i kosu.

Prema nekim istraživanjima brazilski orah ima izvesno antimikrobno delovanje. Sve u svemu, odlična užina na poslu ukoliko niste od onih koji potamane celu kesu grickalica. Vodite računa da je ovo ipak veoma kalorična namirnica i da se zbog selena i radijuma nikako nebi trebalo preterivati. Kao što je rečeno, dovoljno je unositi 2 oraha dnevno. Maksimalna doza je 4 oraha dnevno.

Oni koji su skloni alegijama, najbolje je da ga izbegavaju. Ukoliko je želja ipak veća, probajte samo jedan i to za jutarnju užinu. Dakle, samo oprezno.