Скочи на садржај

Čičoka (Helianthus tuberosus) je biljka čija krtola umnogome podeseća na krompir ili batat, doduše malo neobičnijeg oblika. Čičokina krtola je veoma cenjena kao hrana, naročito kod dijabetičara. Ako je jede sirova, ukus joj je kao kod lešnika, a kuvana više ima ukus artičoke.

Cvet čičoke.
Cvet čičoke.

Raste samoniklo i regeneriše se, a se može se i kultivisati. Divlje svinje ih takođe vole, pa čičoku lovci znaju posaditi uz ivicu šume, u okolini puteva i na čistinama kako bi izmamili ovu divljač. Čičoka uspeva na skoro svim zemljištima, a uzgaja se i u baštama.

Čičoka je potekla iz Severne Amerike, gde je služila kao hrana severnoameričkim indijancima, a danas se gaji i ubire širom sveta.
Čičoka se iskopava obično u jesen. Otporne su na niske temperature, pa mogu i prezimiti u zemlji.

Krtola čičoke se jede kao pečena, kuvana ili sirova, a jedu je i životinje. Industrijska primena čičoke je u dobijanju vlakana, inulina koja ima veliku upotrebu u prehrambenoj industriji. Ako uporedimo sadržaj krtole običnog krompira i čičoke, u krompiru dominira skrob, dok je u čičoki čak do 25% inulin. Za razliku od krompira, čičoka se može jesti sirova.

Krtola čičoke.
Krtola čičoke.

Krtola čičoke je vredan izvor vlakana inulina što pored dijabetičara veoma cene i gojazne osobe, jer se inulin razgrađuje na fruktozu i polako otpušta u krv. Rezultat je izjednačen nivo šećera u krvi, što je i cilj.

Čičoka ima značajna zdravstvena svojstva: pored ujednačavanja nivoa šećera u krvi, deluje pozitivno i kod gihta i reume, osteoporoze, visokog holesterola i triglicerida, kao i bolesti želuca i creva, alergija, itd. Čičoka ima antibakterijska i antioksidativna svojstva i pojačava imunitet, pa je dobro koristiti je kod anemije i bolesti srca i krvnih sudova.

Onim muškarcima koji žele da pojačaju svoj libido i plodnost, čičoka može da pomogne jer pored afrodizijačkih svojstava, utiče i na pojačanje proizvodnje spermatozoida. Čičoka dobro utiče kod alergija naročito na neke namirnice, a pomaže i kod prevenciji arterioskleroze i zubnog karijesa.

Od minerala čičoka sadrži mnogo kalcijuma, gvožđa, cinka, kalijuma, fosfora, a od vitamina tu su vitamin A, B1, B2, C i D, uz belančevine i nešto celuloze i ugljenih hidrata. Energetska vrednost čičoke je 79 kcal /100g. Ova lekovita biljka je interesantna i po tome što je izvor esencijalnih aminokiselina, koje naš organizam ne može da sintetiše.

Kada se sve sabere, rezultat je jedna moćna biljka koju možemo preporučiti u ishrani svima, od aktivnih poslovnih ljudi do obolelih.

Autor: Jasna Vujičić

Objavljeno u Politici (Spektar)