Скочи на садржај

Kakao: najbitniji sastojak čokolade

Kad pomislim na kakao, prva asocijacija mi je čokolada ili neka čokoladna torta. Kakao napitak obično konzumiramo od malih nogu i svi poznajemo taj fantastični ukus. Malo ko će dublje razmišljati o osnovnom sastojku poznatog napitka, pa evo malo da saznamo više o kakaou.

kakao12Kakao prah i kakao puter su dve komponente koje se dobijaju iz zrna kakaoa. Najveći svetski proizvođači kakaoa su Obala Slonovače, Indonezija, Gana, Nigerija, Kamerun, Brazil i Ekvador. Najmanje cenjen je kakao iz Gane, a najkvalitetniji je Indonežanski.

Kakao ili kakao prah je nemasni sastojak čokolade, dok na masni sastojak, kakao puter, otpada 50-57% od zrna kakaoa. Kakao prah je onaj sastojak koji čokoladi daje karakteristične osobine koje svi mi volimo.

Kakao prah

kakao prah
kakao prah

Kakao prah u 100 g daje 228 kcal, a najveći deo (57,9%) otpada na ugljene hidrate, belančevina ima 19,6%, masti 13,7%, a vode 3%. Nutritivno gledano, kakao prah sadrži važne minerale: gvožđe, magnezijum, mangan, fosfor, kalijum, cink i kalcijum. Pored minerala u kakao prahu naći ćemo i kofein i gorki alkaloid teobromin.

Kakao prah je bogat flavonoidima, pa u zavisnosti od načina prerade može sadržati čak i 10% flavonoida. Flavonoidi imaju blagotvornu funkciju na kardiovaskularni i cerebrovaskularni sistem.

Kakao puter

Kakao puter je jestiva biljna masnoća izdvojena iza kakao zrna. Ima aromu i ukus kakao praha i zajedno sa njim je osnovni sastojak čokolade. Pored toga, kakao puter se koristi u farmaceutskoj i hemijskoj industriji. Kakao puter pored izrazite kaloričnosti sadrži i velike količine zasićenih masti, koje su nepoželjne u dijetalnoj ishrani, pa eto razloga što nutricionisti ne preporučuju čokoladu.

kakao puter
kakao puter

Neki proizvođači slatkiša kakao puter (u manjoj ili većoj meri) supstituišu biljnim uljima i mastima. Bela čokolada u suštini ne sadrži kako prah, već samo kakao puter pa je stručnjaci i ne nazivaju čokoladom. Ostale vrste čokolade (crna i mlečna) sadrže i kakao puter i prah.

Kakao puter ima značajnu primenu u kvalitetnijim sapunima i losionima, jer daje fin miris i svojstva koži. Poznato je da ga koriste trudnice u prevenciji strija, mada to naučno nije dokazano.

Kakao puter se obično topi već na 34-38 °C, pa ni čokolada ne može ostati “cela” na toj temperaturi.

Uživajte u kakao napitku i čokoladi, ali umereno. Kakao umesto šećera možete zasladiti – fruktozom ili malteksom. Ako volite čokoladu, uzmite crnu, koja ima najviše kakao praha, a najmanje kakao putera.

5 мишљења на „Kakao: najbitniji sastojak čokolade“

  1. Повратни пинг: Zebra Kolač

Затворено за коментаре.