Скочи на садржај

kokiceŠta najčešće jedete kada odete u bioskop ili sedite ispred televizora zadubljeni u neku seriju ili utakmicu? Kokice, naravno. Verovatno da mnogo i ne razmišljate o tome, ali kokice nastaju eksplozijom zrna kukuruza kada se ono zagreje na 177 do 180 °C. Zrno kukuruza može da eksplodira zato što je opna nepropusna za vlagu koja je u unutrašnjosti u procentu oko 12-14 %. Nije svaki kukuruz idealan kandidat za kokice, pa se uzgajaju posebne vrste kukuruza – kokičara za ovu namenu.

Energetska vrednost kokica je 382 kcal na 100 grama, bez upotrebe bilo kakvih dodataka. Toliko kalorija ima i na primer, kačkavalj, pa je jasno da su kokice ipak kalorične. Situacija sa kalorijama se menja ukoliko kokice pravite u nauljenoj šerpi. Ako 100 grama kukuruza pripremate na samo jednoj supenoj kašiki ulja, tada kokice imaju 517 kcal. Ako želite malo drugačiji ukus, probajte kokice sa maslacom, gde je potrebno bar 20 grama maslaca. Kokice sa maslacom su najkaloričnije, imaju 532 kcal / 100g. Mikrotalasna rerna je idealna za pravljenje kokica, ali situacija sa kalorijama se i ovde ponavlja: najmanje goje klasične, slane kokice. So ionako nema kalorijsku vrednost, pa je možete dodavati po potrebi posle pečenja, ali bez preterivanja, jer je granična vrednost dnevnog unosa soli za zdrave osobe do 5 g dnevno.

Kako napraviti kokice koje najmanje goje? Koristite aparat za kokice na principu vrelog vazduha, ili ih kokajte bez bilo kakvih dodataka u mikrotalasnoj pećnici.

U 100 grama kokica 78 grama su ugljeni hidrati, 15 grama dijetna vlakna, 12 grama belančevine i 4 grama masti. Kokice sadrže vitamine B1 i B2, kao i gvožđe, fosfor i kalcijum. Možete ih jesti u bilo koje doba dana, ali je najbolje za poslepodnevnu ili večernju užinu.

Nedavno je u novinama osvanula vest da je u SAD-u objavljena studija po kojoj su kokice po sadržaju polifenola  bolje i od povrća i voća. Polifenoli su antioksidanti koji sprečavaju oštećenje ćelija i bore se protiv slobodnih radikala. Interesantno je da je najzdraviji deo kokica prema ovoj studiji opna kokica jer su u njoj polifenoli najzastupljeniji. Ovo nije i jedini antioksidans u kokicama, a mnogi od njih imaju ulogu u borbi protiv raka, dijabetesa, kardiovaskularnih i neuro-degenereativnih bolesti.

Ipak, kokice se ne preporučuju u ishrani dece do 4 godine, zbog opasnosti od gušenja.

Autor: Jasna Anđelković, nutricionista
Objavljeno u časopisu “Dijeta i lepota”

4 мишљења на „Kokice“

 1. koliko god kalorija imaju ,mislim na klasične slane a najbolje neslane ,odlične su za ,,gašenje ,,gladi . Nisu smetale kada sam se trudila da skinem kilograme ,jer me post podsetio na to vreme i 27 kg manje.A istina je ,i ja imam fobiju od kokica jer se moraju jesti pažljivo !!!

 2. Igor Vujičić

  Kokiceee… super su i za izlazak i kod kuće, a najbolje su vruće :)
  Probao sam i one iz mikrotalasne, ali klasične iz šerpe ipak više volim. Nikad mi ne zagore :)

 3. Samo da kažem, moja voljena je u trudnoći jela kokice da joj “pokupe kiselinu”. Bez ičega.
  Najeli smo se kokica tih dana :-)
  Pozdrav

Затворено за коментаре.