Скочи на садржај

Kakav doručak, takav i dan!

Ako se po jutru dan poznaje, onda svakako pažnju obratite na svoj doručak. Ne preskačite ga, jer će vam dan onda biti prazan, nikakav, već se potrudite da vam ovaj prvi obrok da dovoljno snage i hranjivih materija.

Pekara?

Pekara je omiljeno mesto mnogih kada je reč o doručku i to je pravo malo carstvo ukusa. Tu su kroasani, perece, krofne, pizze i preukusne pogačice i pancerote… svega ima za svačiji ukus. Svi ovi proizvodi od testa koje rado kupujemo sasvim lepo utoljavaju glad, ali sadrže velike količine margarina i drugih masnoća, aditiva, soli i šećera. Ovi proizvodi nisu nutritivno bogati i većinom spadaju u brzu hranu. Da li baš morate da udovoljavate svojim starim navikama?

Šta ovi proizvodi čine našem telu? Slana peciva utiču na zadržavanje vode u organizmu, lisnata testa su prebogata margarinom, dakle masna su. Sve ovo se teško vari i oskuduje hranjivim materijama, koje su neophodne radi normalnog funkcionisanja organizma.

ALTERNATIVA: Ako ste ljubitelj peciva, izaberite ono od integralnih žitarica i obogatite ga nekim sirnim namazom i nekim povrćem, recimo paprikom i možda nekim semenčicama (suncokret, bundeva…). Kao napitak možete uzeti probiotski jogurt, kefir ili kiselo mleko.

Ljubitelji slatkog doručka mogu u integralno pecivo namazati malo maslaca i džema/ meda. Uz ovo lepo ide čaj sa limunom ili ceđena pomorandža.

Terenski doručak

Građevinski radnici i drugi radnici na terenu obično biraju za doručak jaku, masnu, kaloričnu hranu kao što su pljeskavice, sendvič od pola belog hleba sa salamom/ mortadelom/ mesnim nareskom/ paštetom začinjene majonezom, uz obaveznu kolu ili drugi neki gazirani sok. Da je zdravo, pa i nije, ali sve ovo donekle zvuči logično ako obavljate veoma zahtevan fizički posao. Ako niste građevinac i radite u kancelariji, ovakav doručak vam definitivno ne treba.

Sve zasićene nezdrave masnoće iz prethodnog slučaja završiće vam u obliku masnog tkiva tamo gde ga najmanje želite. Istovremeno, sebi ćete uskratiti vitamine, minerale i vlakna koji su vam neophodni.

ALTERNATIVA: Ako volite ujutro da jedete jaja, zašto ne probate kuvano jaje (ili ako ste baš gladni, dva) uz tostiran integralni hleb, neku sezonsku svežu salaticu (npr. čeri paradajz i rukola sa maslinovim uljem) i biljni čaj? Što je najbolje, ako treba, ovo sve može da se ponese i na teren.

I ovde slatka varijanta može biti interesantna. Ako volite ovsene pahuljice, tu možete mašti da date na volju i obogatite ih jezgrastim voćem (orah, badem, indijski orah, lešnik), medom i recimo bananom, mandarinom ili ananasom (ili nekim smrznutim voćem) uz organsko mleko. Tu ne mora da bude kraj: možete dodati tostirane kokosove ljuspice, mleveno laneno seme, suvopečeni susam, čija, itd. Najbolje je to da napravite uveče za ujutru i stavite u frižider. Naravno, ako vam je posao napolju, sve ovo možete da pripremite u nekoj posudi sa poklopcem i ponesete sa sobom. Posle ovakvog doručka popijte čašu vode.

Ako konzumiramo zdravije namirnice, sasvim jasno, bićemo zdraviji, a i držaćemo imunitet na višem nivou. Ono smo šta jedemo. Definitivno. Razmislite malo o tome i… prijatno!