Скочи на садржај

Dijabetes i trudnoća

trudnicaDijabetes  u trudnoći može dovesti do značajnog oštećenja ploda i zdravlja majke bilo da se javio pre trudnoće, ili u toku trudnoće. Zbog toga kontrola trudnice mora biti stroga i stručna. Plod može biti krupan, češće su porođajne traume, porođaj kod takvih plodova mora biti obavljen često carskim rezom.

Javljaju se često simtomi: hiploglikemoje, povećane vrednosti bilirubina u krvi što rezultira dužom žuticom kod novorođenčeta, i razne druge anomalije koje mogu dovesti i do smrti ploda. Posledice po majku mogu da budu teške. U toku trudnoće može doći do preveremenog porođaja ili abortusa.

Zato, kontrola, planiranje trudnoće i sam porođaj moraju biti stručno vođeni, pod stalnim nadzorom ginekologa, endokrinologa (dijabetologa), a po potrebi i lekara ostalih specijalnosti. Svaka trudnica bi trebalo da planira trudnoću, a kod žena koje su dijabetičari, to je obaveza, jer od toga zavisi ishod trudnoće i donošenje na svet zdravog i normalnog potomstva. Trudnoća je lakša u mladih žena do 25. godina, ređe se javlja dijabet u trudnoći. Žene koje imaju normalnu težinu ređe dobijaju dijabet u trudnoći. Žene koje u bližoj familiji imaju nekog obolelog od dijabeta češće obolevaju.

Ishrana dijabetičarki

Ishrana trudnice obolele od dijabeta ne bi trebalo da sadrži koncentrovane ugljene hidrate (čist beli šećer, torte, kolače, sokove, čokolade ) sem izuzetno, i to u ograničenim količinama koliko da se proba. U hrani treba da budu zastupljeni složeni ugljeni hidrati sa rastvorljivim dijetnim vlaknima koji se nalaze u žitaricama, voću i povrću. Trudnice treba da smanje unos hrane bogate zasićenim mastima (masna mesa, slanine, prerađevine), a da je zamene hranom bogatom nezasićenim mastima kao što su biljna ulja- maslinovo ulje, riba.

I posle porođaja treba voditi računa o ishrani, jer dijabet u trudnoći ukazuje na povećan rizik za dobijanje dijabeta. Trudnice treba da paze na kilažu u trudnoći. Ne smeju dobiti na težini više od 10 -13 kg. Treba da izbegavaju jake čajeve, jaku crnu kafu, obilne obroke i alkoholna pića. Oni mogu izazvati muku, povraćanje, nadutost stomaka i gorušicu. Posle obroka treba se prošetati.

Trudnice moraju ostaviti cigarete jer pušenje može oštetiti plod usled štetnog delovanja duvanskog dima i smanjenje količine kiseonika koji je potreban za disanje.

Ako ispune ove uslove, nema razloga za brigu. Doneće na svet zdravu bebu koju su toliko želeli.