Скочи на садржај

Amarant ili štir: bezglutensko seme

Amarant je drevna žitarica koju verovatno nećete staviti u isti rang sa ječmom, pšenicom, ovsom ili raži, ali zaborav u koji je amarant utonuo zaista nije zaslužen. Možete ga naći u svakoj malo bolje opremljenoj prodavnici zdrave hrane, a ako imate baštu ili veću saksiju na terasi, možete ga i sami uzgajati. Ukoliko odaberete drugu opciju ova žitarica može narasti i do vaše visine, ali može biti i znatno viši. Od pamtiveka se koristi u Aziji, ali i u Južnoj i Srednjoj Americi. Postoji nekoliko desetina vrsta amaranta, ali kod nas je najpoznatiji crveni. Amarant je sitniji od prosa i kao ni on, ne sadrži gluten.

Amarant: sitan ali krcat hranjivim materijama.
Amarant: sitan ali krcat hranjivim materijama.

Amarant se u narodu naziva i štir, šćir, rumenika ili lisičiji rep. Bogat je jednom od najbitnijih aminokiselina- lizinom koji je karakterističan za namirnice životinjskog porekla, a veoma oskudan kod biljaka. Takođe sadrži i metionin i cistein. Od minerala amarant sadrži dosta kalcijuma i gvožđa, koji su u savremenoj ishrani oskudni i potrebno ih je više unositi, pogotovo kod dece i žena. Pored toga sadrži i magnezijum, cink, fosfor, sumpor, bakar i vitamine A i kompleks vitamina B.

Ako poredimo amarant i pšenicu, ova prva “super žitarica” sadrži 6 puta više kalcijuma, 5 puta više gvožđa i 3 puta više vlakana. Amarant je, kao što vidite, bogat vlaknima ali nije i kalorijama (386 kcal / 100g). Ugljeni hidrati su uglavnom u vidu skroba. Belančevina sadrži oko 15%, masti 7%. Obiluje antioksidansima poput tokotrienola i skvalena koji deluju antikancerogeno. Preporučuje se i kod snižavanja lošeg holesterola.

Amarant u bašti.
Amarant u bašti.

Kod pšenice i ostalih žitarica hranjiva vrednost je smeštena uglavnom u klici i mekinjama (omotač zrna) a u amarantu je u unutrašnjosti zrna. Zato je amarant dobar jer zadržava nutritivnu vrednost tokom obrade. List amaranta je takođe jestiv i sadrži pored kalcijuma i gvožđa i fosfor i vitamine B3 i C kao i karoten.

Iako je sitan, amarant se lako priprema kuvanjem, ali i pečenjem i prženjem. Može se dodavati i kao začin u supe, salate, a kada se peče seme puca kao kakav minijaturni kukuruz kokičar. Ako volite kranč čokoladu, evo ideje: iskokajte amarant i pomešajte sa rastopljenom crnom čokoladom i sipajte u silikonske modle. Ako amarant kuvate, odnos je isti kao kod pirinča: 1 mera amaranta i 2 ipo do 3 mere vode.

Za one koji vole zdrav hleb ili testeninu, preporučujem da u integralno brašno umešate i amarant koji ste samleli u secku. Brašno amaranta je poželjno mešati sa brašnom drugih žitarica. Od amaranta se može dobiti i ulje hladnim ceđenjem.

Nađite neki zanimljiv recept od amaranta i eksperimentišite. Ja, na moje zadovoljstvo, već jesam.

1 мишљење на „Amarant ili štir: bezglutensko seme“

  1. Mirkovic Milisav

    Postovana,u knjizi JESTIVE LEKOVITE BILJKE,u izdanju Rostovskog univerziteta,1994g.procitao da stir po izbalansiranosti aminokiselinama ocenjuje se sa 100 poena?(ballov)sto je vise od svih poznatih zivotinjskih i biljnih proteina(belkov),ako sam dobro preveo;dieteticka vrednost biljke visa je od psenice,kukuruza,pirindza i soje.Kad sam ovo procitao izmamio mi se osmeh,jer su nasi stari stirom hranili svinje te one raslesamo tako.Smatran korovom ljudi bi ga tamanili.Sad sam ga uvrstio u redovni moj meni.S postovanjem M.Mirkovic PS.Imam 66g i ne pijem nikakve tablete,Hipokrat je bio u pravu

Затворено за коментаре.