Скочи на садржај

Kada pomislite na zdravu hranu, jedan od sinonima je svakako i susamovo seme. Seme susama ili sezama (Sesamum indicum) često krasi mnoge pekarske proizvode, mameći nas i mirisom i ukusom, ali njegova primena je mnogo veća. Postojbina susama je Azija, a danas se susam gaji najviše u tropskim predelima – Mjanmaru, Indiji i Kini. Susamovo seme sadrži velike količine ulja (preko 50%) i to je prva biljka iz koje se ulje dobijalo, pre nekih 5 000 godina od kada se ova biljka i kultiviše.

Za ovako izdašnu pitomu biljku, susam odlično podnosi sušu i može da raste i tamo gde drugi usevi propadaju.  Divlji primerci susama rastu u Africi i Indiji. Susam se uzgaja radi dobijanja susamovog semena koje se upotrebljava u kulinarstvu ali i industriji. Seme je pored masnoća bogato i belančevinama (25% težine), a najzastupljenije je u orijentalnoj ishrani, dok se kod nas najviše koristi za posipanje testa i hleba.

Industrijski proizvodi od susama su susamovo ulje, margarin i tahini. Susamovo ulje se obilato koristi u istočnjačkim kuhinjama, (na primer u japanskoj ili kineskoj). Tahini je susamova pasta (dobija se mlevenjem suvopečenog semena).

Susamovo ulje je jedno od najstabilnijih ulja i ima dug rok trajanja, zato što ima velik sadržaj prirodnih antioksidanasa. Ulje sadrži omega 6 masne kiseline, a baš kao i suncokretovo ima skromnu količinu omega 3 masne kiseline. Seme susama sadrži fitosterole koji utiču na smanjenje nivoa holesterola u krvi. Sadrži i znatnu količinu kalcijuma, pa se preporučuje i u prevenciji osteoporoze. Hranjive materije iz susama se bolje apsorbuju ako su mleveni dakle u obliku paste, što se prodaje pod nazivom tahini (taan). Ulje se koristi i za masažu.

Od minerala susamovo seme sadrži bakar, mangan, kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor i cink, a ima i malu količinu selena. Od vitamina, susamovo seme sadrži vitamin B1. Energetska vrednost suvopečenog susamovog semena je 573 kcal/100 g, dok tahini obezbeđuje 671 kcal/100g. Susamovo ulje ima kalorijsku vrednost od 900 kcal/100g.

Neke osobe su alergične na susam i proizvode od njega. To su obično osobe koje su alergične i na neke druge namirnice. Deca su znatno podložnija alergiji od odraslih. Od susamovog semena se prave i kolači i konditori.