Скочи на садржај

Ishranom protiv gorušice

Teško da postoji osoba koja nikad nije osetila kiselinu u želucu, odnosno gorušicu. Gorušica se javlja kada donji ezofagealni sfinkter, mišić koji zatvara želudac sa gornje strane, nije dovoljno zatvoren. Tada se kiselina iz želuca vraća u jednjak što daje osećaj pečenja. Kada jedemo, ovaj mišić je otvoren da propusti hranu u želudac. Gorušica se obično javlja oko sat vremena posle jela.

Prevencija je najbolji način da se izborite sa gorušicom, ali to mnogi ne znaju. Osobe koje pate od gorušice redovno koriste medikamente radi kontrolisanja gorušice, ali tegobe se mogu smanjiti i na drugi način. Sve što treba da uradite je da napravite neke izmene u vašoj ishrani i ponašanju pre i posle jela. Ako vam izmene prijaju, gorušica će se prorediti i praviti manje tegoba.

Gorušica se može sprečiti…

Slika: dream designs / FreeDigitalPhotos.net
Slika: dream designs / FreeDigitalPhotos.net
 1. Kada jedete, nemojte se opterećivati raznim problemima. Opustite se. Vreme za stolom je vreme u kojem ne treba da se brinete zbog posla ili već nečega drugog, jer je dokazano da stres pojačava lučenje želudačne kiseline. Pustite neku laganu muziku i uživajte u hrani.
 2. Kada više jedete, želudac luči veće količine kiseline. Umesto tri obilna obroka, rasporedite tu količinu hrane na pet obroka i smanjićete opterećenje na želudac. Hranu dobro sažvaćite.
 3. Obratite pažnju šta jedete! Ljuta hrana izrazito pojačava lučenje želudačne kiseline. Takođe i kisela hrana, citrusi, paradajz (u bilo kojem obliku), beli luk i začinjena hrana. Sve ovo izbegavajte ili ako je to neizvodljivo, smanjite upotrebu nekih od navedenih namirnica.
 4. Jedite lako svarljivu, kašastu, barenu hranu. Lako svarljiva hrana se u želucu zadržava manje nego ona koje se dugo vari, pa je i količina kiseline manja. Ona takođe potpomaže rad creva i olakšava izbacivanje štetnih materija.
 5. Gazirana pića podstiču želudačne sokove. Pijte vodu, ostavite gazirano, verovatno i sami vidite da vam ne prija. Takođe izbegavajte alkohol, kafu i čaj.
 6. Oprezno sa slatkišima! Smanjite ne najmanju meru čokoladu i slatkiše, kao i masna, pržena jela i mesne prerađevine.
 7. Ne razmišljajte o tome da prilegnete posle jela! Ako vam se spava posle ručka, prvo se prošetajte malo pa tek posle recimo sat vremena možete da odmorite. Uveče ne jedite kasno i ne preterujte sa količinom hrane u obroku. Izbegavajte poluležeći položaj dok jedete.
 8. Smršajte. Preterana telesna težina pojačava pritisak na stomak i može izbaciti kiselinu u jednjak. Trudnicama je ovo veliki problem. Popustite kaiš, skinite tesnu odeću i zamenite je komotnom koja ne pritiska i ne steže.
 9. Pijte dosta vode i žvaćite blage žvakaće gume koje ne sadrže mentol. Voda će pomoći da razblažite kiselinu a žvakaće gume će stimulisati proizvodnju pljuvačke koja takođe može ublažiti osećaj kiseline u želucu. „Jake“ žvake imaju suprotan efekat.
 10. Pušenje potpomaže gorušicu, pa ako možete smanjite ili batalite ovu ružnu i nimalo zdravu naviku.
 11. Eksperimentišite sa namirnicama i ustanovite koje vam izazivaju najviše gorušicu. Te namirnice definitivno izbacite iz ishrane, koliko god ih voleli pre toga.
 12. Ne uzimajte sodu bikarbonu ukoliko vas gorušica mori, iako to mnoge naše bake preporučuju.

Pored lekova, postoje i mnogi prirodni načini kako da smanjite tegobe kod gorušice. Čaj od belog sleza oblaže iritiranu želudačnu sluznicu, a za umirenje želuca je dobar i čaj od kamilice. Od hrane koja smanjuje kiselost želudačnog sadržaja dobar izbor su: lešnici, bademi, šargarepa i banane. Ako grickate nešto od navedenog između obroka, smirićete tegobe. Mirođija, takođe smiruje tegobe koje gorušica izaziva. Ako imate stalne probleme sa gorušicom, obavezno posetite lekara, kako biste dobili odgovarajuću terapiju.