Скочи на садржај

Šta jesti ako već imate bolesti desni?

Slušala sam skoro priču stomatologa da su u današnje vreme razne bolesti desni nadmašile bolesti zuba. Razlozi ovakve pojave mogu biti razni: od genetike, navika u ishrani, pa do same hrane koju jedemo. Prvi od ova tri faktora ne možemo da promenimo, drugi možemo delimično, a treći potpuno.

Foto: Pexels

Procenjuje se da svaki drugi stanovnik Srbije ima neki oblik bolesti desni. Ako shvatite na vreme da imate problem, možete zaustaviti progresiju i sačuvati vaš osmeh. Oralna higijena je samo jedan od pozitivnih načina smanjenja rizika od bolesti desni, ali ishrana je ipak na prvom mestu po uticaju na njih.

Koristite četkice za zube po savetu vašeg stomatologa i menjajte ih na svaka tri meseca (ili češće). Koristite i konac, ali pažljivo.

Ne perite zube previše intenzivno (upotrebite drugu ruku, kojom inače ne perete zube). Ne koristite preterano sredstva za ispiranje, neka vam ishrana bude prioritet.

Hranjive materije koje vam mogu pomoći

Ako ne dobijate prave hranjive sastojke za podršku snažnog imunološkog sistema, možete imati odličnu oralnu higijenu i dalje imati bolesti desni. Baš kao što je Hipokrat rekao, hranu treba smatrati lekom i njen uticaj na bolesti zuba i desni nije izuzetak.

Ključ je jesti hranu koja održava vaš oralni mikrobiom. Da biste bili sigurni da imate odgovarajuće hranjive sastojke u svojoj ishrani, cilj je jesti hranu koja sadrži:

Koenzim Q10 – to je antioksidans koji se nalazi u telu i potreban je za pravilno funkcionisanje ćelija. Istraživanja su otkrila da ljudi sa dovoljno Q10 imaju manju verovatnoću da imaju bolesne desni. S druge strane, ako imate dovoljno ovog antioksidansa i takođe imate neku bolest desni, tako se može suzbiti napredovanje bolesti.

Kolagen – Ako imate bolest desni, telo se bori protiv toga, ali kao nuspojava nastaje razgradnja kolagena. Da biste nadoknadili taj manjak, trebalo bi da jedete hranu sa puno kolagena.

Katehini – to su fenoli i antioksidanti koji se bore protiv bolesti. Katehini su se pokazali efikasni u lečenju bolesti desni, tako što inhibiraju štetne bakterije i sprečavaju upalu desni.

Vitamin C – Istraživanjima se došlo do zaključka da su bolesti desni povezane sa niskim sadržajem vitamina C u telu. Većim unosom vitamina C možete poboljšati svoj imuni sistem kako bi se mogao boriti protiv bolesti koja uzrokuje bakterije i pomoći u regeneraciji desni. Pored toga, potreban vam je vitamin C i za sam kolagen.

Beta karoten – Istraživanja potrvrđuju da ishrana sa visokim sadržajem beta-karotena pomaže onima koji imaju bolesti desni. Beta karoten je provitamin koji vaše telo pretvara u vitamin A koji smanjuje upalu.

Omega-3 masne kiseline su poznate po svojim protivupalnim svojstvima i našem telu su potrebni za zdrav imunološki sistem. Jedno istraživanje je otkrilo da je unos omega-3 obrnuto proporcionalan sa bolestima desni.

Borba protiv bolesti desni znači da morate da povećate unos svakog od ovih važnih hranljivih materija. Naravno, treba da eliminišete one namirnice koje su štetne. Izgladnite loše bakterije tako što ćete i ishrane izbaciti šećer i rafinisane ugljene hidrate. Manje bakterija – zdravije desni.

Čime se hraniti kod bolesti desni?

 1. Orašasti plodovi i semenke bogate sa omega-3: u ishranu ubacite orašaste plodove- makadamije, pistaće, susamovo seme. Omega-3 su neophodne za uravnoteženu nutritivno vrednu ishranu jer deluju protivupalno. Oni su takođe sjajni izvori drugih hranljivih materija.
 2. Losos ili druga masna riba poput haringe i skuše, su sjajni izvori hranljivih sastojaka i imaju veliku količinu omega-3. Zbog sadržaja ulja imaju protivupalna dejstva na organizam i odlične su za imuni sistem.
 3. Domaća junetina hranjena travom sadrži kolagen koji je odličan za borbu protiv bolesti desni. Ona koja je hranjena žitaricama prepuna je omega-6, antibiotika i drugih sastojaka.
 4. Piletina sadrži koenzim Q10 i kolagen, koji su odlični u borbi protiv tih bolesti. Ako je pile domaće, iz slobodnog uzgoja, koristite i kožu, jer je prepuna kolagena.
 5. Kuvajte domaću supu od kostiju. Ona takođe sadrži dosta kolagena i to je prost i ukusan način da dobijemo više hranljivih sastojaka koji nam nedostaju u savremenoj ishrani.
 6. Šitaki pečurke sadrže lentinan, polisaharid koji napada bakterije izazivače bolesti desni, dok ostale zdrave bakterije ne dira. Šitaki pečurke imaju snažno protivupalno delovanje.
 7. Brokoli i crvene paprike sadrže dosta vitamina C koji deluje kao antioksidant u telu. Vitamin C je obrnuto povezan sa bolestima desni.
 8. Biber pojačava delovanje vitamina C, pa je dobar začin za zdravlje desni.
 9. Batat, slatki krompir, je odličan izvor mnogih hranljivih materija, a prvenstveno beta karotena. Beta karoten je osnovni hranljivi sastojak u borbi protiv bolesti desni. Smanjuje upalu i pruža vašem telu elemente koji su mu potrebni za stvaranje vitamina A.
 10. Zeleni čaj sadrži veliku količinu katehina, jednog od glavnih hranljivih sastojaka koji se bore protiv desni. Zeleni čaj je i obrnuto povezan s bolestima desni.
 11. Kakao takođe sadrži dosta katehina koji pomažu u zaustavljanju bolesti desni. Kakao je odličan za vaše zube u celini jer se bori protiv karijesa, plaka i propadanja zuba. Odaberite neku crnu čokoladu sa 70% kakao delova
 12. Hrana koja sadrži probiotike kefir i probiotski jogurt podržavaju dobre bakterije u ustima i smanjuju gingivitis i nakupljanje plaka.