Скочи на садржај

Mršavljenje bez gladovanja: lakši put do prave linije

Mršavljenje bez gladovanja nije teško ostvariti, naprotiv. Mnogi pogrešno misle da je pravi put za mršavljenje kada izbacite sve što “goji” iz vašeg jelovnika i ostane vam neka mizerna količina hrane odnosno kalorija koju nazivate obrok. Tada je neizbežno da se organizam “pobuni” jer ne dobija makro i mikronutrijente koji su neophodni za normalno funkcionisanje tela. Nastaje glad, koju verovatno neko vreme možete da tolerišete. Svi mi imamo neki prag tolerancije za glad- neko manji, neko veći.

Organizam ne može doveka da traži rezerve kojima treba da nadomesti nedostatak energije, proteina, vlakana ili ugljenih hidrata. Telo se iscrpljuje, ne mršavi zdravo. Uzroci su jasni: izbacivanje celih grupa namirnica, preskakanje obroka, neredovna ishrana, pogrešno raspoređena količina u dnevnim obrocima ili kombinacija istih.

Mršavljenje: manje kalorija, ali više obroka

Preskakanje doručka dovodi do toga da imate obilniji ručak, a tada se želudac više opterećuje. Posledice su sporiji metabolizam, nadimanje, gasovi, mučnina u želucu i nedostatak apetita za kasnije obroke, poput užine i večere. Nivo šećera u krvi vam raste i pada kao vrednost akcija na berzi. Ujutru se ciklus ponavlja, nemate osećaj gladi za doručak, eventualno popijete kafu.

Osećaj gladi u bilo kojem delu dana, naročito uveče je siguran znak da ste uneli nedovoljnu količinu hrane. Drugim rečima, niste dozvolili telu da dobije dovoljno energije i nutrijenata. Dok spavate, aktivan je samo vaš bazalni metabolizam, koji troši najmanju količinu energije za održavanje organizma.

Mršavljenje bez gladovanja ima lakši put postizanja tanjeg struka od onog gladovanjem. Ako svakog dana jedete na svaka 3 ipo do 4 sata, imaćete 4 do 5 obroka. Tada vam ne trebaju velike količine hrane, kao kad jedete 2 puta dnevno. Takođe vam ne treba ni toliko vremena kao kada jedete jedan obilan obrok, kada se često zna i preterivati.

Uobročite se i videćete koliko je mršavljenje bez gladovanja realna situacija.

Redovnom ishranom za mršavljenje bez gladovanja

Neredovna ishrana se vrlo lako može “prešaltovati” u redovnu, važno je samo da imate jasan plan obedovanja i naravno vreme za to. Odaberite 4 ili 5 obroka na dan i gledajte da oni kalorijski i nutritivno budu adekvatni za sve vaše dnevne aktivnosti. Naravno, da bi mršavili, ukupnu kalorijsku vrednost treba nešto umanjiti kako bi se postigao kalorijski deficit. Ne ide se mnogo ispod radnog metabolizma, a biraju se nutritivno bogate namirnice koje imaju veliku moć zasićenja.

Manji obroci znače i manje opterećenje organa za varenje, a takođe i bolju iskoristljivost unete hrane.

Doručak i večera treba da budu u nekoj srazmeri. Ručak je naravno glavni obrok i kao takav najobilniji, jer nam u sred dana treba najviše energije. Kasne obilne večere se nikako ne preporučuju. Trudite se da vam u obrocima budu belančevine, ugljeni hidrati i masti, a ne zaboratite ni vlakna, vitamine i minerale.

Kako bi spečili pojavu umora kada nivo šećera u krvi opadne, vreme je za užinu u kojoj možete pojesti neko voće, orašaste plodove, neku integralnu musli pločicu, komadić crne čokolade, (grčki) jogurt ili ovsenu kašu.

Šta jesti?

Čuli ste da mnogi kažu da hleb goji. Hleb ne goji. Puno hleba goji. Što da izbacujete hleb iz ishrane, kad je (integralni) hleb dobar izvor ugljenih hidrata, vlakana i vitamina B kompleksa? Eventualno, izbacite beli hleb, a ubacite integralni ili mešani ražani hleb ili hleb od proklijalog zrna pšenice. Birajte namirnice od celog zrna, obilje sezonskog povrća, ribu, meso, jaja, mleko i mlečne proizvode, voće, a što manje slatkiša. Ključ je u raznovrsnosti ishrane, a ne u isključivosti. Pripremajte hranu na zdrav način i ne koristite XL tanjire.

U zavisnosti od dnevnih aktivnosti treba birati najpogodnije vreme za obroke, naročito osnovne (doručak, ručak, večera) ali i užinu ili dve između glavnih. Osim navedenih, nema drugih mini obroka, snekova, grickanja ili čalabrčka uz piće i sličnih trikova koje koristimo kako bi tu i tamo pojeli nešto. Neće vam ni biti potrebni.

Kao nutricionista mogu vam potvrditi da kada jednom počnete jesti češće a manje, biće vam problem sve pojesti što ste planirali, a bićete siti. Prosto da ne poverujete- jedete, siti ste, a mršavite. Ovakvo mršavljenje bez gladovanja uspeva bez korišćenja bilo kakvih šejkova, tableta za smanjenje apetita, čajeva i ostalih preparata za mršavljenje. To je samo dokaz koliko redovna ishrana utiče na ubrzavanje metabolizma.

1 мишљење на „Mršavljenje bez gladovanja: lakši put do prave linije“

  1. Imam problema sa viskom kilograma dugi niz godina razne dijete sam probala ali nisu uspevale dali postoji mogucnost da mi napravite dijetu i koliko to kosta novac vam mogu polati preko weyst union posaljite mi tacno kako mogu platiti imam 54godina visoka 153cm a tezina 89kg unapred zahvalna ilic radica

Затворено за коментаре.