Скочи на садржај

Hemoroidi i ishrana

Hemoroidi

Hemoridi ili šuljevi predstavljaju otečene sunđeraste delove tkiva u kojima postoji mnogo krvnih sudova, a koji koji se nalaze na čmaru i donjem delu rektuma (debelog creva). Mnogim osobama hemoroidi su veliki problem, koji rešavaju na razne načine: hirurškim putem, laserom, medikamentima i hemoroidalnim čepićima. Hemoroidi se najbolje mogu sprečiti pravilnom i zdravom ishranom, ali takođe ukoliko ih već imate, možete umanjiti tegobe. Hemoroidi se dele na unutrašnje, koji se nalaze u analnom kanalu i spoljašnje, kada se mogu osetiti kao neki čvorići ili kuglice na samom otvoru čmara.

hemoroidi

Hemoroidi su česta pojava, tako da polovina osoba (oba pola) preko 50 godina ima hemoroide. Simptomi obahvataju bezbolno svetlocrveno krvarenje, ali to nije u samoj stolici. Pored toga, javlja se i bol prilikom pražnjenja creva i svrab. Hemoroidi nisu opasni po život, samo stvaraju nalagodu. Ako imate unutrašnje hemoroide, možete videti krvav trag na toalet papiru, ali mnogo je veći problem ako unutrašnji hemoroidi ispadnu iz anusa, tada celo područje boli, svrbi i veoma je osetljivo. Ako su u pitanju veliki hemoroidi, bol može biti veoma jaka.

Izazivač hemoroida je najčešće zatvor, usled povećanja pritiska u krvnim sudovima prilikom napipanja pri pražnjenju creva. Zatvor takođe pogoršava stanje već prisutnih hemoroida, jer je debelo crevo i čmar podvrgnut pritisku, pa se mehanički grebu prošireni krvni sudovi i tako uvećavaju.

Posebno su hemoroidi česta pojava kod trudnica, kada je javljaju u kasnoj trudnoći i usled porođaja. Hemoroidima su podležnije gojazne i neaktivne osobe, kao i one osobe koje ne vode mnogo računa o svojoj ishrani i unose preterane količine rafinisane, prerađene hrane. Sve se ovo može sprečiti dovoljnim konzumiranjem tečnosti i dijetnih vlakana. Takođe, kada sedite na šolji, trudite se da to ne bude suviše kratko i sa mnogo naprezanja.

Hemoroidi i ishrana: ima neka tajna veza…

Kada je reč o prevenciji hemoroida, ishana je tu od velike važnosti. Ona predviđa da se posredno utiče na zdravlje krvnih sudova, kao i sprčavanja zatvora koji su u najvećoj meri krivci za pojavu hemoroida. Ako se hemoroidi ipak pojave, nepravilna ishrana može intenzivirati problem, pa ne čekajte da promenite loše navike u ishrani. Pored terapije medikamentima ili hirurškog načina rešavanja problema hemoroida, uvedite zdravu ishranu:

  1. Ako ste gojazni, smršajte, jer zbog viška kilograma imate veće opterećenje na ceo organizam – na krvotok i probavni sistem;
  2. U vašu ishranu obavezno unosite dovoljno dijetnih vlakana, u cilju sprečavanja zatvora i održavanja zadravlja vaših krvnih sudova;
  3. Redovno jedite supu ili čorbu i pijte više vode od preporučenih 2 litra, kako bi vam stolica bila mekša;
  4. Nemojte voditi sedeći način života, jer pored toga što tako manje sagorevate kalorije, tako nedovoljno stimulišete krvotok;
  5. Ne preterujte sa brzinom odlaska u toalet, ali ni sa odugovlačenjem. Naime, dugo sedenje na šolji povećava pritisak na čmar;
  6. Vodite računa da vam ishrana bude raznovrsna i bogata svežim povrćem i voćem, integralnim žitaricama, semekama i koštuničavim voćem. Sve navedeno je odličan izvor dijetnih vlakana koje minimiziraju mogućnost zatvora. Naravno, ove namirnice obezbeđuju potrebni vitamin C (citrusno voće, kupus, paprika, paradajz, brokoli i mnogo drugo povrće), kao i flavonoide (njih sadrže sve integralne žitarice, voće svetlih boja i povrće) i druge fitohemikalije koje povoljno utiču na zdravlje krvnih sudova (heljda, trešnje, višnje, jagode, maline, itd.)
  7. Danima kada osećate bolove, trudite se da ne sedite mnogo, već odmarajte u polusedećem položaju ili ležećem tako da vam nivo stopala bude iznad nivoa karlice;
  8. Neaktivnost pojačava tegobe, pa se trudite da ako već niste, uvedete redovnu fizčku aktivnost, dovoljno je 20-30 minuta dnevno. Tako će vam krvni sudovi biti zdraviji, a imaćete i bolju kondiciju i lakše ćete prazniti creva.

Uz pravilnu ishranu i više kretanja, hemoroidi vam neće praviti mnogo problema.

14 мишљења на „Hemoroidi i ishrana“

  1. Tekst je lepo napisan. Ljudi dosta grese nepravilo se hrane, dosta sede, ne lece trvdu stolicu… I kad se pojave hemoroidi oni i tad ne lece ih odmah nego obicno dosta kasnije kad isti uzmu maha.

    1. Ja sam od pre nekoliko godina zaustavila problem sa hemoroidima, hranom ili sredstvima protiv

      zatvora i odlicnim prirodnim preparatom. Toga se i sada drzim, jer uvek mogu ponovo da nastanu

      problemi.

      1. Zlatana, pročitao sam Vaš tekst. Možete li napisati o čemu je reč. Imam visegodišnje probleme sa hemoroidima. Hvala.

  2. svi opisujete posledice, niko da se javi da je izlecio zatvor ili hemoroide!!! bas niko!
    preporuke kako se hraniti i sta jesti vrede samo ako ste u nekoj ustanovi ili bolnici jer kuci se hraniti striktno
    po savetima lekara odnosno nutricionista je neizvodljivo zbog porodicnog okruzenja.
    sada kada imam 55 godina mogu samo da mastam ili da sanjam da sam se ispraznio u 10 sekundi.bilo nekada pre recimo 35 godina.
    necu da vas smaram sa mojim stanjem sve sam rekao vec, uostalom ovaj tekst ce citati samo onaj komga interesuje ova tema.
    pozz

    1. sve je detaljno opisano a kako ja sebi pomažem nabavio sam pumpicu u apoteci i posle nužde uz pomoć pumpice rastvorenu soda bikarbonu ubrizgam udebelo crevo zadržim se ublizini wc pošto će verovatno izbaciti još malo zatim operem stavim vaticu na čmar inema ni izduvnih gasova ni hemoroida

      1. pozzz, dali si na ovaj nacin izlijecio hemeroide ili je to preventivno radjeno da nedodje do njih

  3. Evo nekoliko saveta kako da izlečite zatvor / opstipaciju:

    1. Jednu užinu ili večeru zamenite obrokom od ovsenih pahuljica ili mekinja i kiselog mleka. Tri supene kašike ovsenih pahuljica ili mekinja pomešajte sa čašom kiselog mleka kupovnog od 2 deci. Ostavite da odstoji, pa tek onda koristite.

    2. Povremeno uzimajte kompot koji ima izuzetno laksantna svojstva. Količina za jedan dan sastoji se od:
    – 1 l vode;
    – 1 jabuke / očišćene i iseckane na kocke /;
    – 4 suve šljive;
    – 4 suve smokve;
    Kuvajte pola sata na srednjoj temperaturi, nemojte šećeriti.

    3. Jednom sedmično imajte za obrok kačamak. Kao dodatak koristite maldi sir ili jogurt i dodatkom bifidobakterija.

    4. Povremeno u jelovnik ubacite kuvani kukuruz ili kuvanu pšenicu.

    Vrlo brzo ćete se iznenaditi rezultatima. Srdačan pozdrav za Vas! Hvala što čitate moje tekstove.

  4. pozdrav svima…evo par saveta za ishranu hemoroida.posto ih ja lecim vec 6 god. i redovno pratim ove stranice… 1.nikako zaprzena hrana(to svako sebi moze da priusti),npr. svako kuvano jelo sebi nezaprzavam,meso jedem samo kuvano (sve vrste mesa sem svinjetine)
    2.za dorucak obavezno unosim jogurt i pahuljice
    3.pijem dosta tecnosti,dosta vezbam
    4.masno,kiselo,slano i ljuto ,cipsevi,brza hrana….nikako
    p.s sve ovo vam je itekeko poznato,ali da kazem da sam gojazna osoba,pusac,imala manju intervenciju i da SE NISAM PRIDRZAVALA ZDRAVE I REDOVNE ISHRANE VEROVATNO DA BIH I DAN DANAS IMALA VELIKE PROBLEME.JAKO JE BITNO IMATI VOLJU,SVAKO OD NAS MOZE DA PRIUSTI SEBI BAR TO.IMAM DETE OD 6 GOD I SUPRUGA I NIJE MI PROBLEM DA KADA KUVAM SEBI IZDVOJIM I NEZAPRZIM HRANU,ILI SPREMIM NESTO POSEBNO,JER JE U PITANJU MOJ ZIVOT I MOJE ZDRAVLJE….

  5. sve je to u redu ali u kakvim uslovima zivimo neko nema da priusti sebi pahuljice i nesto slicno,kakav nam je standard takva nam je i hrana..pozdrav

  6. Tačno je da je hrana skupa, ali ipak ovsene pahuljice su jedne od jeftinijih namirnica, pa verujem da skoro svako može sebi da ih priušti. Potražite u prodavnicama zdrave hrane, na runfuzu. Jeftnije su nego po prodavnicama. Srdačan pozdrav.

  7. Mislim da je veoma znacajna stvar u ishrani izbjegavati pikantnu= jako zacinjenu hranu.

Затворено за коментаре.