Скочи на садржај

Najbolja i najgora hrana za zdravlje zuba i desni

Zdravlje zuba i desni direktno zavisi od onoga šta jedete. Hrana ne služi samo tome da zadovoljite osnovne potrebe tela za energijom i nutrijentima. Već sam naširoko pisala o karijesu, ali hajde da još malo dopunim tu temu.

Vodite računa o zdravlju zuba. Foto: Pexels

Kako kreće propadanje zuba?

Kada pijete i jedete skrobnu ili slatku hranu vi istovremeno hranite i bakterije koje se nalaze i u vašim ustima. Ako preterujete u nekoj hrani, možete uzrokovati propadanje zuba i bolesti desni.

Zubni plak je tanak, nevidljiv, lepljiv film lepljivih bakterija i drugih materija. On pokriva sve površine naših zuba. Kada šećer ili skrob u ustima dođu u kontakt sa plakom, formiraju se kiseline. Ove kiseline mogu napasti vaše zube 20 minuta ili duže nakon što ste završili sa obrokom.

Ako se ovo često dešava, strada gleđ na površini zuba i otvoren je put karijesu. Kiseline naravno utiču i na desni. Bakterije u plaku takođe mogu da izazovu i upale. Sve u svemu, desni se povlače a zubi kvare i gube potporu i lako mogu da stradaju.

Šta jesti za bolje zdravlje zuba i desni?

 • Jedite voće i povrće bogato vlaknima. Namirnice koje sadrže dosta vlakana pomaže da zubi i desni ostanu čisti. Pored osnovne kućne nege zuba, ovo je i vaša najbolja prirodna odbrana protiv karijesa i bolesti desni.
  • od voća puno vlakana imaju: kruške, jabuke, jagode, avokado, maline, banana, borovnice, bademi…
  • od povrća puno vlakana imaju: šargarepa, brokoli, grašak, prokelj, krompir, kukuruz, karfiol, pasulj, čija seme…
 • Unosite sir, mleko, jogurt i ostale mlečne proizvode. Sir utiče na bolju proizvodnju pljuvačke koja se bori protiv kiselina. Kalcijum u siru i kalcijum i fosfati u mleku i drugim mlečnim proizvodima pomažu u vraćanju minerala koje su zubi mogli izgubiti zbog druge hrane. Takođe pomažu u obnovi zubne gleđi.
 • Čajevi su takođe dobri za zdravlje zuba, naročito zeleni i crni čajevi. Oni sadrže polifenole koji se bore sa bakterijama u plaku. Ove supstance ili ubijaju ili zadržavaju bakterije. Tako se smanjuje proizvodnja kiseline koja napada zube.

A ne jedite… ovo!

 • Slatkiši. Ako jedete slatkiše, naročito one koje sadrže veliki procenat šećera, velika šansa je da će vam se deo ostati između zuba kao gozba za bakterije. Ako volite desert na kraju obroka, naviknite se i da zube operete nekih pola sata kasnije. Od slatkiša najbolje je da jedete tamnu čokoladu, koja sadrži najveći procenat kakaa (70%). Bombone, lizalice, komprimate, biskvite, torte, keks, kolače, napolitanke… ipak zaobiđite.
 • Skrobna hrana koja vam se može ostati među zubima. Kifle i peciva, ali i čips, kokice i flips, mogu lako da se zaglave gde ne treba i posredno stvore kiselinu. Neka, hvala…
 • Gazirana bezalkoholna pića. Ako išta deca piju na velikom odmoru, onda je to – to. Gazirani sokići su glavni izvor šećera među decom i tinejdžerima, što direktno utiče na stvaranje kiseline u ustima. Pored toga većina bezalkoholnih pića sadrži fosfornu i limunsku kiselinu koje nagrizaju gleđ.

Šta još učiniti za zdravlje zuba i desni

 • Jedite slatku hranu samo uz obroke. Vaša usta proizvode više pljuvačke tokom jela. Ovo pomaže u smanjenju efekta proizvodnje kiseline i ispiranju komada hrane iz usta.
 • Ograničite jedenje između obroka. Ako žudite za užinom, izaberite nešto hranjivo i to dobro sažvakajte. Pijte vode nakon toga.
 • Četkajte zube dva puta dnevno.
 • Koristite konac za zube jednom dnevno.

Kao zaključak ne mogu a da ne primetim da je ono što je zdravo za zube zdravo i za ceo organizam: dakle prava zdrava hrana, bez industrijskih proizvoda, uz obilje povrća i voća sa vlaknima.

Hranite se zdravo i pokažite to svima lepim osmehom.