Скочи на садржај

Kako držati dijetu?

klopabezkolacaOvo pitanje često čujem od pacijenata i pokušavam na njega odgovoriti što je moguće jasnije i preciznije. Odgovor leži u dubokom razumevanju problema koji želimo da rešimo.

Ako je u pitanju medicinski problem, bolest, tada dijetom treba da popravimo svoje fizičko stanje i dijetu treba da shvatimo kao put ka izlečenju od te bolesti. Ne treba da razmišljamo o ugodnosti, neukusnoj namirnici ili šta drugo, već o tome da “lek” može da bude i “gorak” ali ako pomaže, onda je to dobro za nas. Često od pacijenata sa zdravstvenim problemima dobijam informacije da ne vole pojedine namirnice iako su upravo one taj lek o kojem govorim, ako njihovim konzumiranjem bolest polako pobeđujemo. Da vas pitam sledeće: da li bi Vi pojeli kelj, brokoli, jogurt, musli ili nešto sasvim peto ako bi vam to pomoglo u lečenju? Hrana je svakako lek, ali ako ne razmišljamo o tome na ovaj način, uzalud je pokušavati nekome dati taj lek. Baš zbog toga, pacijentima sa medicinskim problemina savetujem da u kartonu pacijenta NE upisuju koje namirnice ne vole, jer time značajno sužavaju izbor namirnica koje su zdrave po njih. Dijetama za bolesne nikako ne želim da sugerišem da će izbaciti lekove koje već primaju kao terapiju, već da će novim režimom ishrane poboljštati svoje zdravlje i osećati se bolje.

Ako je u pitanju dijeta za mršavljenje, dakle za zdrave osobe, držati dijetu postaje zanimljivije i sa većom motivacijom. Motivacija više nije izlečenje, već zdraviji i lepši izgled, a to za ove pacijente uopšte nije težak i trnovit put. Razmislite da li je logično da jedete sve kao do sada i kljukate se tabletama za mršavljenje uz veru da ćete smršati? Nije logično. Ako ste do sada probali mnoge dijete iz časopisa ili gutali pilule za mršavljenje, možda ćete posumnjati da dijeta pisana samo za vas može da vam pomogne, ali verujte da može. Jer ni pilule, ni čajevi ni šejkovi za mršavljenje ne predstavljaju trajno i zdravo rešenje, dok personalizovana dijeta upravo to čini.  Iz iskustva znam da je velika većina pacijenata u dijetama za mršavljenje koje sam im sastavila, uspela u svojoj nameri da smrša i što je najbitnije da trajno smrša. U čemu je stvar?

Ključ je u sedam jednostavnih koraka koje bi svaki pacijent odnosno svaka osoba trebala da primenjuje radi ostvarivanja svojeg cilja.

  1. Najbitnije je imati motivaciju, volju i želju da se smrša ili ozdravi.
  2. Zatim sledi dolazak kod nutricioniste sa relevantnim rezultatima, gde ćete vrlo brzo dobiti dijetu skrojenu po vašoj meri.
  3. Iz dijete koju dobijete shvatićete da je idealno da imate 3 glavna obroka i 1-2 užine svaki dan u isto vreme. Znači, treba jesti na svaka tri do četiri sata, nikako kasno uveče.
  4. Naučite da pripremate vašu hranu na zdrav način, prema uputstvima koje ćete dobiti uz dijetu od nutricioniste, kako bi namirnice zadržale nutritivnu vrednost.
  5. Ni tečnosti ne treba zanemariti, pa ih, ako ste zdravi, treba unositi u količini od 2 – 2,5 l dnevno, a ako imate izvesne zdravstvene probleme u količini po savetu nutricioniste.
  6. Uporedo sa započinjanjem novog plana ishrane, obavezno uvedite redovnu fizičku aktivnost, prilagođenu vašem fizičkom i zdravstvenom stanju.
  7. Sve loše navike ostavite za sobom, prihvatite nove, zdrave navike i za vas “nema zime”.

Držanje dijete nije svakome isto, neko je sasvim lako i lepo drži, dok se neko namuči u kontrolisanju sopstvenog apetita i poštovanju plana ishrane koji dobije od nutricioniste i uvođenja fizičke aktivnosti. Svakome je ovaj plan drugačiji, baš zato što smo i svi mi različiti, ali pokušajte da primenite ovih sedam principa i verujte u sebe. Bolesnima je, naravno, put do cilja teži, pogotovo onima sa višestrukim zdravstvenim problemima. Čak i ako ponekad prekršite poneko pravilo i osladite se, ne brinite, važno je da shvatite da želite, hoćete i možete da ostvarite svoj cilj. Na tom putu ćete gotovo sigurno naći mnogo iskušenja, ali verujte u sebe. Iznenadićete se (prijatno) kada vidite brojku na vagi i vaš odraz u ogledalu. I znajte da tu nema nikakve magije, to je vaša zasluga, jer ste bili uporni, motivisani i samouvereni.

Male prepreke se uvek lakše prelaze od velikih, pa ne čekajte da vaš problem postane veliki. Tada ćete ga lakše i prostije rešiti. Vidimo se!