Скочи на садржај

Integralni hlepčići sa susamom

Potrebni sastojci:

  • 1,2 kg integralnog brašna
  • 100 g susama
  • 40 kvasca
  • 1 kašika nerafinisanog suncokretovog ulja
  • 25 g soli

Priprema:

Ako imate sito, prosejte brašno. Kvasac razmutite u malo vode i ostavite da naraste. Dodajte u brašno kao i ostale sastojke (susam, so, ulje, vodu). Zamešajte vajačom dok se smesa ne ujednači.

Mislili ste da ćete proći bez prljanja ruku? Prevarili ste se. Testo se mesi da bude homogeno, a rezultat će pokazati koliko ste vešti.

Premažite činiju uljem i ostavite testo da naraste 1 sat. Naravno, pokrijte činiju krpom dok čekate. Kad testo naraste treba ga razvući oklagijom, gledajte da to ne bude predebelo, ali ni pretanko.

Da se testo nebi lepilo za sto, koristite brašno.

Podelite testo na duguljaste hlepčiće, zatim ih oblikujte u pravougaonike i poređajte ih na okruglu Metalac emajliranu tepsiju, koji ste predhodno posuli sa malo brašna. Brašno se stavlja na dno Metalac emajlirane tepsije da se hlepčići nebi zalepili za dno tepsije.

Hlepčiće u Metalac tepsiji potom prekrijte vlažnom krpom i ostavite 45 minuta da naraste, na toplom.

Stavite Metalac tepsiju sa hlepčićima da se peku na 220 °C u pećnici sa parom. Efekat parne pećnice dobijate na sledeći način: u rernu stavite Metalac emajliranu šerpu sa 6-8 kockica leda (može i voda ako nemate led) neposredno pre nego što ubacite hleb. Pecite hlepčiće oko 15 minuta, odnosno dok se ne ispeku.

Ukusno, zar ne? Izvadite Metalac tepsiju iz rerne i sačekajte par minuta da se hlepčići ohlade, pa ih poređajte u korpicu.

Energetska vrednost 4862 kcal

Napomena

Pomenuta količina potrebnih namirnica je dovoljna za dve mere (2 tepsije na gornjoj slici), a ako vam je to puno, količinu možete prepoloviti, u tom slučaju je i kalorijska vrednost upola manja. U ovom receptu sam koristila emajlirano posuđe Metalac, tepsiju i šerpu, koje ima dugu tradiciju u mojoj kuhinji.

1 мишљење на „Integralni hlepčići sa susamom“

Затворено за коментаре.