Скочи на садржај

Oprezno sa obiljem hrane za praznike!

Obilje masne i jake hrane naročito nakon dugotrajnog posta može da ima neželjene efekte po naš probavni sistem. Žučna kesa se nalazi odmah ispod jetre i skladišti i izlučuje žuč u tanko crevo. Žuč se sastoji od enzima za varenje masne hrane. Kada ste mladi i imate dvadesetak godina, vaš probavni sistem može da svari bukvalno sve od hrane, ali kako starite, problemi počinju da se pojavljuju.

Oprezno sa obiljem hrane za praznike, žučna kesa je u opasnosti. Foto Pexels
Foto: Pexels

Takođe, slavlja su jedan ogroman dugotrajan obrok koji nema neki definisani početak, pauzu i kraj, već traje satima… Malo ruske salate, jaje, dva, tri,… malo pršute, kobasice, pa pečenja… na kraju neka fensi torta, masna i preslatka. Ako ste imali neki uobičajen režim ishrane, sve navedeno je kao bomba za vaš organizam.

Šta može da napravi problem? Žučna kesa i kamen iz nje.

Masna, teška hrana veoma opterećuje žuč i žučnu kesu, pa može učiniti haos sa kamenčićima ili većim kamenjem za koje ne znate ni da imate. Oni su uglavnom sačinjeni od holesterola, ali mogu biti i pretežno od kalcijuma i bilirubina. Kamenje može zatvoriti žučne puteve i uzrokovati žuticu, a osećaćete se kao da imate ciglu u stomaku i da vam se hrana koju ste pojeli nikako ne vari. Ovo akutno stanje karakterišu i izrazito jaki bolovi u stomaku, nakon masnog obroka.

Mokraća vam je tada tamnožuta, a izmet blede bež boje. Sve ovo uzrokuje da jetra ne radi kako treba, AST, ALT, alkalna fosfataza i bilirubin skaču na ogromne vrednosti i imate hitno stanje, koje zahteva ERCP, endoskopsku metodu uklanjanja kamena iz žučnog puta. A šta ćete da radite ako u urgentnom centru nemaju ispravan ERCP aparat? A dosta bolnica su i dalje u kovid režimu na koje ne možete da računate.

Recimo da ste ERCP ipak uspeli da uradite. Nakon ove procedure, potrebno je ići na operaciju žučne kese (endoskopska u većini slučajeva), da vam se opet nebi desila ista priča i dobili hroničnu upalu žučne kese. Kada jednom shvatite da vam se stvaraju žučni kamenci, operacija žučne kese je samo pitanje vremena. To je najčešća operacija u hirurgiji i veoma efikasno se rešava i bez kese se sasvim normalno živi. To ne znači da osoba kod koje je operisana žučna kesa može dalje da ždere kao ala.

E, zato je bitno ono što često ponavljam: umerenost je ključ dobrog zdravlja!

Preventiva ukoliko imate kamenje u žučnoj kesi: Šta jesti od hrane?

  • Izbegavajte masnu tešku hranu, bukvalno sve što obično gledamo na meniju u toku raznih slava i gozbi.
  • Jaja nisu opasna samo ako uklonite žumance, jer belance gotovo da i ne sadrži masti i lako se vari.
  • Umesto masnih sireva, jedite mladi sir, urda, sremački… dakle, neki sa što manjim sadržajem masti.
  • Gazirana pića smanjite na najmanju moguću meru, najbolje pijte vodu. Takođe pijte surutku, koja je dobra stvar kod svih problema sa jetrom, dovoljna je jedna čaša dnevno. Nemasno kiselo mleko i probiotski jogurt su takođe blagotvorni. Od pića možete piti svežu limunadu bez šećera koja takođe dobro deluje kod problema sa varenjem.
  • Riba, naročito nemasna je deo rešenja. Puna je proteina i omege 3. Pastrmka, losos, oslić, tunjevina.
  • Gljive su dobre, kao i mahunarke, jer sadrže dosta biljnih proteina, a bez masti su i ugljenih hidrata.
  • Od mesa jedite belo, pre nego crveno meso. Što manje masnog mesa ako je ikako moguće.
  • Umesto ruske salate i ostalih prazničnih salata na bazi majoneza i pavlake, jedite sveže povrće, dakle salate: kupus, iceberg, mladi luk, rotkvice, cveklu, šargarepu.
  • Od načina pripreme, najbolje kuvano, nikako prženo, pohovano.

Ako niste sigurni šta i kako da pripremite od hrane ukoliko imate kamenje u žuči, mogu vam uraditi pesonalizovani jelovnik sa svim blagotvornim namirinicama i recepturama, prilagođen vašem stanju i parametrima.