Скочи на садржај

Pravilnom ishranom protiv helikobakterije!

Ako ste otkrili da vam helikobakterije prave probleme sa probavom, možda ćete pomisliti da jedino lekovi mogu da je stave pod kontolu. I tu ćete zanemariti pozitivan efekat koje neke namirnice imaju protiv ove upornih bakterija.

helikobakterije, helikobakterija
Foto: Pexels

Šta je uopšte helikobakterija?

Helikobakterija (Helycobacter pylori) je bakterija koja raste u sluzokoži želuca. Ona je odgovorna za više od 90% svih čireva i može uzrokovati rak želuca ako se ne leči. Oko 85% zaraženih nema simptome, što otežava dijagnozu.

Rezultati istraživanja iz 2017. otkrili su da je približno 4,4 milijarde ljudi širom sveta zaraženo H. pylori. U nekim zemljama više od 87 posto stanovništva nosi ovaj patogen.

Ova bakterija se širi kontaminiranom vodom i hranom. U većini slučajeva ne izaziva simptome. Ipak, to je primarni uzrok raka želuca i drugi uzrok smrti od raka širom sveta, prema pregledu iz januara 2014. objavljenom u Zborniku Nacionalne akademije nauka SAD-a. Istraživači sugerišu da faktori ishrane i okolina utiču na stopu infekcije helikobakterijom.

Šta je potrebno uraditi? Hranu koja stimuliše lučenje želudačnog soka, poput kafe, crnog čaja i napitaka od kole, treba izbegavati tokom lečenja helikobakterije. Takođe treba izbegavati hranu koja iritira želudac, poput nekih začina (bibera), prerađenog i masnog mesa, poput slanine i kobasica.

Najbolje namirnice u borbi protiv helikobakterije

  • Probiotici su prisutni u namirnicama kao što su jogurt i kefir, a mogu se uzimati i kao suplementi, u obliku praha ili kapsula. Probiotici stvaraju dobre bakterije koje žive u crevima i stimulišu proizvodnju supstanci koje se bore protiv helikobakterije. Takođe, smanjuju njene neželjene efekte koji se javljaju tokom lečenja bolesti, poput dijareje, zatvora i lošeg varenja.
  • Omega-3 i omega-6 pomažu u smanjenju upale želuca i sprečavaju rast helikobakterije. Ove dobre masti se mogu naći u hrani poput ribljeg ulja i devičanskog maslinovog ulja.
  • Nekiselo voće i kuvano povrće treba redovno konzumirati jer se lako vare i pomažu u poboljšanju funkcije creva. Određeno voće poput malina, jagoda, kupina i borovnica pomaže u borbi protiv rasta ove bakterije, pa se može jesti umereno.
  • Brokoli, karfiol i kupus sadrže supstance koje se zovu izotiocijanati i koje mogu pomoći u sprečavanju raka i borbi protiv helikobakterije, smanjujući njeno širenje u crevima. Ovo povrće je lako svarljivo i pomaže u smanjenju želučanih bolova nastalih tokom lečenja. Za najbolje rezultate preporučuje se 70 g brokolija dnevno.
  • Belo meso i riba sadrže nižu koncentraciju masti, što pomaže u varenju i sprečava da hrana ostane predugo u stomaku. Najbolji način da jedete ovo meso je tako što ćete ga skuvati sa solju i lovorovim listom kako biste dodali ukus bez izazivanja kiselosti u želucu. Ako pečete meso ili ribu na roštilju, koristite maslinovo ulje ili 1 kašiku vode.

Kako ublažiti neprijatne simptome lečenja

Tretman za borbu protiv helikobakterije obično traje 7 dana i primenjuje se uz upotrebu lekova inhibitora protonske pumpe, kao i antibiotika. Oni se uzimaju dva puta dnevno, a uobičajeni neželjeni efekti su:

  1. Metalni ukus u ustima: To se može dogoditi u ranoj fazi lečenja, a verovatno će se vremenom pogoršati. Da biste pomogli u lečenju ovog problema, začinite salate sirćetom i pre pranja zuba posipajte sodu bikarbonu i so na zubnu pastu. Ovo će pomoći da se neutrališu kiseline u ustima i proizvede više pljuvačke.
  2. Mučnina i bol u stomaku: Mučnina i bol u stomaku obično se pojavljuju od drugog dana lečenja pa je važno da pijete puno vode, odmorite se i jedete lako svarljivu hranu, poput jogurta i belih sireva. Pijenje čaja od đumbira ubrzo nakon buđenja i jedenje 1 parčeta tosta, kao i to što ne pijete velike količine tečnosti odjednom, dobri su načini za ublažavanje jutarnje mučnine.
  3. Proliv: Dijareja se obično javlja nakon trećeg dana lečenja, jer antibiotici, osim što eliminišu helikobakteriju, na kraju oštećuju crevnu floru i izazivaju dijareju. Konzumiranje probiotskog jogurta i lako svarljive hrane, kao što su supe, pire, beli pirinač, riba i belo meso, dobar je način za zaustavljanje dijareje i obnavljanje crevne flore.

Šta ne treba jesti tokom lečenja helikobakterije

Tokom lečenja važno je izbegavati hranu koja može da iritira želudac ili koja može da stimuliše lučenje želudačnog soka, kao i hranu koja pogoršava nuspojave. Zato je važno izbegavati sledeće:

  • Kafa, čokolada i crni čaj, jer sadrže kofein, supstancu koja stimuliše kretanje želuca i lučenje želudačnog soka, izazivajući veću iritaciju;
  • Bezalkoholna pića i gazirana pića, jer rastežu želudac i mogu izazvati bol i refluks kiseline;
  • Alkoholna pića, jer povećavaju upalu želuca;
  • Kiselo voće poput limuna, narandže i ananasa, jer može izazvati stomačne bolove i gorušicu;
  • Biber i začinjena hrana kao što su beli luk, senf, kečap, majonez, vorčester sos.