Скочи на садржај

Dijete za mršavljenje ne podrazumevaju gladovanje!

Dijete za mršavljenje: bez gladovanja!

dijeta-za-mrsavljenje2016Koliko god se trudila, neke osobe nikako ne razumeju da dijete za mršavljenje nemaju nikakve veze sa izgladnjavanjem. U čemu je stvar? Kada menjate životni stil u ishrani, potrebno je da razumete da zdrava ishrana i uporno uzdržavanje od hrane nemaju ništa zajedničko. Držanje individualne dijete za mršavljenje ne treba da podstiče “pesmu” creva (da ne kažem krčanje) već da organizmu obezbedi tačno onoliko hrane da se osećate sitim, a da ipak mršavite. Da bih zadržala vašu pažnju, o svemu ovome neću opširno pisati, već dati samo suštinu.

O matematici mršavljenja već sigurno znate sve. Da bi smršali, morate da potrošite više energije od one koju ste uneli, a razlika će doći upravo iz onih masnih naslaga koje vas zabrinjavaju. Unos hrane treba da bude takav da zadovoljite vašu minimalnu energetsku potrebu, tzv. BMR, bazalni metabolizam, uvećanu za sve aktivnosti koje radite tokom dana. Postoje dva osnovna načina kako možete doći do kalorijskog deficita koji obezbeđuje mršavljenje:

  1. Energetski i nutritivno prilagođenom individualnom dijetom (bez gladovanja) uz nešto povećanu fizičku aktivnost  ili
  2. Manjim unosom hrane čak i od minimalnih potreba (BMR), dakle gladovanjem.

Gladovanje nije dijeta

Gladovanjem vi možete smršati, ali to je sve samo ne zdravo. Gladovanje podrazumeva da unosite malu količinu hrane koja nije dovoljna ni za vaš bazalni metabolizam i tako prevarite mozak kako bi vaše telo počelo da troši masti. Vi možda računate da je bolje odreći se kalorija nego uložiti napor da ih potrošite na zdrav način. I tako upadate u zamku. U prvi mah vam se čini da uspevate i mršavite, ali na duži rok se jasno vidi da ćete platiti cenu za ovo.

Gladovanjem će vaš organizam konstantno imati manjak energije i trošiće vaše rezerve prvenstveno ugljenih hidrata, a potom i proteina iz vaših mišića. Masti organizam neće trošiti jer će ih čuvati za kraj. A vi ste upravo to hteli da skinete… c-c-c… Svaku priliku kada jedete, a kad-tad ćete ipak jesti, vaš mozak će pokušavati da što pre vrati potrošeno. Mozak će uticati da vam se poveća apetit, naročito za slatko i masno, pa je povratak kilograma brz i neizbežan.

Jel ovo dovoljno da vas odvratim od stranputice? Nemojte gladovati, neka vam dijete za mršavljenje budu i kalorijski adekvatne.

Dijete za mršavljenje: ravnoteža

Dijete za mršavljenje moraju da poštuju sva nutricionistička pravila. Dakle, treba da imaju optimalno raspoređene obroke, nutritivno i energetski adekvatne. Samo tako dijete za mršavljenje dovode do cilja bez gladovanja. A kad nema gladovanja (niti prežderavanja), nema ni opasnosti da vam se metabolizam usporava i akumulira masne naslage. Sve se svodi na ravnotežu hrane i realnih potreba organizma. Nema preskakanja doručka ili drugih obroka i izbacivanja celih grupa namirnica!

Ravnoteža znači i ravnotežu unosa ugljenih hidrata, belančevina i masti, kao i minerala, vitamina i vlakana. Ravnoteža znači i to da se nećete hraniti semenkama sa Nepala ili Bolivije ili voćkama sa Šri Lanke, već sa hranom iz našeg podneblja.

Uravnotežena zdrava ishrana nije komplikovana i održiva je na dug rok. Važno je samo da naučite kako da je praktikujete i više nikada nećete imati probleme sa kilogramima. Lako to možete uraditi i sami, a ukoliko vam ne ide, potražite nutricionistu.