Скочи на садржај

Na početku jedna pitalica: šta su naši preci radili da bi imali voća preko cele godine? Odgovor već pogađate – sušili su ga. U našim krajevima najviše se suše šljive a u drugim  delovima sveta: grožđe, smokve, borovnice, urme, jabuke, kruške, brusnice, aronija, kajsije…  Naravno, spisak voća ovde definitivno nije završen jer gotovo svo voće se može sušiti (sa izuzetkom lubenice i sl). Primena  suvog voća je velika: od muslija, voćnih kaša, kolača i dugih poslastica do samostalnih užina.

suvo-voce
Sveže ili suvo – jedite voće

Suvo voće  nastaje sušenjem tehnološki zrelog voća prirodnim putem, suncem i vetrom ili putem mašina- sušara, koje izvlače vodu iz svežih plodova, čime se obezbeđuje duže čuvanje suvog voća. Suvo voće treba da ima boju, miris i ukus karakterističan za voće od kojeg je nastalo. Sušenje voća ima dugu tradiciju, a najraniji zapisi potiču iz Mesopotamije nekih 4000 pre nove ere.

Najviše se suše grožđice  sa udelom od 50 % od sveg suvog voća. Međutim, za razliku od tradicionalnog sušenja, tehnološko sušenje  i zahteva i upotrebu hemijskih dodataka. Sumpor dioksidse koristi kao antioksidans kod nekog voća da bi se  zadržala svetla boja, jer se tamnjenjem tog voća gubi i ukus. Primer su bele grožđice, kajsije, jabuke i breskve. Sumpor dioksid i sulfati se koriste dugo, ali tek se nedavno otkrila veza između ovih jedinjenja i astme kod osetljivih osoba.

Zbog manjeg sadržaja vode (oko 16-25%) i šećera, suvo voće je energetski znatno jače od sirovog, pa ga je potrebno opreznije koristiti, naročito kod gojaznih osoba. Pored toga suvo voće sadrži mnogo više mineralnih materija i dijetnih vlakana pa se u nekim slučajevima i preporučuje kao bolje rešenje od svežeg (na primer kod opstipacije, tj. zatvora) . Suvo voće se duže i vari.

Suvo voće Glikemijski indeks
Urme 62
Sušene jabuke 29
Suve kajsije 30
Suve breskve 35
Suve šljive 29
Suve smokve 61
Suvo grožđe (grožđice) 54

Suvo voće nije prikladno za ishranu osoba sa dijabetesom jer ima visok glikemijski indeks.

Suvo ovće, međutim ima druge dobre odlike, pa tako potpomaže zdravlje zuba i desni, inhibicijom bakterija koje se nalaze u ustima. Zbog visokog sadržaja polifenola, potpomažu zdravlje kostiju što naročito važi za suve šljive. Činjenica je da suvo voće dobro utiče na pražnjenje creva, pre svega zahvaljujući visokom sadržaju vlakana i to i rastvorljivih i nerastvorljivih.

U odnosu na sveže, suvo voće je dobro i po tome što je lako prenosno, pa ga lako možete poneti i na posao i ne morate brinuti da li će se pokvariti. Dobra su alternativa slatkišima koje obično jedemo, a neuporedivo su zdraviji. Ako ne možete bez slatkiša, pređite na suvo grožđe. Ako možete, ipak jedite sveže voće dok god ga ima na policama marketa i pijacama, a u suvom voću uživajte u zimskim mesecima.