Скочи на садржај

10 zabluda o mršavljenju

Ne verujete da postoji bar nekoliko zabluda o mršavljenju? Onda je ovaj tekst kao stvoren za vas. Pre nego što sam završila školu i postala nutricionista i ja sam razmišljala o mršavljenju na neki “popularan” način, onako kako ga verovatno i sada mnogi posmatraju. Iz ove perspektive i iskustva želim da podelim sa vama nekoliko zabluda o mršavljenju, jer prosto je neverovatno šta će neke osobe da urade da bi smršale. Ako je to i vaš cilj, molim da dobro pročitate sledeće zablude o mršavljenju:

1. Gladovanjem se najbolje skidaju kilogrami

Foto: marin / FreeDigitalPhotos.net
Foto: marin / FreeDigitalPhotos.net

Dijete sa niskim kalorijskim unosom koje često idu znatno ispod vašeg bazalnog metabolizma (BMR) su neodržive na duži rok. U stvarnosti, dešava se suprotno od onoga šta želite, do gomilanja kilograma.

Kako, pitaćete sada. Jednostavno, osnovni problem je u tome što ovo nisu zdrave dijete i veoma su teške za držanje. Vaš organizam će stalno biti u stanju nedostatka energije i trošiće dragocene rezerve prvo ugljene hidrate, a kada oni presuše, okrenuće se ka vašoj mišićnoj masi (belančevine) i mastima (u manjoj meri).

Istovremeno u cilju održavanja života vaš mozak će tražiti način da što pre da vrati ono što je potrošeno. Apetit će vam se pojačati, naročito za slatku i masnu hranu, pa kada najzad krenete ponovo da jedete, verujte, poješćete više nego što želite i što vam je potrebno. Telo će planski nagomilati nešto masnih naslaga da bi se zaštitilo od nove pojave gladi. OK? Idemo dalje.

2. Tablete i preparati za mršavljenje su efikasni na duži rok

pilulice
Ipak ne. Bez muke nema nauke.

Ovo je jedna zabluda koju mnogi ne razumeju. Preparati utiču na centre za glad u mozgu menjajući osećaj gladi, pa jednostavno nemate apetit da jedete. Bez obzira na to vi imate tačno utvrđene dnevne potrebe za kalorijama i izgladnjavate se, a da ta informacija ne stiže do mozga. Vaš lekar je jedina osoba koju treba da konsultujete u vezi uzimanja ili neuzimanja preparata ili pilula. Postoji, doduše, još jedan popularan ali nimalo zdrav način smanjivanja apetetita, a taj preparat se zove cigareta. Ne preporučujem.

3. Ekstremno vežbanje je jedini način da smršate

Foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net
Foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Takođe nije istina. Razumni gubitak kilograma se postiže kada napravite manje, zdravije promene u svom životu i to je održivo na dug period.

Ovo znači da je najbolje da uvedete redovnu fizičku aktivnost, ali ne u ekstremnoj meri, već u primerenoj. Za početak, dovoljno je da svaki dan imate 25-30 minuta neke aktivnosti primerene vama, na primer da se šetate, trčite, vozite bicikl. Što ste “krupniji” minutaža bi trebala da bude veća, ali opet naglašavam, prema vašem fizičkom stanju. Znači, jedite manje, ali dovoljno da ne budete gladni, a fizičkom aktivnošću potrošite još više i kalorijskim deficitom ćete doći do mršavljenja.

Kombinacija prave ishrane i fizičke aktivnosti je za sada najbolji način za mršavljenje. Preterano vežbanje će vas iscrpeti i povećati mogućnost da se povredite, a kako ćete onda skidate ili održavate kilograme?

4. Zdrava hrana je veoma skupa

Foto:  marin / FreeDigitalPhotos.net
Foto: marin / FreeDigitalPhotos.net

Hm, o ovome sam već pisala dokazujući upravo suprotno. Nezdrava hrana je suplja, samo treba dobro razmisliti i upotrebiti matematiku. Zdrava hrana nije samo ono što kupujete u specijalizovanim prodavnicama koje robu prodaju na merenje, to je mnogo više od toga. Sva ona je sadrži nutritivno vredne materije i potrebno ih je unositi u količinama koje su orjentaciono date u piramidi ishrane.

Primera imate koliko želite, pa sami procenite koliko je jeftinije povrće i voće, uz žitarice, ribu, jaja i mleko u odnosu na recimo gotova industrijska jela (npr. gulaš sa svinjskim mesom ili pasulj sa kobasicom).  Potrebno je doduše, malo više truda da se namirnice pripreme za zdrav način, ali kada jednom to naučite, postaće vam veoma lako.

Zapitajte se šta želite da ostavite vašoj deci: primenjeno znanje o zdravoj ishrani ili pljeskavicu sa čašom kole na stolu. Širite zdrave navike, jer samo one vrede.

5. Od hleba i ugljenih hidrata se goji

Birajte integralni hleb, zdraviji je.
Birajte integralni, zdraviji je.

Kada se jedu u pravim količinama, ugljeni hidrati ne uzrokuju gojaznost. Primer je, recimo, proteinska Atkinsonova dijeta koja je najpoznatija od dijeta koje ne sadrže ugljene hidrate. U ovoj dijeti osobe mršave ne zato što izbegavaju ugljene hidrate, već zato što imaju ukupni kalorijski deficit, dakle, manje jedu nego što troše. Ni ovu dijetu ne preporučujem jer ukida jednu celu grupu namirnica koja inače stoji u osnovi svake zdrave ishrane – žitarica. Jedite žitarice, po mogućnosti integralne, kao i pirinač i hleb u potrebnim količinama i nećete se ugojiti. Jedino izbegavajte da pržite krompire, jer je to recept za gojaznost.

5. Ako izbacim sve “grickalice”, smršaću

Foto: dusky / FreeDigitalPhotos.net
Foto: dusky / FreeDigitalPhotos.net

Nije problem da izbacite sve grickalice, već samo one koje su loše za vas. Mnoge osobe kada ogladne između obroka uzmu ono što im nimalo ne odgovara, slatke/ slane, masne i veoma kalorične grickalice koje su bogate zasićenim masnoćama. Da bi “grickali” zdrave užine, izbacite čokolade, smoki, čips, pržene zanimacije i ostale slane ili slatke industrijske proizvode. Odaberite voće i grickajte do mile volje. Unećete više vitamina i minerala a manje kalorija, dakle, upravo ono što vam je potrebno.

7. Oznake na pakovanjima su uvek tačne

“Malo morgen”, što bi neko rekao. Proizvođačima je tačno određeno šta moraju da napišu na proizvodu, ali i uvek nađu rupu u zakonu. Ako na etiketi piše “smanjen sadržaj masti” to ne znači da je proizvod – zdrava hrana, jer ne piše koliko je proizvod manje masan od onoga koji nema smanjen sadržaj masti. Oni vole krupnim slovima da ističu neku potencijalnu prednost proizvoda, a ono što ne valja usitne da se jedva može pročitati. Kada na pakovanju margarina pročitate “koristan za srce i krvne sudove” nećete valjda da poverujete u to?

8. Margarin je manje opasan od maslaca

maslac-margarin
Suviše kalorično, nije za mršavljenje

Da nastavim ovu priču o margarinu. Istina je sledeća: maslac i margarin sadrže različite vrste masti. Margarin uglavnom manje sadrži zasićenih masti od maslaca, ALI zato sadrži  hidrogenizovane biljne masti. Ove druge su mnogo gore od zasićenih masti, pa je od ove dve loše ipak maslac bolja namrinica. Ako želite da smršate i poboljšate vaše zdravlje, smanjite unos i hidogenizovanih i zasićenim masti. U dijetalnoj ishrani izbegavajte i jedno i drugo, ali ako morate da birate, izbacite margarin.

9. Ako manje pijem vode, brže ću smršati

zablude o mrsavljenju 4
Foto: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Ne baš. Voda nema kalorije, pa je možete piti, prema preporuci oko 2 litra na dan. Voda vam pomaže da budete hidrirani, što znači da će vam pomoći i da jedete manje. Obično ako ste žedni imate i veći apetit. Voda je neophodna za dobro zdravlje i bez nje možemo kraće da izdržimo nego bez hrane.

10. Preskakanje obroka je super način da smršam

Nije. Preskakanje obroka je loš način kontrole apetita, jer onda trpimo glad pa ćemo lakše preterati kada opet sednemo za sto. Svi oni koji preskaču doručak znaju o čemu pričam. Prejedanje nije mala nego velika prepreka procesu mršavljenja. Da bi smršali, potrebno je donekle da redukujete kalorije koje obično unosite hranom i u kombinaciji sa aktivnostima da potrošite više od unetog. Preskakanje obroka vas čini razdražljivim, nemotivisanim, umornim, pada vaša radna sposobnost. Najbolji savet je da imate tri glavna obroka i dve užine, raspoređene tako da vam bude nivo šećera u krvi što više ujdenačen. Tada gladi nema, pa nema ni prejedanja, a onda ćete teško i da se namrštite, jer ostvarujete cilj – mršavite.

Ako shvatite da je svaka zabluda o mršavljenju utemeljena na nekom “lakom rešenju”, razbijte ih tako što ćete se informisati. Ne postoji lakši način, postoji samo pravi način. Budite mi zdravi i zadovoljni. Smršajte pametno.