Скочи на садржај

Probiotici: koji su dobri i gde da ih nađemo?

Probiotici su žive bakterije i kvasci koji imaju pozitivan uticaj na organizam, pogotovo na probavni sistem. Kada čujemo reč bakterija, obično pomislimo na sitne mikroorganizme uzročnike bolesti. Ono što ne znamo je da je telo puno bakterija, a tu osim dobrih ima i loših. Dobre bakterije koje su korisne za nas su probiotici, jer nam pomažu da imamo dobro zdravlje creva.

Probiotici pomažu zdravlju
Foto: Pexels

Probiotici su prisutni u mnogim namirnicama, ali i u suplementima. Pre nego što se uputite u prvu apoteku, znajte da ih u hrani najviše ima u mlečnim proizvodima na primer probiotskom jogurtu i kefiru. Ako niste zaljubljenik u mlečne proizvode, probiotike možete unositi putem suplemenata, ukoliko imate neki problem sa probavom. Na samom pakovanju probiotika piše koja je vrsta bakterija u njima.

Mehanizam delovanja

Za sada se još uvek na zna tačan mehanizam kako probiotici deluju, a istraživači pokušavaju da proniknu u ove tajne. Ono što se zna je da kada u telu izgubite „dobre“ bakterije, na primer nakon terapije antibioticima, probiotici mogu pomoći u njihovoj zameni. Takođe, probiotici pomažu u slanju hrane kroz vaša creva utičući na nerve koji kontrolišu kretanje creva.

Probiotici mogu pomoći u održavanju ravnoteže vaših „dobrih“ i „loših“ bakterija kako bi vaše telo radilo onako kako bi trebalo. Ako imate neki problem sa probavom, pitajte vašeg izabranog lekara za savet o tome koji bi vam probiotik najbolje odgovarao.

Vrste probiotika

Mnoge vrste bakterija su definisane kao probiotici. Sve one imaju različite koristi po organizam. Takođe i neki kvasci su probiotici. Mnogi suplementi i fermentisani mlečni proizvodi imaju po nekoliko različitih probiotskih kultura koje deluju zajedno. Evo najčešćih:

  • Lactobacillus. Ovo je možda najrasprostranjeniji probiotik. To je ono koje ćete naći u jogurtu i drugoj fermentisanoj hrani. Različiti sojevi mogu pomoći kod dijareje i mogu pomoći osobama koje ne mogu svariti laktozu, dakle, šećer u mleku.
  • Bifidobacterium. Možete ga naći u nekim mlečnim proizvodima. Može pomoći u ublažavanju simptoma sindroma iritabilnog creva (IBS) i nekih drugih stanja.
  • Saccharomices boulardii je kvasac koji se nalazi u suplementima i mlečnim proizvodima, koji pomaže u borbi protiv dijareje i drugih digestivnih problema.

Neka uobičajena stanja na koja probiotici utiču su:

  • Sindrom razdražljivih creva (IBS)
  • Zatvor (opstipacija)
  • Divertikuloza
  • Upalna bolest creva (IBD)
  • Infektivna dijareja (uzrokovana virusima, bakterijama ili parazitima)
  • Dijareja izazvana antibioticima

Probiotik nije klasifikovan kao lek, već kao suplement. Proizvođači probiotičkih suplemenata ne moraju da dokazuju da su njihovi proizvodi bezbedni ili da rade. U jednoj probiotskoj kapsuli može biti između 1 x 109 do 1 x 1010 bakterija

Uopšteno gledajući, probiotske namirnice i suplementi su bezbedni za većinu osoba, mada ih pojedinci sa problemima imunog sistema ili drugim ozbiljnim zdravstvenim stanjem ne bi trebali uzimati.

U nekim slučajevima, blagi neželjeni efekti mogu da uključuju grčeve u stomaku, dijareju, gasove i nadimanje prvih nekoliko dana nakon što počnete da ih uzimate. Takođe mogu izazvati alergijske reakcije. Ako vam ne prijaju, prestanite ih uzimati i razgovarajte sa svojim izabranim lekarom ako imate problema.

1 мишљење на „Probiotici: koji su dobri i gde da ih nađemo?“

  1. Meni je kombinacija kefira uz suplemente na prirodnoj bazi zaista mnogo pomogla. Bas sam se godinama mucila sa nervoznim crevima i nadutoscu, a sad kad god se pojavi ja pojacam unos kefira i suplemenata uz nadzor gastroenterologa.

Затворено за коментаре.