Скочи на садржај

Gestacijski (trudnički) dijabetes

Dijabetes u trudnoći ili gestacijski (gestacioni) dijabetes je vrsta dijabetesa koji pogađa žene tokom trudnoće. Dijabetes je stanje u kojem osoba ima povećane količine glukoze u krvi. U normalnom stanju, količina glukoze se reguliše hormonom insulinom.

hrana-trudnoca-dijabetNeke trudnice u troku trećeg trimestra od 24-28 nedelje trudnoće više ne mogu efikasno kontrolisati nivo glukoze u krvi insulinom. Ovo stanje uglavnom prestaje rođenjem deteta, a novopečena mama ima veću verovatnoću (30-60%) da će negde tokom kasnijeg života razviti tip-2 dijabetesa.

Veoma je važno kako se trudnica kod koje se dijagnostificira dijabetes ponaša tokom trudnoće, jer od njene odgovornosti naročito u pogledu pravilne ishrane zavisi da li će biti posledica po zdravlje mame i bebe.

Simptomi

Gestacijski dijabetes obično nema neke posebne simptome. Najbolji način za dijagnostifikovanje je glukozni test koji se radi od 24-28 nedelje trudnoće. Visok nivo glukoze može izazvati određene simptome koji mogu da bude znaci za uzbunu:

 • suva usta uz povećan osećaj žeđi;
 • potreba za češćim uriniranjem, naročito noću;
 • umor, iscrpljenost;
 • infekcije koje se ponavljaju (gljivične infekcije);
 • zamućenje vida.

Koliko je čest dijabetes u trudnoći?

Prema brojnim istraživanjima rađenih u Evropi i Americi, mogu se izvesti neki zaključci o verovatnoći da trudnica ima dijabetes.

 • jedna od 5 žena u toku trudnoće razvije gestacijski dijabetes.
 • žene koje su zatrudnele pre 25. godine života veoma retko imaju dijabetes u trudnoći. One po pravilu lakše održavaju trudnoću od starijih trudnica.
 • žene koje imaju normalnu telesnu težinu ređe razvijaju gestacioni dijabetes od gojaznih trudnica.
 • žene koje u bližoj porodici imaju dijabetičare, i same češće obolevaju od gestacijskog dijabetesa.
 • žene koje su imale spontane pobačaje imaju veću verovatnoću da će razviti dijabetes u trudnoći.

Dijabetes se u najvećem broju slučajeva može sasvim lako držati pod kontrolom tokom trudnoće tako što ćete upražnjavati zdravu uravnoteženu ishranu i biti fizički aktivni onoliko koliko vam drugo stanje dozvoljava. Neke žene ipak treba da primaju terapiju za ovo stanje.

Ishrana u slučaju gestacijskog dijabetesa

Pacijentkinja kod koje se dijagnostifikuje gestacijski dijabetes od lekara prvo dobija plan ishrane (dijetu) u kojem je potpuno izbačena upotreba slatkiša, kolača, šećera iz više voća i povrća. Ishrana sadrži složene ugljene hidrate koji imaju nizak GI, vlaknastu hranu (rastvorljiva vlakna), veći unos ribe, a manji masnog mesa.

povrckePreporučuje se da masti budu nezasićene, dakle, maslinovo ulje i biljne nerafinisane masti, semenčice i orašasti plodovi. Od belančevina, osim ribe i nemasnog mesa, u obzir dolaze jaja, nemasni sir i mlečni proizvodi, naravno sve prema količinama određenim u dijeti.

Od povrća se posebno preporučuju pečurke, zelena salata, paradajz, crvena paprika, krastavci, brokoli, tikvice, beli luk,  karfiol, kelj, zelena keleraba, plavi patlidžan, kupus, a od voća jagode, trešnje, višnje, breskve, grejpfrut i nezaobilazna jabuka, recimo Greni Smit, u količinama od 150 do 200 grama.

Ukoliko se hranom ne postigne ujednačenje nivoa glukoze, u terapiju se uvodi i insulin, ali o tome odlučuje endokrinolog u saradnji sa ginekologom. Dobra regulacija šećerne bolesti u trudnoći znači da pacijentkinja ima nivo glukoze u krvi od 4 do 7 mmol/l.

1 мишљење на „Gestacijski (trudnički) dijabetes“

 1. Повратни пинг: Krastavac za tanak struk – OFFICIAL BLOG

Затворено за коментаре.