Скочи на садржај

Sokić naš nasušni…

U ranija vremena kada su voćni sokovi osvajali tržište, oni su bili pojam zdravog napitka, dakle, čaša zdravlja puna vitamina i energije. Starije generacije su stasavale u uverenju da voćni sok od na primer pomorandže uspešno sprečava prehladu, jača imuni sistem i čuva od drugih bolesti. Sve to stoji, ali ne u toj meri u kojoj je to predstavljano, pa je izgleda došlo vreme za buđenje i preispitivanje ovog sna o zdravom napitku.

sokic-3U današnjem svetu gde je gojaznost uzela maha i među najmlađima, vreme je da još jednu grupu namirnica svrstamo u značajne izazivače ovog zdravstvenog problema. Jer voćni sokovi, nektari i kokteli koji su sebi sadrže voćni sadržaj (i voćni šećer) definitivno doprinose gojaznosti kod dece i odraslih. Na zapadu se posle izbacivanja gaziraih bezalkoholnih pića iz dečijih menzi uveliko radi na proterivanju i ovih voćnih napitaka.

Kako je voćni sok odjednom postao negativac?

Sve što se konzumira u razumnim količinama uopšte nije loše po zdravlje. Međutim, kada se pretera i najzdravija namirnica postaje potencijalna opasnost, pa tako i voćni sok. U prehrambenoj industriji voćni sokovi, nektari, sirupi ne nastaju direktnim ceđenjem voća koje stiže u fabriku. Ne. Oni nastaju iz voćnih koncentrata (koncentrisani voćni sok) koji su u suštini industrijski delimično dehidrirano voće, a ono što je ostalo zgusnuto je. A koncentrat (baš kao i finalni proizvod koji se iz njega dobija) definitivno sadrži šećer. Voćni, ali ipak šećer. Kada preterate sa šećerom, to ne može da valja.

Voćni sok nastaje kada se iz voćnog koncentrata doda tačno onolika količina vode koliko je iz koncentrata izvučeno dehidracijom, ali se tu još dodaju i arome, jer se procesom dobijanja koncentrata izdvaja i prava aroma voća. Evo očiglednog testa. Probajte neki 100% voćni sok od pomorandže, a potom probajte i ceđenu pomorandžu koju ste iscedili kod kuće. Ova dva soka imaju istu energetsku vrednost, ali nije im isti ukus, ali ni sadržaj minerala recimo kalcijuma i drugih koji se gube u procesu proizvodnje koncentrata. Na deklaraciji 100% voćnog soka nećete naći da su dodate i prirodne arome voća, jer na njoj to nije obavezno navoditi. Sve je to u redu, jer je na taj način voćni sok vraćen u svoje početno stanje i kao takav on nije štetan. U razumnim količinama.

Nektari su razblaženi voćni sokovi kod kojih je dodata i limunska kiselina i šećer i/ili glukozno-fruktozni sirup i/ili zaslađivači. Sirupi su još gora priča i tu su kao po pravilu i konzervansi, boje i zaslađivači. Po nekom nepisanom pravilu, što je proizvod jeftiniji, on je dalji od definicije zdrave hrane i bliži džank fudu.

Koliko je šećera dovoljno?

Deci nebi stalno trebali davati slatka pića, voćne sokove, nektare ili sirupe, već vodu, mleko ili jogurt, jer će se na taj način umanjiti i rizik od oboljevanja dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i gojaznosti. Prema raznim istraživanjima odrastao čovek bi trebalo da smanji unos šećera na do 35 g dnevno (što je ekvivalent velikoj čaši voćnog soka od 33o ml), dok je za žene optimalno do 25 g dnevno. Šta mislite kolika je onda preporuka za decu? Sigurno manja od ove za odrasle osobe.

Ljudi su definitivno izgubili meru sa količinama šećera koje unose tokom dana, pa nije ni čudo koliko ima gojazne i odraslih. Voćni sokovi, baš kao ni nektar ni sirupi ne sadrže vlakna koja voće sadrži i to je još jedan razlog zašto ih treba ređe piti. U naučnim krugovima u SAD-u već sada postoje indicije o tome da preveliki unos šećera saharoze ali i fruktoze pored gojaznosti može dovesti do visokog nivoa mokraćne kiseline u krvi i posledično pojave gihta, kao i oštećenja jetre. Sve mlađu decu vodimo kod zubara, a sokići (bilo da je u pitanju voćni sok, nektar ili neki miks) su samo jedan od faktora koji tome doprinose. Od vode još niko nije imao problema.

Kada osoba popije voćni sok, on se resorbuje vrlo brzo i vaše telo prosto ne zna da li ste popili 100% voćni sok, voćni nektar ili koka kolu. Ako volite voćne sokove i ne možete bez njih, bar ih razblažite. Čaša na dan i to one srednje veličine je i više nego dovoljna. Ili pređite na vodu.

1 мишљење на „Sokić naš nasušni…“

  1. Sokovi od cedjenog voca su veoma zdravi.Poslusajte predavanje dr Nikole Markovica koji je strucnjak za prirodnu medicinu.

Затворено за коментаре.