Скочи на садржај

Piramida zdrave ishrane

Piramida ishrane. Klikni na sliku za detaljniji prikaz
Piramida ishrane. Klikni na sliku za detaljniji prikaz

Sigurno ste čuli za termin “piramida ishrane” ili “piramida zdrave ishrane”. Da li ste se ikada zapitali šta ona u stvari predstavlja?

Piramida ishrane je vizuelni prikaz planiranja dobro izbalansiranog obroka. Namirnice sa dna(baze) piramide treba redovno konzumirati, dok se one sa vrha mogu ponekad koristiti i to u manjim količinama. Prestavljanje namirnica u obliku piramide je postalo uobičajeno, a postoje mnoge prilagođene piramide prema zemljama/regijama načinima ishrane ili bolestima.

Tako recimo postoji mediteranska piramida kod koje su maslinovo ulje i riba postavljeni niže u piramidi jer se češće koriste. Takođe postoje vegeterijanske ili veganske piramide koje ne uzimaju pojedine namirnice iz ove osnovne predstavljene na dijagramu. Što se tiče piramida za neke bolesti, najpoznatija je piramida za dijabetičare, iako postoje i piramide za druge bolesti kod kojih se zastupljenost određenih namirnica u ishrani postavlja tako da se to najbolje pogoduje zdravlju.

Piramida ishrane i namirnice u njoj

  • U Bazi piramide se nalaze namirnice koje bi trebalo da budu osnovna hrana i koje su bogate ugljenim hidratima. Žitarice, hleb, testenine, krompir, kukuruz i proizvodi od kukuruza. Najveći deo kalorijskog dnevnog unosa je poželjno da bude iz ove grupe.
  • Povrće i voće je u sloju iznad žitarica i treba ih često jesti jer sadrže obilje vitamina, minerala i dijetnih vlakana. Povrće i voće bi takođe trebalo da budu osnova ishrane.
  • Mleko i mlečni proizvodi, po mogućnosti sa manjim sadržajem masti, treba konzumirati zbog toga što su bogati kalcijumom, što jača kosti i smanjuje rizik od osteoporoze. Meso, riba i jaja sadrže dosta belančevina koje su osnovne gradivne materije u organizmu. Belančevine (proteini) su važne su za rast i razvoj.
  • Na vrhu piramide se nalaze namirnice koje treba konzumirati u najmanjoj meri. To su masti, ulja, grickalice i slatkiši. Ovo su visokoenergetske namirnice i njih treba ograničiti u ishrani.

2 мишљења на „Piramida zdrave ishrane“

Затворено за коментаре.