Скочи на садржај

Mekinje su spoljašnji čvrsti sloj, omotač zrna žitarica. Sadrže najviše celuloze, lignina, ali su u manjoj ili većoj meri prisutne i sluzi. Zrno bilo koje žitarice je sastavljeno od klice, endosperma i mekinja. Rafinisano brašno sadrži samo endosperm, dok su mekinje i klica odbačeni. Kada se mekinje uklone, takvo brašno gubi veliki deo svoje hranjive vrednosti. Mekinje od pirinča, kukuruza, pšenice, ječma, ovsa i prosa su veoma bogate biljnim vlaknima i esencijalnim masnim kiselinama i sadrže značajne količine skroba, proteina, vitamina, minerala i fitične kiseline, koja deluje tako što smanjuje apsorpciju nutrijenata.

mekinjePirinčane mekinje su nusproizvod procesa pretvaranja integralnog u beli pirinač i sadrže različite antioksidanse koje imaju veoma pozitivan efekat na naše zdravlje. U proseku, mekinje pirinča sadrže 12% nezasićenih masnoća, kao i vitamin E, gama-orizanol i druge važne fitohemikalije. Sve one smanjuju nivoe masnoća u krvi. Mekinje pirinča sadrže velike količine dijetnih vlakana (beta-gluktan, pektin). Druge vrste mekinja poput pšeničnih, ječmenih i ovsenih su nutritivno još vrednije od pirinčanih, pa se više i upotrebljavaju. Zbog visokog sadržaja masnoća, mekinje mogu i da užegnu, pa je to i jedan od razloga što se mekinje skidaju sa zrna i posebno procesuiraju. Svakako je bolje skladištiti posebno mekinje od ostalog dela žita, a u integralnim proizvodima se oni mogu rekombinovati, bez negativnih uticaja.

Mekinje se često dodaju pekarskim proizvodima i žitnim pahuljicama kako bi se povećao unos dijetnih vlakana. Belo pšenično brašno tip 500 skoro da i ne sadrži vlakna i oskudno je hranjivim materijama, ali uz dodatak pšeničnih mekinja, dobijamo integralno pecivo ili hleb, visoke hranjive vrednosti. Pšenične mekinje sadrže 43-44% sirovih biljnih vlakana, pre svega celuloze, koja nije rastorljiva.

Deo žita Udeo u masi (%) Ugljenih hidrata (g) Proteina (g) Masti (g) Vlakna (g) Gvožđe (% dn. potreba) Ostalo
Mekinje 14 63 16 3 43 59 Vitamin B5
Endosperm 83 79 7 0 4 7
Klica 3 52 23 10 14 35 Vitamin B5, omega 3, omega 6.

Savremena ishrana je zasnovana na odbacivanju mekinja i favoriziranju proizvoda od belog brašna. Potpun promašaj! Bez vlakana ili sa veoma malo vlakana, došlo se do toga da je danas   velika učestalost zatvora i hemoroida kao njegove posledice. Pšenične mekinje sadrže uglavnom nesvarljiva vlakna i prolaze kroz creva potpomažući izbacivanje i olakšavajući stolicu. Mehaničkim delovanjem poboljšavaju peristaltiku creva. Pšenične mekinje znaju, međutim, da izazovu nadutost i gasove. Ovsene mekinje, se druge strane, sadrže uglavnom rastvorljiva vlakna koja upijaju tečnosti i omekšavaju stolicu. One sadrže 4 puta više beta-glukana i drugih rastvorljivih vlakana nego pšenične ili pirinčane mekinje. Na taj način odnose nesvareni sadržaj creva i eliminišu ga iz organizma.

Poznato je da mnoge osobe u dijetama za mršavljenje koriste upravo mekinje i to najčešće ovsene mekinje. One naravno daju i osećaj sitosti. Ishrana koja u sebi sadrži mekinje, potpomaže normalizovanje krvnog pritiska, utiče na smanjenje nivoa lošeg holesterola i triglicerida, sprečava se nagli skok šećera u krvi i zbog eliminacije zatvora utiče preventivno na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti i raka, pre svega debelog creva.

Mekinje su sredstvo koje vas može “pogurati” u pravcu zdravijeg života. Ako vam to zvuči primamljivo, zaboravite beli hleb i jedite – integralni.

1 мишљење на „Mekinje“

Затворено за коментаре.