Скочи на садржај

10 razloga zašto je dobro jesti lubenice

Leto je u punom zamahu a njegov zaštitni znak su svakako sočne slasne lubenice. Ovo letnje voće ima nekoliko sjanih osobina koje pogoduju dobrom zdavlju. Deset najvažnijih su:

leto i lubenice- idealan spoj
Foto: Pexels

1. Lubenice su pune likopena

Crvena boja potiče od antioksidansa likopena. On se nalazi i u paradajzu, a mnoga istraživanja upućuju na to da može pomoći u smanjenju rizika od raka i dijabetesa. Lubenice imaju više ove hranljive materije nego bilo koje drugo voće ili povrće – čak i paradajz. Da biste napunili likopenom, izaberite običnu semenu ili besemenu lubenicu sa ucrvenom unutrašnošću, a zaobiđite fensi žute i narandžaste sorte. Besemena ima nešto više likopena od semene, ali da ne ulazim u detalje. Crveno = zdravlje.

2. Štite i od sunca

Neki pigmenti pomažu u zaštiti biljaka od sunca. Interesanto, kada jedete te pigmente iz biljne hrane, možete, bar u nekoj manjoj meri, zaštititi i vašu kožu. Likopen u lubenici može smanjiti verovatnoću da ćete dobiti opekotine od sunca. Nemojte misliti da sada možete bez bojazni na sunce – štitite vašu kožu i dalje omiljenim sredstvima za sunčanje, recimo sa SPF 30 faktorom.

3. Lubenice pospešuju zdravlje srca

Lubenica je bogata aminokiselinom zvanom citrulin koja pospešuje cirkulaciju i na taj način smanjuje vaš krvni pritisak. Vaše srce takođe uživa u blagodatima likopena koje lubenica sadrži. Istraživanja pokazuju da likopen može smanjiti rizik od srčanog udara. Naravno, ceo vaš životni stil utiče na zdravlje vašeg srca. Zato se pobrinite da takođe vežbate, ne pušite, ograničite zasićene masti i pratite savete svog lekara.

4. Štite vaše zglobove

Lubenica ima prirodni pigment koji se zove beta-kriptoksantin koji može zaštititi vaše zglobove od upale. Neka novija istraživanja upućuju da bi ovaj prirodni pigment mogao smanjiti verovatnoću dobijanja reumatoidnog artritisa.

5. Dobre za vid

Samo jedna srednja kriška lubenice vam daje 10% vitamina A koji vam je potreban svaki dan. Ovaj nutrijent je jedan od najvažnijih za održavanje dobrog zdravlja očiju. Hrana je najbolji način da dobijete sve vitamine i minerale koji su vašem telu potrebni. Znači umesto suplementa, pojedice krišku lubenice.

6. Odlično hidriraju organizam

Sočna lubenica sadrži čak 92% vode, tako da je to jednostavan način da ostanete hidrirani. Svaka ćelija u vašem telu mora da ima dobije vodu. Čak i mali nedostatak vode može učiniti da se osećate usporeno. U ovim toplim danima osim flašice sa vodom izaberite slasno voće poput lubenice.

7. Odlične za kožu

Vitamini A, B6 i C u lubenici pomažu vašoj koži da ostane meka, glatka i gipka. Pošto je puna vode, ona je takođe odlična maska za lice. Pomešajte 1 kašiku soka od lubenice sa istom količinom grčkog jogurta. Nanesite na lice i ostavite da deluje 10 minuta da biste revitalizirali kožu lica. Isperite i obišite.

8. Lubenice su sjajne kao dezert

Jedan prosečan sladoled (150 g) ima oko 300 kalorija. Ista količna lubenice – samo 45 kalorija (30 kcal/100g). Za razliku od mnogih drugih deserta, nema masti, holesterola i nema natrijuma. Osim toga, voda u lubenici će vam pomoći da duže ostanete siti i hidrirani. Ako volite sorbet, izmiksajte lubenicu u blenderu (bez semenki), iscedite malo limuna i stavite u zamrzivač dok se ne stvrdne.

9. Idealne za aktivne osobe

Visok sadržaj vode u lubenicama, kao i antioksidansi i aminokiseline kojima obiluju, mogu doprineti svim aktivnim osobama. Sve ove hranjive materije su bitne prilikom svakodnevnog vežbanja. Lubenice takođe imaju kalijum, mineral koji je bitan svima koji vežbaju. On bi, uz magnezijum, mogao pomoći u sprečavanju bolova u mišićima, sve dok se ne preterujete sa vežbanjem.

10. Lubenice pospešuju dobro varenje

Ako imate probavno stanje poput Kronove bolesti ili kolitisa, lista onoga što ne treba jesti tokom napada može biti dugačka. Možete staviti lubenicu na svoju pozitivnu listu. Ovo letnje voće lako se vari čak i kod sindroma nervoznih creva. Uživajte u slatkoj užini bez rizika.