Скочи на садржај

Urma: slast sa palme

Urma je plod stabla datule, odnosno urmine palme (lat. Phoenix dactylifera). Urme su najpopularnije voće zemalja severne Afrike i bliskog istoka koji su i najveći uzgajivači na planeti. Drvo datule je čak zastupljeno i na nacionalnom grbu Saudijske Arabije. U arapskom beduinskom jelovniku, urme se jedu u kombinaciji sa kamiljim mlekom i to je njihova glavna hrana. Postoji mnogo vrsta palme datule, pa tako i urme, različitih boja od jarko crvenih do jarko žutih i one mogu biti mekane, srednje suve ili suve. Od vrste zavisi koliko urma sadrži glukoze, fruktoze i saharoze.

Foto: rahhal / FreeDigitalPhotos.net
Foto: rahhal / FreeDigitalPhotos.net

Datula odnosno urmina palma je sinonim za oazu, gde ova biljka takođe uspeva i pruža utočište putnicima kroz pustinju. Savremene plantaže datula nisu ostavljene na milost i nemilost prirodi, već se planski podižu i eksploatišu. Suve i meke urme se mogu jesti kao sveže (sa košticom) ili bez koštice umesto kojih je ubačen badem, orah, kandirano voće, marcipan, tahini ili krem sir. U Arapskom svetu postoji bezbroj upotreba za urme: od slatkiša, dodatka jelima, pudinga, dodatka hlebu, namaza, sirupa, sirćeta i bezalkoholnih pića. Kada se muslimanski post Ramazan završi, obično se prvo jedu urme.

Urma je krcata šećerom

Nutritivno gledano, urme sadrže obilje nepohodnih hranjivih materija i odličan su izvor kalijuma, magnezijuma, mangana, gvožđa i fosfora. Ono što je takođe bitno je prisustvo minerala u tragovima: bora, bakra, selena i cinka. Uopšteno gledano, urma ima kalorijsku vrednost od 282 kcal / 100 g, što znači da je jedno od najkaloričnijih voćki. Urme su pune šećera, naime, od 100 grama, na ugljene hidrate otpada 75 g – šećeri su 63 g, dok su dijetna vlakna 8 g. Masti gotovo da i nema, a belančevina takođe, svega 2,5 g. Na vodu otpada oko 20 g. Od vitamina urme sadrže gotovo isključivo kompleks B vitamina. Glikemijski indeks urmi zavisi od vrste, pa tako Khalas ima 35.5, Barhi 49.7, Bomaan, 30.5.

U ovom zimskom periodu imamo veliki izbor uvoznog voća, pa često u trgovinama možemo naći i suve urme. Ponekad volimo da se osladimo njima, a sada znate i šta sadrže. Ako ste na dijeti, predlažem vam da urme preskočite, jer su krcate šećerima i energijom. Ostalima savetujem da ne preteruju, jer umerenost je vrlina.