Скочи на садржај

Pivski kvasac (pivarski) možete naći u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane, a reč je o suvom prahu koji je inaktivisan i odgorčen. Pored očigledne primene u pivarskoj industriji, pivski kvasac se upotrebljava kao dopunu u ishrani, a u domaćinstvu i kao dodatak kuvanim jelima, supama, voćnim sokovima, mleku. U prehrambenoj industriji pivski kvasac se koristi kao aditiv za poboljšanje ukusa i kao emulgator.

pivski-kvasac-1Nije svaki pivski kvasac isti. U sastavu proteina pivskog kvasca (kojih u proseku ima najmanje 50%) ulaze gotovo sve aminokiseline. Pored proteina u sastav kvasca ulaze i razni ugljeni hidrati (oko 30%), a u znatno manjoj meri i masti (2-3%). Energetska vrednost pivskog kvasca je 348 kcal/100g.

Pivski kvasac je jedan od najbogatijih izvora gotovo svih vitamina B grupe, a pored toga sadrži i minerale: fosfor, kalcijum, kalijum, magnezijum, natrijum i gvožđe. Kvasac sadrži i oligoelemente: selen, hrom, bakar i mangan. Pivski kvasac ima i izvesna antikancerogena svojstva jer sadrži glutation.

Pivski kvasac se koristi kao suplement za proteine i vitamine B grupe. Stepen iskorišćenja hranjivih materija iz kvasca je znatno veći od drugih namirnica biljnog porekla i iznosi oko 90%. Od toga se iskoristi belančevina oko 90%, ugljenih hidrata 100% i masti oko 70%. Kvasac je kao izvor proteina dva ipo puta bogatiji nego meso (teletina). Zbog toga se deo životinjskih proteina može zameniti proteinima kvasca.pivski-kvasac

Sastojci kvasca deluju na apetit pojačavajući ga jer on deluje na rad pljuvačnih žlezda. Kao takav ima primenu kao suplement u ishrani pothranjenih osoba.

Dokazano je da kod osoba koje osećaju zamor ukoliko popiju kašiku kvasca razmućenoj u tečnosti, osećaju se bolje već za par minuta, a to dejstvo traje nekoliko časova. Iz tog razloga pivski kvasac  treba uvesti u ishranu u slučajevima većih fizičkih napora, stanja stresa i neuroze. Pored toga, pivski kvasac se upotrebljava kao suplement u ishrani dijabetičara, kod povišenog holesterola, bolesti srca i krvnih sudova, kod problema sa varenjem, anemije i promena na koži.

Dnevno se obično koristi 15 do 20 grama kvasca (deca mogu do 10 g) u toku 6-8 nedelja, a potom se pravi pauza  4-6 nedelja. Kvasac se najčešće konzumira kao napitak sa voćnim sokovima ili jogurtom, ali može i kao dodatak u čorbama, varivima, ali i sa mesom. Ukoliko se uzima kao napitak, nikada nebi trebalo da se konzumira na prazan želudac.

Kvasac može sadržati supstance koje mogu delovati alergeno. Potrebno ga je izbegavati kod Kronove bolesti, jer i najmanja količina pospešuje simptome.

2 мишљења на „Pivski kvasac“

Затворено за коментаре.