Скочи на садржај

Novogodišnja salata: Kao ruska, ali zdravija!

Ako tražite alternativu za svima dobro poznatu rusku salatu, onda je ovaj recept kao stvoren za vas. U članku o izazovima novogodišnje trpeze ovu salatu sam predstavila kao salatu sa pečurkama, ali kada bolje razmislim pečurke su samo “mirođija u čorbi”, pa je možda neki neturalan naziv salate ipak bolji. Bilo kako da je nazovete, ruska salata je od ove koje vam priremam kaloričnija, a nijedna nije komplikovana. U ovoj slati ne koristi se majonez već manje masna pavlaka, pa je i krajnji rezultat sa manje kalorija. Pravi se veoma brzo, a ni ukus joj sigurno ne manjka. Naprotiv. Krećemo!

salata-ruska-novogodisnja-5

Potrebne namirnice:

  • 450 g smrznutog povrća za rusku salatu
  • 150 g praške šunke
  • 200 g mariniranih šampinjona
  • 1 čaša pavlake od 12 % m.m.
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Jaje skuvajte u Metalac džezvi nekih 7-10 minuta, dakle da bude tvrdo kuvano. Ako hoćete da vam se ono kasnije lakše oguli, možete vodu u kojoj jaje kuvate posoliti.

salata-ruska-novogodisnja-1

Povrće skuvajte u Metalac šerpi, vodeći računa da se ne raskuva, na srednjoj temperaturi.

salata-ruska-novogodisnja-2

Za to vreme iseckajte marinirane pečurke (ili kupite već iseckane) i šunku na što sitnije komade. Gotovo povrće ocedite iz Metalac šerpe, dodajte sitno seckanu prašku šunku i seckane pečurke, pavlaku, malo posolite po ukusu (možete koristiti i kalijumovu mešanu so), promešajte i ostavite salatu da se dobro ohladi.

salata-ruska-novogodisnja-4

Kada ste napravili miks svega navedenog, odozgo u posudi narendajte kuvano jaje.

salata-ruska-novogodisnja

Sve stavite u frižider i uz ostale đakonije spremno dočekajte novu godinu. Salatu služite uz ista jela kao da je reč o ruskoj salati. Trudite se da u najluđoj noći ipak mnogo ne preterujete u hrani. Neka vas i u novoj 2014. godini prati dobro zdravlje, a za zdrave recepte ćete se lako snaći. Ovde na sajtu ih bar imate poprilično. Sve najbolje!

Kalorijska vrednost jela: 713 kcal

Napomena:

Nutritivno gledano, pavlaka sadrži i kalcijum i druge minerale iz mleka kojih u majonezu nema (ruska salata: osnovni sastojak-majonez), pavlaka ima 45 mg holesterola u 100 g, dok 100 g majoneza ima čak 105 mg holesterola. Pavlaka, za razliku od majoneza, ne sadrži so i ima znatno manje kalorija.