Скочи на садржај

“Dušo baš mi je se jedu ostrige…”

Koja je hrana prirodni afrodizijak?

hrana11Afrodizijaci su supstance koje podižu libido kod muškaraca i žena. U tu svrhu se već hiljadama godina koriste razni delovi biljaka i životinja (recimo rog od nosoroga ili penis od tigra). Od starog Egipta i drevne Kine su potekle nove ideje da je neka hrana “posebna” i da onome koj je konzumira daje moć u postelji. Tako su nastale i legende koje i do danas traju i na koje se ljudi stalno vraćaju.

U savremenom dobu razvojem hemije i industrije i afrodizijaci su postali savršeniji, tako da se u praksi koriste i neka hemijska sredstva pored drevnih, bioloških. Hrana koju jedemo može imati direktan uticaj na naš polni život, uticajem na hormone, mozak, nivo energije i stresa koji doživljavamo. Paradoksalno zvuči, ali ne postoje naučne potvrde da bilo koji afrodizijak funkcioniše u smislu povećavanja libida (seksualne želje), pa je moguće da oni imaju i placebo efekat.

Veruje se, dakle, da hrana koja se koristi kao afrodizijak više deluje svojim sugestivnim izgledom ili poreklom nego realnom reakcijom metabolizma na nju.

Med i orasi

U raznim krajevima sveta se različita hrana koristi kao afrodizijak. U Srbiji ili na prostorima Balkana postoji verovanje da su med i orasi dobitna kombinacija i da snažno utiču na libido. Ovu pojavu su najbolje iskoristili Zlatiborski pčelari i pre nekoliko godina počeli da proizvode miks meda, oraha, lešnika i drugih dodataka za koje trvde da pojačavaju seksualnu želju. Tako su u prodaji različiti preparati poput “zlatiborskog skakavca”, “zlatiborske vijagre”, “medenog meseca”, “seksi eksploziva” i drugih.

Med je u ishrani veoma vredna namirnica jer sadrži pravo malo bogatstvo prostih šećera: fruktoze, glukoze, maltoze i saharoze. Osim toga sadrži i manju količinu minerala i vitamina, kao i jedinjenja za koje se smatra da su antioksidansi. Ima antiseptička i antibakterijska svojstva. U medu se u tragovima nalazi element Bor, mineral koji kod žena pomaže da se sintetizuje estrogen, osnovni ženski polni hormon. Kod muškaraca Bor učestvuje u sintezi muškog hormona testosterona, koji je odgovoran za dobar libido i postizanje orgazma. Orasi takođe posredno utiču na libido jer sadrže omega 3 masne kiseline koje snižavaju holesterol.

Čokolada

Kao najčuveniji afrodizijak u savremenom društvu, čokolada je došla do toga da je postala simbol za afrodizijak. Kada želite nekome pokazati da ga volite poklonićete joj/mu čokoladu. Da li će to biti u obliku čokoladnog srca, bombonjere ili nečega treće, čokolada definitivno sadrži stimulant koji se zove feninetilamin koji vam daje osećaj sreće, uzbuđenosti i blagostanja, slično prirodnim endorfinima. Čokolada je najispitivaniji od svih afrodizijaka i potvrđeno je da sadrži komponente koje utiču na neurotransmitere u mozgu. Čokolada je i energetski bogata, što će vam u toku odnosa dobro doći. Pored svega navedenog čokolada sadrži i antioksidante, što je čini sjajnim afrodizijakom za pojačanje libida.

Bademi

Oduvek je badem bio simbol plodnosti. Miris i ukus badema povoljno utiču na pojačanje strasti kod žena. Možda je to razlog što se proizvode i bademove kreme i bademovo ulje za masažu. Badem sadrži vitamin E, magnezijum i vlakna, što dobro utiče na libido.

Avokado

Kada pogledate avokado uočićete analogiju sa muškim testisima i raste u paru. Ovo voće je bogato vitaminom B6 koji je odgovoran za stimulisanje proizvodnje muškog hormona testosterona. Kod žena Kalijum iz avokada povoljno utiče na regulaciju tiroidne žlezde. Pored toga, avokado sadrži i folnu kiselinu i kalijum koji povoljno utiču na polni nagon.

Ostrige i ikra

Pojam afrodizijak se u antičko doba vezivao za ostrige, koje su u to doba bile afrodizijak broj 1. Ostrige su bogate cinkom, mineralom koji omogućava normalnu proizvodnju muškog ali i ženskog testosterona. Na taj način ostrige podižu libido kod oba pola. Ostrige se naravno konzumiraju u sirovom stanju i bogate su proteinima i mnogim mineralima. Iz istog razloga kao i ostrige, i ikra (kavijar) je dobar afrodizijak.

Špargla

Špargla je falusnog oblika, kao i mnogi drugi afrodijizaci, ali pruža i više od običnog vizuelnog uticaja. Dobar je izvor kalijuma, vlakana, vitamina B6, vitamina A, C, E i folne kiseline. Ovo poslednje je zaduženo za ubrzanje proizvodnje histamina koji je zadužen za dostizanje orgazma kod oba pola. Šapgla dakle, sadrži antioksidante, u prvom redu vitamin E koji stimuliše polne hormone kod žena i muškaraca i doprinosi boljem odnosu i pojačanoj polnoj moći.

Banane

Banane su voće koje takođe podsećaju na falus, imaju bogatu kremstu, vlaknastu strukturu i jedan su od popularnijih i pristupačnijih afrodizijaka. Pojačavaju seksualni nagon sadržajem Kalijuma i vitamina B koji su neophodni za normalnu proizvodnju polnih hormona. Banane sadrže i enzim bromelin koji pozitivno utiče na muški libido.

Feferone i beli luk

Ljute papričice, feferone, su pune kapsaicina i stimulišu nervne završetke, povišavaju puls i zagrevaju lice i celo telo.  Veruje se da ljute feferone oslobađaju endorfine koje daju telu  prirodnu strast. Takođe postoji verovanje da je to slučaj kod sve “zagrevajuće” hrane, pa recimo i kod belog luka. Beli luk ima karakterističan snažan miris i ukusa koji mnogi izbegavaju, ali sadrži alicin koji pospešuje cirkulaciju, što povoljno utiče na mušku moć. Zbog toga ga ne precrtavajte iz vašeg menija, već uživajte.

Bosiljak

Nije čudo što se bosiljak koristi kao začinsko bilje. Fantastična aroma bosiljka prema verovanju stimuliše polni nagon, pojačava plodnost, krepi telo i čisti um. Naravno, nauka to nije potvrdila, ali je jasno da je bosiljak zdrav i lekovit. U svakom slučaju, uživajte u bosiljku dok kuvate čorbu ili pripremate špagete! Nisu za džabe Italijani pravi šmekeri…

Kafa

U umerenim količinama kafa je dobar stimulant, ali ako se pretera sa njom, efekat je obrnut. Kofein iz kafe dokazano stimuliše um i telo i pored toga što vas čini budnim preko noći dobro dođe i kada se nađete u zagrljaju voljene osobe.

Đumbir

Koren đumbira možete naći i na pijaci, a konzumira se u presnom stanju ili kuvan. On je zadužen za bolju cirkulaciju koja povoljno utiče na seksualnu želju i nagon

Maline i jagode

Ovo jagodičasto voće crvene boje je jedno od najboljih afrodizijaka koje možete pokloniti dragoj osobi. Crvena se povezuje za srce, ljubav i strast, a što se tiče nutrijenata, bogate su vitaminom C, koji je sjajan antioksidant.

Objavljeno u časopisu “Dijeta”
Autor: Jasna Anđelković

1 мишљење на „“Dušo baš mi je se jedu ostrige…”“

  1. Повратни пинг: ZDRAVA COKOLADA – RECEPTI I SAVETI

Затворено за коментаре.