Скочи на садржај

Bol u želucu i kako ga se rešiti

Bol u želucu, kao i grčevi, nadimanje, mučnina ili osećaj težine/ nelagode u stomaku obično su simptomi koji mogu biti veoma neprijatni, pa čak i ozbiljni.

Foto: Pexels

Sve smetnje sa probavom su dovoljo ozbiljne ako se ponavljaju i tada ih morate ozbiljno razmotriti.

Kako razlikovati šta vas boli?

Ako ste ikada bili kod lekara u vezi problema sa stomakom, prvi korak je da kažete gde vas tačno boli. Potom lekar putem opipavanja i vaših reakcija na eventualnu bol određuje gde je problem.

  1. gore desno: jetra (hepatitis), žuč (upala);
  2. gore levo: upala slezine, želudačni problemi;
  3. gore po sredini: čir na želucu, pankreatitis, gastritis;
  4. dole desno: upala slepog creva, upala jajnika kod žena;
  5. dole levo: divertikuloza, ciste na jajnicima;
  6. dole po sredini: infekcije urinarnog sistema, ginekološki problemi, itd.

Loša probava

Ako osećate oštru bol i nadimate se gornjem delu stomaka, radi se lošoj probavi. Za početak, odreknite se alkoholnih pića i teške hrane. Uobročite se i pokušajte da ne budete halapljivi za stolom, dobro sažvaćite svaki zalogaj.

Stres takođe može da bude uzrok loše probave, pa razmišljajte i o načinima kako da ga se rešite. Svakako se posavetujte sa lekarom u slučaju neke potrebe za dodatnom terapijom.

Netolarancija na laktozu i gluten

Ako vas muče nadimanje i bolne stolice nakon komzumiranja mlečnih proizvoda, to može biti zbog intolerancije na laktozu. Ako vam se simptomi iznova vraćaju, pokušajte da za početak izbacite iz ishrane mlečne proizvode i da obavezno vodite dnevnik ishrane.

Intolerancija / netolerancija na laktozu se menja s godinama, jer se koncentracija enzima potrebnih za varenje laktoze smanjuje. Stoga je starijim osobama teže sa svare mleko i mlečne proizvode. Netolerancija na laktozu može biti i nasledna.

Netolerancija na gluten se manifestuje bolom u želucu, uz zatvor i nadimanje. Osoba koja pati od celijakije, običnom, glutenskom ishranom može oštetiti sluznicu creva.

Ukoliko sumnjate na neki od navedenih problema, prvo posetite lekara. Što se tiče ishrane, ona isključuje namirnice koje u sebi sadrže gluten. Naravno i ovde je poželjno voditi dnevnik ishrane.

Opstipacija / zatvor

Ako vas muči nadimanje, a nemate redovnu stolicu i apetit, a imate grčeve u želucu i osećate mučninu, možda se radi o zatvoru. Prvo šta treba da razmotrite je promena ishrane, tako da ubacite što više vlaknaste hrane: a to znači povrća, voća i integralnih žitarica.

Dobra hidratacija je takođe neophodna, pa pijte više vode, a manje kafe, alkohola i čaja, jer diuretici ne pomažu kod ovog stanja. Da bi se creva bolje radila i vi mora da se pokrenete, pa uvedite redovnu fizičku aktivnost.

Nemojte dozvoliti da ovaj problem rešavate isključivo laksativima, obavezno se posavetujte sa vašim lekarom.

Foto: Pexels

Sindrom iritabilnog creva

Ako vas često boli stomak, imate nadimanje ili nelagodu, čest proliv ili zatvor proverite da li se radi o sindromu iritabilnog creva.

Masna, vlaknasta hrana može pogoršati ove simptome. Uvođenjem probiotika u ishranu možete smanjiti smanjiti proizvodnju gasova i nadimanje.

Uzimanje probiotika kod osoba koje imaju sindrom iritabilnog creva se pokazalo svrsishodnom u smislu smanjenja tegoba. Koristite jednu vrstu probiotika nekih 4-6 nedelja, ali uz obaveznu konsultaciju sa lekarom.

Čir na želucu, gastritis i gastroenteritis

Ako imate mučninu, povraćanje i bol u nekoj tački gornjeg abdomena jačeg intenziteta dok ste gladni nego dok ste siti, može biti da imate čir na želucu, ili možda upalu sluznice želuca – gastritis.

U oba slučaja uzrok može biti preterana upotreba antiinflamataronih lekova. Gastritis često uzrokuju i bakterije, na primer helikobakter. Dijagnozu vam svakako može potvrditi vaš lekar, kao i odgovarajuću terapiju.

Gastroenteritis karakterišu grčevi u želucu sa dijarejom, povraćanjem i mučninom uz glavobolju i visoku temperaturu. Ona je najčešće posledica trovanja hranom, npr salmonelom. I ovde je prva stvar da konsultujete lekara.

Eliminišite bol u želucu

Gore su pomenuti samo neki od problema sa želucem, a kao što se vidi, od vrste problema zavisi i rešenje. Ono što je zajedničko, nemojte da vas bol u želucu spreči da nađete sebi neku razonodu i pokrenete se. Problemi sa želucem se manje javljaju kod fizički aktivnih osoba.

Od ishrane pomažu probiotici, čajevi od đumbira, nane i kamilice, kao i izbegavanje hrane koja je teška, masna, naročito industrijskih namirnica. Lako svarljiva hrana koja sadrži vlakna, recimo banane su kod većine stomačnih problema dobro rešenje.

Nakon obilnog, začinjenog i masnog obroka obično mogu da se jave problemi sa pojačanim lučenjem želudačne kiseline, što je normalna reakcija organizma na prežderavanje. To vam stvarno ne treba.
Smanjite veličinu obroka i forsirajte više obroka s manjim količinama. Na primer umesto dva jaka, napravite 4-5 manjih. Tako ćete manje opterećivati želudac.

Odreknite se pušenja i alkohola i ne koristite previše začina u ishrani. Možete vi to.