Скочи на садржај

Lešnik: jezgrasto voće koje svi volimo

Lešnik je plod leske, čije se pitome sorte uzgajaju u Turskoj, južnoj Evropi, ali i u Srbiji. Postoje i divlje sorte leske, čiji je plod nešto sitniji od pitomog i samoniklo raste u šumarcima. Zbog ograničenog uzgajanja, a kostantno uvećane tražnje, cene lešnika su otišle iznad ostalog jezgrastog voća i dalje rastu. Lešnik je najbolji drug čokolada i kremova, a izgleda da ga podjednako vole i veverice i ljudi.

Plod leske: lešnik u ljusci i jestivo jezgro

Ovo jezgrasto voće ima značajna nutritivna svojstva i često se koristi i u dijetoterapiji. Izuzetno je tražen u konditorskoj industriji. Od lešnika možete na tržištu naći lešnikov puter, lešnikovo ulje, pored dobro poznatih kremova, čokolada, keksa, kolača i torti.

Leska uspeva i na mestima gde druge voćke ne mogu, recimo u brdsko-planinskim oblastima sa većom nadmorskom visinom, kao i na manje kvalitetnom tlu. Troškovi uzgoja leske su i do 5-6 puta manje nego recimo jabuke, a obran lešnik ne morate čuvati u hladnjačama.

Najveći svetski proizvođač lešnika je Turska, tačnije provincija Giresun sa godišnjom proizvodnjom od 625.000 tona, što čini oko 75% svetske proizvodnje.

Lešnik: nutritivna vrednost

Sveži lešnik daje 628 kcal na 100 g, što ga čini energetski jakom namirnicom. Lešnik je bogat proteinima i nezasićenim masnoćama. Čak 61% čine masti, 17% ugljeni hidrati i 15% proteini. Ima i dijetetskih vlakana, oko 10% . Takođe je bogat mineralima: kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, bakar, mangan i selen.

Što se tiče vitamina, ima male količine vitamina C, vitamina B kompleksa nešto vitamina E i vitamina K.