Скочи на садржај

Ocena dijeta: Dijeta sa jajima

Dijeta sa jajima

Dijeta sa jajimaU praksi srećem osobe koje mi se javljaju za pomoć posle jedne ili serije opštih, popularnih dijeta koje sasvim sigurno ne doprinose vitkijoj liniji, već sasvim suprotno, a koliko su takve dijete zdrave, o tome ne treba trošiti reči. Jedna od takvih je sigurno, u poslednje vreme i dijeta sa jajima.  Izgleda da je trend u svetu da poznate ličnosti kao razlog svoje nove, vitke linije lansiraju priču o čudesnim dijetama poput ove da neželjene kilograme možete oterati – jajima.

Šta je u stvari dijeta sa jajima?

Ovo pitanje me je toliko zaintrigiralo da sam odlučila da vidim koliko postoji varijacija dijete sa jajima, a našla sam tri. Sve tri imaju par zajedničkih karakteristika: jaja nisu skupa, kao ni ostale namirnice koje ulaze u sastav ove dijete. Dijeta sa jajima u bilo kojoj varijanti ne predviđa bilo kakvu fizičku aktivnost. Ovo bi već trebalo na početku da vam stavi do znanja da dijeta nije održiva.

1. Tradicionalna dijeta sa jajima

Najpopularnija verzija ove dijete ne podrazumeva da jedete isključivo jaja, ali predviđa da najveći udeo u proteinima koje unosite bude upravo iz jaja. Kada se malo bolje analizira, dolazi se do zaključka da je dijeta sa jajima verzija proteinske Atkins dijete, gde je znatno smanjen unos ugljenih hidrata (UH). U ovom slučaju jelovnik je sledeći:

  • Doručak: Jedno do dva jaja za doručak, pola grejpfruta i neko povrće siromašno ugljenim hidratima ili pak nemasno meso. Primer: 2 kuvana jaja, pola grejpfruta.
  • Ručak: obrok od jaja ili neko nemasno meso (piletina, riba). Primer: pečeno pile bez kožice, zelena salata
  • Večera: izbor je isti kao za ručak (ili-ili). Primer: omlet od 2 jaja sa paradajzom i spanaćem
  • Salate i povrće sa niskim sadržajem UH se mogu kombinovati sa glavnim obrocima, po želji.
  • Voće se ograničava na jednu do dve užine, ali ne u većoj meri.
  • Potpuno je zabranjeno u ovoj dijeti koristiti hleb, žitarice, krompir i sve namirnice bogate UH.

2. Dijeta sa jajima i grejpfrutom

Druga varijanta dijete sa jajima je takođe popularna i sastoji se od konzumiranja polovine grejpfruta uz svaki obrok. U najkraćim crtama, plan ishrane u ovoj varijanti je gotovo identičan samo uz dodatak grejpfruta, za koji se smatra da “ubrzava sagorevanje kalorija”.

3. Isključiva dijeta sa jajima

Ovo je bukvalno najekstremnija varijanta gde se od namirnica upotrebljavaju samo kuvana jaja, a pije voda ili obrano mleko. Kao stručnjak, ovde moram da Vas zamolim da nikako ne pokušavate ovu varijantu dijete sa jajima!

Dijeta sa jajima – ocena nutricioniste:

jaja-paradajzDobre strane dijete sa jajima:

  • Jaja su dobar izvor belančevina (vitelin, livetin i fosfovitin) , vitaminima A i D, kao i minerala fosfora, gvožđa i sumpora.
  • U žumancetu jaja se nalaze masti, ali imaju značajnu biohemijsku ulogu: To su nezasićene masne kiseline (linolna, linoleinska i oleinska) koje su veoma svarljive i ulaze u sastav nervnih ćelija kao fosfolipidi.
  • Jaja se vare između 105 i 150 minuta zavisno od načina pripreme.
  • Visoko proteinske dijete uz smanjen unos UH mogu da smanje apetit.

 

Loše strane dijete sa jajima:

  • Ako stavite namirnice jedne od dijeta, npr tradicionalne dijete sa jajima u proračun, izlazi da dijeta ima između 650 i 800 kcal, što je sigurno ispod svakog bazalnog metabolizma i to znatno ispod te granice. U prevodu, ovo znači gladovanje. Idealan primer za pojavu jo-jo efekta, ako vam je to cilj.
  • Dijeta je potpuno pogrešna sa stanovišta raznovrsnosti ishrane, izbačene su cele grupe namirnica što znači da je dijeta monotona i dosadna. Zbog monotone ishrane, dijetu je nemoguće duže držati.
  • Ako ne unosite ugljene hidrate, koji su osnovna energija, nećete imati snage za obavljanje težih fizičkih i umnih poslova, jer će i mozak i mišići “gladovati”. Posledica je pad koncentracije, intelektualnih i radnih sposobnosti. Osećaćete glavobolju, zamor, mučninu, naročito na početku držanja dijete.
  • Dijeta sa jajima je opšteg karaktera i potpuno je neprilagođena bilo kojoj osobi. Kalorijske potrebe svih nas su različite, a količine predviđene dijetom iste za sve.  Nedovoljne.
  • Jaja često znaju da zatvore stolicu, nadimaju, ali i da daju neprijatan zadah.
  • Nepostojanje fizičke aktivnosti samo po sebi ukazuje da dijeta sa jajima – nije zdrava dijeta. Ne sagorevaju se suvišne masti bazalnim metabolizmom, potrebno je malo da se pokrenemo i potrošimo kalorije.
  • Jaja, odnosno žumanca jaja su značajan izvor holesterola, što osobama sa visokim holesterolom svakako nije preporučljivo.
  • U ekstremnoj varijanti, konzumiranjem samo jaja teško ćete ugroziti vaše zdravlje zvog nedostatka osnovnih nutrijenata potrebnih organizmu, kojih nema u jajima.
  • Praktikovanjem dijeta poput ove, rizikujete značajne komplikacije poput problema sa bubrezima i jetrom.

Zaključak je da ćete ovom dijetom možda postići kratkotrajan efekat, ali će vam se apetit na kraju dijete povećati, pa ćete vratiti sve kilograme, ali se i ugojiti. Bićete na lošijoj početnoj poziciji za novu dijetu, pa ako se prepoznajte u ovoj priči, predlažem vam da završite sa lošim opštim dijetama i gladovanjem i posetite nutricionistu. Gladovanje nije rešenje kako da smršate, a ako vas zanima kako je zdravo mršavi, dovoljno je samo da se objektivno informišete i odlučite.