Скочи на садржај

Šta je aronija?

Aronija je bobičasto voće koje je u poslednje vreme dobilo izuzetno veliku popularnost i medijsku pažnju. Po obliku ploda najsličnija je borovnici, otporna je na mraz i niske temperature, a poreklo joj je sa istoka severnoameričkog kontinenta. Kod nas se naziva i sibirska borovnica iako za razliku od obične borovnice, aronija pripada porodici – ruža.

Postoje tri vrste aronije (Crvenoplodna, Crnoplodna, Ljubičastoplodna aronija), a plod kod svih raste na bujnom listopadnom grmu. Bez problema trpi veoma niske temperature, čak i do -47 ° C, a otporna je i na insekte, sušu i zagađenja. Neko bi rekao – čudesna biljka, ali da li je aronija baš to? Plod aronije se obično konzumira prerađen (džem, čaj, sok, sirup, kompot, liker) a crvenoplodna se može jesti i u sirovom stanju. Ove bobice pored ljudi, vole i ptice. Od ljudi, prvi su je koristili severnoamerički indijanci kao hranu, ali i kao lek (protiv želudačnih problema i kao sredstvo za zaceljivanje rana).

Postoji savršeno dobari razlozi što aroniju vole svi – i uzgajivači i potrošači. Uzgajivači aronije cene to što se u proizvodnji aronije ne koristi ništa veštačko, biljka je potpuno ekološka i ne zahteva kvalitetnija zemljišta, plodove daje već posle dve godine, a po žbunu može da se dobije i po 10 kg plodova. Ima dobru cenu i veoma je tražena. Potrošači sa druge strane cene njen sastav i lekovitost: aronija sadrži vitamine – A, C, B2, B6, B9, E, P, folnu kiselinu, beta karoten, minerale – kalijum, kalcijum, mangan, gvožđe, molibden, fosfor i jod. To nije sve, aronija je pravi mali “rudnik” antocijanina, veoma snažnog antioksidansa. Antioksidansi su, kao što znate, borci protiv slobodnih radikala. Što je manje slobodnih radikala, mi smo zdraviji i manje podložni raznim bolestima i starenju organizma.

Lekovitost aronije se ogleda u smanjenju rizika od raka debelog creva, kardiovaskularnih bolesti, hroničnih upala, čira na želucu, upale srednje ovojnice oka (uveitis-a) i bolesti jetre.

Aronija se najviše konzumira u obliku soka. Sok aronije proizvode mnogi proizvođači, on ima izrazito tamnu boju, poput crnog vina ili još tamniju. Sok aronije se zbog obilja vitamina, minerala i antioksidanasa preporučuje i zdravima i bolesnima. Deluje na jačanje imuniteta i pospešuje krvnu sliku. Zato… uzdravlje!

7 мишљења на „Šta je aronija?“

 1. Pitam, ne odgovaram: mogu li se bobice jesti sirove. Kupio sam bobice tamno plave boje.

 2. Ne fali ništa da i ovde odgovarim. Možete jesti do 30 g dnevno sveže bobice. Pozdrav.

 3. Poštovana Sanja,
  izvinjavam se što odgovor stiže tek sada. Možete uzimati 30 bobica dnevno.
  Srdačan pozdrav.

 4. Imao sam povecane trans aminaze ,duplo,Dijagnoza je bila hepatitus Toxica medicamentoza.Preporucili su mi da uzimam Beviplex 3×2 i da pijem surutku…Ja na svoju ruku uzimam aroniju 25 zrna dnevno…Susenu aroniju kandirano voce.Ad li je to dobro ili je potrebna veca doza.Imam i Povecan los holesterol.Mnogi kazu da se transaminaze povecavaju i od holesterola…? Zahvalan na odgovoru Goran Ilic,Krusevac

  1. Poštovani Gorane,

   bilo bi bolje da umesto sušene aronije pijete sok od aronije, jer tako nisu izgubljeni hranljivi sastojci koja ona sadrži. Sušena aronija (i uopšte sušeno voće) sadrži šećer, pa se tako ne preporučuje kod osoba sa povećanim vrednostima holesterola. Surutka je takođe odličan izbor.

   Srdačan pozdrav.

Затворено за коментаре.