Скочи на садржај

Seme koprive: vredi li ga koristiti?

Proleće je upravo stiglo, a dani su sve duži i lepši. U prirodi ćete lako uočiti koprivu i njeno seme koji visi sa gornje trećine biljke. Ukoliko živite u gradu, teže ćete uočiti pomenuti prizor, ali seme koprive ćete lako pronaći u obližnjem bio-dućanu.

Koprivine semenke se beru dok su još zelene, pre nego što porumene i počnu da se suše. Ovo seme je hrskavo, puno ulja u kojem dominiraju polinezasićene masne kiseline: linolna, linolenska, palmitinska, oleinska i stearinska. Naše telo koristi linolnu i linolensku kiselinu da bi sintetisalo omega 3 i omega 6 esencijalne masne kiseline.

seme koprive , koprivine semenke

Upotreba koprivinog semena

Seme koprive je specifičnog ukusa. Može lako da zameni mak ili mleveno laneno seme u receptima za krekere, ovsene kolače, hleb. Takođe je dobar za zamenu seckanih oraha u salatama.

Seme koprive je dovoljno da uzimate 1-2 kašičice na dan (bez preterivanja), možete umešanu u jogurt ili smuti. Nije za mešanje sa tečnostima (čaj, sok), jer ostaje pri vrhu, što otežava pijenje istih. Može se koristiti i samleveno u blenderu uz dodatak putera od badema ili kikirikija. Domaći pčelari rado mešaju koprivino seme u med i reklamiraju ga kao sredstvo protiv anemije.

U vreme pre industrijske revolucije, kada su konji bili osnova transporta, vlasnici su ih često oporavljali tako što su im dali da jedu ovo blagotvorno seme. Takođe seme koprive je bilo dobro i za tov živine.

Koprivine semenke sadrže razne minerale: gvožđe, kalicijum, mangan, fosfor, vitamine A, B2, B5, C, K…

Za šta nije, a za šta jeste

Odmah da razjasnim jednu pogrešnu pretpostavku: seme koprive NIJE magični eliksir protiv anemije, jer mnoge biljke (recimo pirinač i susam) imaju i po 10 puta više gvožđa u sebi pa se ne mešaju sa medom i kao takve prodaju kao lek.

Seme koprive pospešuje rad nadbubrežne žlezde i rad endokrinog sistema. Zbog toga se u biljnoj medicini koristi kao tonik protiv umora i iscrpljenosti. Primena je dakle za osobe koji su fizički “isceđene” i bez energije, životnog poleta i smanjenog libida. Semenke koprive aktiviraju neurotransmitere acetilholin i serotonin.

Danas travari uglavnom koriste seme koprive pored pomenutog i kao protivupalno sredstvo i kao lekovito sredstvo za bubrege. Dobro je i za bolju kosu, kožu, nokte…

Seme koprive – biohemija

Acetilholin se vezuje za receptore raspoloženja u našem mozgu. Stimuliše autonomni nervni sistem, poboljšava raspoloženje i povećava senzornu percepciju, raspon pažnje, budnost i intuiciju. Poremećaj acetilholina može biti primarni uzrok depresije.

Serotonin deluje na centralni nervni sistem. Reguliše raspoloženje, apetit i san, utiče na pamćenje i učenje. Serotonin, zajedno sa histaminom i mravljom kiselinom je upravo ono što vas žari kada berete koprivu!

Seme koprive takođe podiže nivo dopamina stvarajući prijatna osećanja.

Seme koprive sadrže lektin koji sadrži jedinstveni obrazac aktivacije T-ćelija i citokina, poznat kao aktivnost superantigena. Prosto rečeno, to znači da pozitivno utiče na prirodnu odbranu tela i imuni sistem.

Blagotvorno seme koprive

Prema istraživanjima, usporava bubrežnu insuficijenciju, što dokazuje povećana glomerularna funkcija bubrega i sniženi nivoi kreatina u serumu. Savremene kliničke studije pokazale su da takođe štiti jetru, obnavljajući njenu funkciju nakon oksidativnog oštećenja.

Još jedan makronutrijent koji se nalazi u semenu koprive je holin (komponenta lecitina vitalnog značaja za rad jetre). Holin se ponekad koristi za lečenje ciroze i hepatitisa jetre. Istraživanja su takođe pokazale da je zaista antiinflamatorno i da će smiriti kolitis (zapaljenje debelog creva).

Mera opreza: kada jedete seme koprive nikako ne prelazite 30 grama dnevno. Može biti previše stimulišuće i sprečiti vas da spavate. Velika šolja čaja od semena koprive (kuvano sveže seme koprive u odnosu 1:12 (25 grama do 300 ml vode) može vas držati budnima nekoliko dana!

Takođe, izbegavajte koprivu u bilo kojem obliku ako koristite sedative, antikoagulante, lekove za hipertenziju ili dijabetes. Ako niste sigurni, konsultujte vašeg lekara.

Ovo vam je cela priča o semenu koprive. Ostaviću vam da odgovor na pitanje u naslovu pronađete sami. Kao i kod svega u ishrani i ovde umerenost je vrlina.

1 мишљење на „Seme koprive: vredi li ga koristiti?“

  1. Da dodam da se caj semena koprive koristi za poboljsanje semene tecnosti kod musakaraca i i utice na kolicinu i pokretljivost spermatozoida,.

Затворено за коментаре.