Скочи на садржај

Mineralna voda u dijetoterapiji

Prirodna mineralna voda je bakteriološki zdrava voda koja sadrži rastvorene mineralne materije. Po tome se značajno razlikuje od obične vode, koju pijemo sa česme. Svaka mineralna voda ima različit ukus, koji zavisi od koncentracije minerala i njihove prisutnosti u vodi. Pojedine mineralne vode se preporučuju u dijetoterapiji obolelih.

Kada su “veseli mehurići” u pitanju, razlikujemo prirodno gazirane mineralne vode, sa količinom ugljen dioksida istom kao na izvoru i gazirane mineralne vode, sa većim sadržajem ugljen dioksida od onog na izvoru. Gaziranim mineralnim vodama je CO2 dodat prilikom procesa flaširanja. Negazirane mineralne vode ne sadrže ugljen dioksid (CO2).

kisela-mineralna-voda
Srbija je bogata mineralnim vodama.

Mineralne vode se dele prema sadržaju rastvorenih mineralnih materija na:

  • prirodne slabomineralne vode, koje imaju suvi ostatak (sadržaj mineralnih soli) do 500 mg/l
  • prirodne mineralne vode, kod kojih je sadržaj mineralnih materija između 500 i 1500 mg/l
  • prirodne mineralne vode bogate mineralnim solima, sa suvim ostatkom ppreko 1500 mg/l.

Mineralnih voda ima raznih, zavisno od hemijskog sastava minerala koje sadrže. Postoje:

  • bikarbonatna, sa sadržajem bikarbonata iznad 600 mg/l
  • sulfatna, sa sadržajem sulfata preko 200 mg/l,
  • hloridna, sa sadržajem hlorida preko 200 mg/l,
  • kalcijumova, sa sadržajm kalcijuma (Ca++) preko 150 mg/l
  • magnezijumova, sa sadržajem magnezijuma (Mg++) preko 500 mg/l,
  • natrijumova, sa sadržajem natrijuma preko 250 mg/l,
  • fluorna, sa sadržajem flora preko 1 mg/l,
  • kisela, sa sadržajem ugljen dioksida preko 250 mg/l.

Mineralna voda može da zadovoljava i više pomenutih karakteristika. Svi podaci o količini i sastav mineralnih voda nalaze se na deklaracijama, pa izaberite onu koja odgovara upravo vama. Mineralna voda nebi trebala da zameni običnu vodu, jer postoji teoretska pretpostavka da višak unetih mineralnih soli može da preoptereti bubrege, osim ako se radi o prirodnim slabomineralnim vodama.

Kod teškog fizičkog rada, osoba se više znoji i i gubi elektrolite, pa je mineralna voda, bilo da je gazirana ili ne, dobra za remineralizaciju. Balneoterapija je lečenje prirodnim vodama koja se provodi u banjama pod stručnim nadzorom lekara i uz određenu dijetoterapiju. Zavisno od sastava i vrste, mineralne vode mogu biti blagotvorne u okviru određene dijetoterapije.

Postoji nekoliko osnovnih grupa mineralnih voda:

  1. Ugljeno-kisele vode (Karađorđe, Vrnjci, Heba) – imaju povoljan uticaj na kardiovaskularni sistem, deluju na arterijsku hipertenziju i druga srčana oboljenja,
  2. Sulfatne vode (Heba) – imaju primenu u terapiji bolesti organa za varenje i žučnih puteva,
  3. Natrijum hloridne vode (Karađorđe, Heba) – koriste se u terapiji oboljenja želuca, međutim, ne treba ih uporno koristiti već menjati s vremena na vreme.
  4. Gvožđevito- arsenske vode (Mivela) – koriste se u terapiji anemije,
  5. Natrijum hidrokarbonatne mineralne vode (Heba, Karađorđe) – smanjuju kiselost želudačnog soka i poboljšavaju funkciju jetre i žučne kese.
  6. Specifične mineralne vode – su one vode koje sadrže veću količinu mikroelemenata u aktivnom obliku prema sledećoj tabeli (prikazani su poznatiji brendovi):
Mivela Minakva Knjaz Miloš Karađorđe Rosa Vrnjci
gvožđe  +  +
brom  +  +
jod  +  +
fluor  +  +  +
selen  +
kalcijum  +  +
magnezijum  +
kalijum  +  +  +

Vode koje sadrže kalcijum se preporučuju u ishrani trudnica i dojilja, a takođe odlična su prevenzija protiv hipertenzije. Magnezijum je mineral koji ima veliku ulogu u opuštanju mišića i krvnih sudova, što je faktor smanjenja rizika od infarkta. Magnezijum takođe smanjuje stres, pojačava peristaltiku creva, sprečava stvaranje kamena u bubregu, smanjuje mogućnost arterioskleroze, gojaznosti i dijabetesa. Voda najbogatija ovim mineralom je Mivela i ona se preporučuje u dijetoterapiji kod zdravih i obolelih. Pored toga, kalijum kojim je ova voda bogata, pomaže u normalizaciji stolice.

I temperatura vode je od značaja, tako da hladna voda pojačava lučenje želudačnih sokova i crevnu peristaltiku, a topla radi upravo suprotno. Zato je preporuka da pijete mineralnu vodu na umerenoj temperaturi. Kao i u svemu ostalom, ne preterujte ni u konzumiranju mineralne vode i s vremena na vreme promenite na neku drugu ili je koristite uz običnu vodu.