Скочи на садржај

Bademovo mleko: zdravo, ukusno i posno!

Bademovo mleko se samo uslovno može nazvati mleko, jer to je biljni napitak koji se dobija od badema. Odlična je zamena za kravlje mleko, nutritivno je vredno i preporučuje se u zdravoj uravnoteženoj ishrani. Moguće ga je kupiti već pripremljenog, postoji nekoliko odličnih i kvalitetnih brendova na našem tržištu, a možete ga i sami pripremiti kod kuće.

bademovo mleko je zdrava namirnica
Foto: Pexels

Pored pirinčanog, sojinog, ovsenog i heljdinog mleka (čitaj napitka), bademovo je definitivno najukusnije i najbogatije. Preporučuje se svima sa netolerancijom na laktozu, kao i osobama koje su na posebnim režimima ishrane (dijete za mršavljenje, medicinske dijete i verski post).

Bademovo mleko: benefiti po zdravlje

Badem nije alergen poprut kikirikija, pa ga mogu u obliku napitka koristiti i osetljive osobe. Kod ovog orašastog ploda je poznato dejstvo da se bori protiv holesterola, pa isto važi i za bademovo mleko.

Bademovo mleko ne sadrži zasićene masne kiseline, ni holesterol, a zbog osonovne komponente, badema, ima nešto omega-3 masnih kiselina. Ne sadrži gluten, ni laktozu, ni kazein koji zna da kod osetljivih osoba pravi probleme pri varenju.

Pravi je prijatelj srca i krvnih sudova. Sadrži vitamine B6, E, minerale mangan, selen, kalcijum, magnezijum, kalijum, gvožđe cink, fosfor. Sadrži i nešto vlakana, kao i flavonoide, fitohemikalije koje su odlične protiv savremenih bolesti krvotoka i kancera.

Bademovo mleko: recept

Kao polaznu sirovinu možete koristiti običan sirovi badem, ne pečeni. Potrebno ga je sve sa opnom potopiti uveče u vodu da prenoći. Ujutru ga ocedite i skinite opnu, da ostane samo blanširani badem. Opna nije potrebna, bacite je. Izmerite težinu (masu) blanširanih badema i dodajte nekih 2,5-3 puta toliko vode.

Sve stavite u blender, i dobro izmiksajte da se bademi potpuno izmrve u vodi, da tečnost bude jednolična, homogena. Eventualno ako je ostao koji komadić ljuske, procedite mleko kroz gustu gazu i sipajte u staklenu flašu ili teglu. Ja lično preferiram teglu. Ovo mleko se ne kuva.

Ono može da traje isto koliko i kupovno bademovo mleko iz tetrapaka, znači u frižideru maksimalno 4-5 dana. Ako volite zaslađen napitak, možete upotrebiti eritritol, steviju, med, malteks, javorov sirup ili kokosov šećer.

Pre upotrebe, UVEK ga promućkajte.

Nutritivna vrednost

Što se tiče energetske vrednosti, ona naravno zavisi od odnosa badema i vode u samom napitku i kod industrijski pravljenog napitka je značajno manja od domaćeg recepta.

U proseku ima 24 kcal/100g, masti 1,1 g (sve nezasićene), ugljeni hidrati 3 g, vlakna 0,2 g i proteini 0,5g.