Скочи на садржај

Ishrana dece: kašice

Kašice su pojam koji direktno vezujemo za bebi hranu i predstavlja finu kašu od povrća i voća. U njima se namirnice kuvaju dovoljno dugo da omekšaju, ali ne toliko da izgube svoju hranjivu vrednost. Potom se povrće ili voće gnječi, pasira, miksuje ili melje dok ne dobije finu kašastu strukturu. Ovakve kašice odojče može da konzumira jer nema razvijene zube kojima bi usitnjavalo hranu.

hrana-kasicaPostoji mnogo recepata za kašice od voća i povrća, a možete kupiti i gotove kašice. Preporuka je da ih ipak pripremate sami, jer tako imaju više vitamina i svežije su.

  • Kašica od jabuka se pravi od slatke vrste jabuka. Oljuštite, raspolovite i očistite jabuku, stavite je u šerpicu za kuvanje i prelijte vodom da ogrezne. Kuvajte na laganoj vatri desetak minuta, trebalo bi da omekša. Izvadite iz šerpice, pustite da se ohladi, ispasirajte i kašica je gotova.
  • Kašica od banana je odličan izbor. Ne izaziva alergije, lako se vari. Ne kuva se, dovoljno je da je izgnječite viljškom, a po potrebi dodajtre malo mleka.
  • Kašica od šargarepe se pravi od tankih mladih šargarepa srednje veličine, koje su najsočnije i najslađe. Stavite ih u posudu sa kipućom vodomi kuvajte oko 20-25 minuta, dok sasvim ne omekšaju. Izvadite iz šerpice i ispasirajte uz dodavanje vode od kuvanja. Za bebe koje još nemaju zube, treba duže kuvati, a za one koje žvaću, kraće. Kraće vreme kuvanja zadržava vitamine.
  • Kašica od krompira se takođe lako pravi. Očistite, sve nedostatke na kori prelijte vodom i stavite da se kuva, oko 30 min. Sameljite ili gnječite dok se smesa ne ujednači. Dodajte malo mleka da podesite gustinu kašice. Ne koristite mikser, jer se tako razgrađuje skrob, a kašica bude lepljiva.
  • Kašica od bundeve ima prirodno sladak ukus, koji odojčad vole. Oljuštite bundevu, skinite semenke, isecite bundevu na kockice. Stavite na paru ili kuvajte u vreloj vodi 20-tak minuta. Izvadite bundevu i mikserom uz dodatak vode od kuvanja napravite kašicu.

Deo teksta je objavljen u katalogu-slikovnici Metalac posuđa i na FB strani Metalac posuđa