Скочи на садржај

Matematika mršavljenja

Kako da smršam? Koliko brzo? Ako manje jedem da li to znači da ću brže i više smršati? Ovo su samo neka od pitanja koje mnoge osobe postavljaju prvenstveno sebi, a odgovor mogu tražiti sami ili im tu može pomoći neko ko ima odgovore na sve to.

U praksi se srećem sa različitim slučajevima i različitim pričama osoba kojima je pomoć svakako potrebna. Nemamo svi iste startne pozicije kada krećemo na dijetu, neko ima ovoliku ili onoliku kilažu, procenat vode, procenat masti, visinu, godine, krvni pritisak, a neki imaju i medicinski problem – bolest i sve to utiče na izbor i količinu namirnica koje treba da imaju u svom novom, zdravom jelovniku. Matematika je prosta – ukoliko jedete više hrane i unosite više kalorija od onih koje potrošite – ugojićete se, a u suprotnom – smršaćete. Ali to nije sve.

Koliko kalorija je dovoljno?

Pored pomenute, proste matematike u obzir treba uzeti i sve karakteristike osobe, od fizičkih do zdravstvenih i odrediti optimalan broj kalorija za upravo tu osobu. Donja granica je definitivno određena, a to je BMR – bazalni metabolizam – ispod kojeg nikako nebi trebali da idete. To je broj kalorija koji trošite kada ležite ceo dan i bukvalno ništa ne radite. Što je osoba gojaznija, veći je BMR. Dobra dijeta uvažava ovo pravilo, ali na žalost, neke osobe ovo zanemaruju i koriste dijete ispod svog bazalnog metabolizma. Posledice mogu biti loše po organizam, pogotovo ako osoba ima još neki medicinski problem.

Pošto svaki rad zahteva dodatne kalorije, brže ćete i zdravije smršati ukoliko imate redovnu fizičku aktivnost. Šetajte se više, nađite nešto što vam prija, nađite podršku i samo posmatrajte kako se vaš cilj ostvaruje. Sasvim je zdravo da osoba smrša do 8 kg/mesečno, znači DO te brojke (što zavisi od startne kilaže, pola i mnoštva drugih faktora), pa je prema tome i gubitak od 4-5 kg/mesečno  sasvim zdrav. Ne očajavajte ukoliko je taj broj i manji, jer u praksi se javlja da ukoliko je procenat telesne masti osobe veći – brzina mršavljenja je manja.

Izbor namirnica

Znači zdravlje je na prvom mestu. Određivanje kalorija je samo prvi korak, a potom sledi izbor pravih namirnica koje će se naći u dijeti. Sezonu je uvek dobro pratiti, pa prema tome poželjno je da se u jelovniku nađu sezonsko voće i povrće koje možemo naći u našim trgovinama. Egzotične namirnice treba koristiti samo ukoliko ne postoje odgovarajuće domaće namirnice, jer nije cilj dijete da pored kilograma izgubimo i novac.

U nekim slučajevima, naročito kod bolesnih osoba, ne preporučuju se neke namirnice, dakle, pojedino voće i povrće koje može da pogorša stanje osobe na dijeti, i treba veoma paziti da ishrana ide u pravcu poboljšanja zdravstvene situacije. Ako do sada niste koristili neke namirnice koje su dobre po vas, budite otvorenog uma i probajte nešto novo i zdravo.

Vreme

Za sve što vredi u životu potrebno je pomučiti se. I to, naravno, zahteva vreme. Ukoliko niste strpljivi i želite instant rešenja, ne očekujte ništa dobro, jer bez posvećenosti cilju i vremenu potrebnom da se taj cilj ostvari, nema trajnog rešenja. Napravite realne ciljeve i ostvarujte ih polako, na zdrav način. Kada počnete sa dijetom, oubročite se, to je veoma bitno, jedite svaki dan u isto vreme. Kada imate pet obroka na dan umesto tri ili dva, vaš metabolizam se ubrzava i nema potrebe da vaš organizam skladišti masti koje služe kao rezervna energija. Potrebno je jedno vreme da telo prihvati ovo, ali budite uporni i iznenadićete se da to uopšte ne mora biti teško. Recept za jelo “češće i manje” je svakako bolji od koncepta “ređe i više”.

Budite strpljivi, budite posvećeni cilju i živite svoje snove.