Скочи на садржај

Mršavljenje je proces

kozzaSmršajte zdravo

Leto je vreme kada naši planovi za mršavljenje s početka proleća dobijaju epilog. Sada je pravi trenutak da se sučimo sa činjenicom da smo manje ili više nezadovoljni kako izgledamo i nešto učinimo na tom planu. Ako niste smršali koliko ste planirali, verovatno ćete se razočarati i pokušati sa novom, bržom dijetom, koja je kao i prethodna bazirana na potpuno pogrešnim principima. Mršavljenje koje vama treba je zdravo mršavljenje, koje podrazumeva promenu stila života. To znači da kada smršate ne možete se vratiti na stari režim i jesti sve i svašta, već paziti da vam ishrana i dalje bude zdrava, uz obaveznu fizičku aktivnost.

Saveti za zdravo mršavljenje

Generalne dijete ne daju željene efekte za sve, jer smo svi različiti. Kada bi te popularne dijete uspevale u 100% slučajeva, onda ih nebi bio mali milion, već verovatno onoliko koliko ima prstiju na ruci. Kada izaberete neku dijetu za koju ste čuli, a koja je potpuno pogrešna za vas, možete napraviti sebi više štete nego koristi. Ono što vama treba je dijeta skrojena po vama, vašim nalazima, karakteristikama i navikama.  Dok ne napravite taj prvi korak ka boljem, kvalitetnijem i zdravijem životu, pročitajte i primenite nekoliko pravila koje su osnova za zdravo mršavljenje:

  • Ne postoje prečice u mršavljenju, mršavljenje je proces koji mora da traje. Nikakve brze dijete kojima se za 10 dana skida 7 kg ne mogu biti zdrave, to je suludo. Da bi zdravo mršavili, najviše smete izgubiti 5-8 kg mesečno. Sve preko ovo ga je apsolutno rizično i može da ima neželjene posledice.
  • Plan ishrane uz redovnu fizičku aktivnost je plan za dugotrajno održavanje linije, jer fizička aktivnost poput plivanja, trčanja, šetanja itd podstiču metabolizam i sagorevaju koalorije. Mišići su ti koji sagorevaju masne naslage i koji će dovesti do toga da smršate. Ne zapostavljajte važnost fizičke aktivnosti, čak i ako se ona svodi na šetanje od pijace do stana i rad u vrtu ili oko kuće. Svaka aktivnost sagoreva kalorije, a sport ubrzava metabolizam.
  • Sastavljanje plana ishrane je kamen temeljac trajnog i zdravog mršavljenja. Možete koliko hoćete pretraživati internet i nalaziti razne planove i dijete, ali ako nećete da eksperimentišete sa svojim zdravljem i gubite vreme i novac, potražite nutricionistu i dobićete najbolju dijetu za vas.
  • Umesto tri klasična obroka na dan, neka to budu pet manjih, što će učiniti da vaš metabolizam bude na visokom nivou. Ne preskačite doručak. Unosite dosta povrća i voća: šargarepe, salate, jabuke i sezonsko voće. Ovom zdravom hranom ćete izbaciti grickalice koje obično jedete između obroka. Razmišljajte o tome da je zdrava hrana – dobra hrana.
  • Naučite da je voda veoma važna i pijte je u dovoljnim količinama. Voda ispira toksine koji se stvaraju u telu i čini da metabolizam sagoreva što je više moguće kalorija. U toplim danima je pijte što više, tako ćete sprečiti i dehidrataciju.
  • Gazirana i slatka pića prosto lepe kalorije na vaš struk i zadnjicu. Zamenite ih sa vodom, a ako vam mehurići nedostaju, meka to bude mineralna gazirana voda. S vremena na vreme menjajte brend vode, zbog drugačijeg odnosa minerala u njima.
  • Čokoladice, čips, krekeri, i ostale grickalice su pune praznih kalorija koje nemaju nikakvu nutritivnu vrednost. Nemaju minerale, vitamine, a puni su zasićenih masti i šećera. To je baš ono što vašem organizmu ne treba. Ako ne možete bez njih, ograničite njihov unos i nikada ne držite zalihe istih kod kuće. Ne kupujte ih.
  • Kada jedete, ne radite ništa drugo, zaboravite gledanje TV-a, čitanje knjige, surfovanje internetom, bilo šta što će vam odvratiti pažnju. Kada ste koncentrisani na ono što radite neće vam se desiti da odjednom shvatite da ste pojeli više od onoga što ste prvobitno želeli.

Jeste li spremni da smršate na pravi način? Zapitajte se, motivišite se, odlučite se.