Скочи на садржај

Saveti kod pripreme jela od žita

Kompleksni ugljeni hidrati čine osnovu zdrave ishrane. Tu se u prvom redu misli na žitarice: pšenicu, raž, ječam, ovas, pirinač i proso. Od žitarica se mogu pripremati neutralana, slana i slatka jela (deserti). Mogu se pripremati supe i napici (tečne dijete), tečno-kašasta i kašasta jela. Osim žitarica, i mekinje i pahuljice mogu da zamenjuju testeninu u supama. Pahuljicama se mogu zgušnjavati jela.

Preporuke kod pripreme:

pirinaccc
Foto: Suat Eman at FreeDigitalPhotos.net
  1. U toku pripremanja jela sa žitom (ugljenohidratna hrana koja nadima) treba dodavati karminativne začinske biljke (nana ili metvica, đumbir, kim, anis, komorač, timijan, beli luk i drugo);
  2. Žito treba dodati u kuvana jela od leguminoza ili u jela sa povrćem da bi se obezbedio bolji aminokiselinski sastav;
  3. Vodu od kuvanja žita treba koristiti za pripremu druge hrane ili kao napitak;
  4. Zbog visoke biološke-dijetetske vrednosti, pahuljice treba dodavati u sva kuvana jela, naročito ona koja sadrže masti životinjskog porekla;
  5. Kuvane i pasirane pahuljice, zajedno sa vodom u kojoj su kuvane, sastavni su deo ishrane, kod gastritisa, ulkusa i dijareje.
  6. Da se ne bi zrna poliranog pirinča međusobno slepila, zagreva se, peče na dnu zagrejanog suda, do pojave žute boje, uz stalno mešanje, dok ne ispari sva voda. Tada drvena kašika ostavlja jasan trag. Pirinač se zagreva većom količinom zagrejane slane vode (2,5 ili 3 puta većom), u zavisnosti od kvaliteta pirinča. Kad pirinač proključa, posuda se zatvara, grejno telo se isključuje i ostavlja da pirinač omekša. Na isti način se postupa sa prosom i heljdom.
  7. Da bi zrna pirinča ostala bela i cela treba dodati nekoliko kapi limuna u toku kuvanja;
  8. Poseban ukus pirinča dobija se kada se u vodu doda kokosovo brašno (50 g kokosovog brašna na 0,5 kg pirinča);
  9. Pirinač se može kuvati u vodi, mleku ili u mešavini vode i mleka (u odnosu 1:1);
  10. Pirinač se može unapred, napola skuvati, tako da priprema ručka ili večere traje kraće. Pirinač se procedi, ispere hladnom vodom i ostavi u frižider na temeraturi +4 °C. Pred služenje (uveče ili sutradan) pirinač treba ponovo staviti u ključalu vodu i skuvati do kraja.

Ako i vi znate neki dobar savet o pripremi žita, možete ostaviti komentar u nastavku.