Скочи на садржај

Surutka: Potcenjeni nusproizvod mlekarske industrije

Još u doba Stare Grčke, surutka se smatrala napitkom koji ima terapeutsku primenu. Hipokrat je proučavao ovaj mlečni proizvod i preporučavao ga protiv tuberkuloze, žutice i nekih kožnih oboljenja. Milenijumima kasnije, od 18. veka u germanskim zemljama surutka se kao lek primenjivala protiv dijareje, bolesti žuči, dizenterije, kao i kožnih bolesti i kamenca.

surutka

Za šta je surutka dobra?

Smatra se da je ona dobra za normalizovanje nivoa holesterola, za jačanje imuniteta, regeneraciju i zaštitu jetre, bolji rad žučnih puteva i regulaciju nivoa šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2. Posebno je cenjena kozija surutka koja sadrži manje laktoze od kravlje, uz visok sadržaj proteina.

Pored navedenog, surutka pozitivno deluje i poboljšanje rada bubrega, kod alergija, bronhitisa, astme, pomaže sprečavanju osteoporoze. Ima pozitivan uticaj kod smanjenog apetita i povišenog krvnog pritiska. Odlično reguliše probavu i koriste je i zdrave osobe i rekovalescenti.

Slatka i kisela

Dve su osnovne vrste tečne surutke: slatka i kisela.

Slatka surutka se dobija kao nusproizvod u proizvodnji polutvrdih i tvrdih sireva, zgrušavanjem mleka uz korišćenje sirila. Kisela surutka je nusproizvod u proizvodnji kiselih sireva zgrušavanjem mleka uz upotrebu raznih kiselina.

Industrija muku muči kako da se reši surutke, koja ostaje u ogromnim količinama. Da bi se dobio 1 kilogram sira, u procesu proizvodnje treba eliminisati najmanje 8 litara surutke. To znači da 80% mleka završi kao surutka. Kada pogledate rafove naših prodavnica, iznenadićete se koliko malo ćete naći surutke i proizvoda od nje, jer se najveći deo baca, odnosno koristi u stočnoj ishrani (za tov svinja i teladi).

Ona ima dosta hranjivih materija i koristi se i kao sirovina za druge proizvode: na primer Urda sir je sir dobijen daljom preradom surutke. Surtuka u prahu je takođe našla primenu u prehrambenoj industriji (naročito pekarskoj), a proizvoda od surutke ćete sve više gledati u našim prodavnicama. Suplementacija sportista se većim delom oslanja na korišćenje preparata koji u sebi sadrže i proteine surutke.

Surutka: nutritivna vrednost i korišćenje

Tečna surutka koju možete pronaći u našim prodavnicama na 100g proizvoda ima oko 27 kcal (kozija ima 30 kcal) i sadrži: proteina 0.4g, laktoze 4.6g, mlečne masti 0.1g.

Ovaj napitak se ne preporučuje osobama koje su netolerantne na laktozu jer oko 95% laktoze osnovne sirovine (mleka) ostane u sututki. Proteini najvećim delom takođe ostanu u njoj.

Kozja surutka može da se koristi kod osoba netolerantnih na laktozu kao zamena za kravlje mleko. Naime, prema istraživanju rađenom u SAD-u 9 od 10 slučajeva netolerantnih osoba na laktozu lako podnose korišćenje kozije surutke.

Proteini surutke se uglavnom sastoje od α-laktoalbumina i β-laktoglobulina. Ovi proteini sadrže brzo resorbujuće esencijalne amino kiseline. Ona sadrži i vitamine B kompleksa (B2, B6, B12), vitamin C, vitamin K.

Takođe sadrži i mnoge minerale: natrijum, kalijum, magnezijum, cink, fosfor, bakar, kobalt, mangan…

Preporučena upotreba je 1-2 čaše tečne surutke dnevno.