Скочи на садржај

Limunada: osveženje tokom cele godine

Recept za limunadu znate svi: iscedite limun i dodate vodu. Prava mera je pola limuna na veću čašu vode. Osobe koje imaju želudačnih problema mogu još razblažiti ovaj napitak. Šećer vam nije neophodan, eventualno limunadu možete zasladiti nekim prirodnim zaslađivačem, npr. stevijom, medom ili eritritolom. Ovaj prvi ne sadrži kalorije, što svakako znaju osobe koje su na redukcionim dijetama.

Limun uvek cedite dok je na sobnoj temeraturi, jer dati tako više soka. Naravno, pre sečenja ga operite. Ako vam se žuri, a držite limun u frižideru, potopite ga u posudu sa toplom vodom nekoliko minuta. Pre nego što počnete sa rezanjem limuna protljajate ga dlanovima o ravnu površinu i dobićete više soka.

Zašto limunada?

Limun ima kiseo ukus, ali daje izuzetno baznu reakciju krvi i mokraće. Ovo je od velike važnosti za uravnotežavanje pH vrednosti organizma jer najveći broj namirnica koje prosečan stanovnik Srbije konzumira – daje kiselu reakciju. Poznato je da gljivice poput Kandide ne vole baznu sredinu, kao ni kancer.

Limun sadrži malo šećera i može se kombinovati sa bilo kojom hranom. Nezaslađena limunada se može piti bilo kad, da bi se lakše postigle bazne vrednosti oranizma.

Limun odnosno limunada ne podležu pauzama niti lošim interakcijama, osim sa kafom koja ometa apsorpciju vitamina C, zeolitom i aktivnim ugljem koji ometaju apsorpciju manje-više svega iz hrane na koju naiđe u tankom crevu.

Limunadu je poželjno piti uz meso jer povećava apsorpciju gvožđa i do 60 % što svakako može pomoći anemičnim osobama.

Limunada je dobar diuretik, izvor vitamina C i dobro ubrzava metabolizam razgradnje masti.