Скочи на садржај

Likopen: dobar razlog da zavolite crveno!

Likopen je fitohemikalija, pigment crvene boje prirodno prisutan u mnogim namirnicama. Likopen je hemijski gledano karoten, ali njegovo dejstvo nije kao ono od vitamina A. Likopen nije rastvorljiv u vodi, ali jeste u mastima.

likopen
Sos od paradajza je dobar izvor likopena. Foto: Pexels

Najpre ćete ga pronaći u biljnim namirnicama crvene boje- paradajzu (2,3 mg/ 100g), crvenoj šargarepi, lubenici (13 mg / kriški), crvenom grejpfrutu i crvenoj pomorandži, kao i papaji, godži bobicama, šipku. Nadam se da niste pomislili da sve crveno sadrži likopen. Jagode, ribizle, trešnje, višnje… ga ne sadrže.

Likopen zbog svoje građe apsorbuje sve talasne dužine osim najduže, crvene, pa zato ima takvu boju. Izolovan je pre 90 godina. Međutim, postoje i namirnice koje nisu izgledom crvene, a sadrže značajne količine likopena: maslina, guava, špargla (sadržaj likopena 0,3 mg / g), peršun i bosiljak (sadržaj likopena 3,5–7,0 µg / g).

Primena likopena

Za razliku od drugog voća i povrća, gde se nutritivna vrednost termičkom obradom smanjuje, kuvanjem paradajza povećava se koncentracija bioraspoloživog likopena. Likopen u paradajz pireu ima čak četiri puta veću koncentraciju nego u svežem paradajzu. Prerađeni proizvodi od paradajza poput pasterizovanog soka od paradajza, supe, sosa i kečapa sadrže veću koncentraciju likopena u poređenju sa sirovim paradajzom.

Zbog jake crvene boje, likopen se u prehrambenoj industriji koristi kao sredstvo za bojenje hrane pod nazivom E160d. Ako ste ikada kuvali sos od paradajza i koristili plastičnu ili drvenu varjaču, setićete se da na njoj posle toga ostaju narandžaste ili žućkaste fleke, što je posledica ulaska likopena u porozni materijal poput plastike, drveta itd. Fleke se uklanjaju potapanjem varjače u vodeni rastvor sa izbeljivačem.

Likopen: dobar za srce

Istraživanjem iz 2017. godine utvrđeno je da proizvodi od paradajza i odnosno aktivna supstanca likopen ima izvesne pozitivne efekte na smanjenje kardiovaskularnih faktora rizika, kao što su povišeni lipidi u krvi i krvni pritisak.

Bezbedni unos likopena je 75 mg / dan, prema preliminarnim istraživanjima.

Mere opreza

Likopen je netoksičan i često se nalazi u ishrani, uglavnom od proizvoda od paradajza. Postoje slučajevi netolerancije ili alergijske reakcije koje mogu izazvati dijareju, mučninu, bol u stomaku ili grčeve, gasove i gubitak apetita.

Likopen može povećati rizik od krvarenja ako se uzima sa lekovima protiv koagulacije krvi. Pošto on može da snizi krvni pritisak, moguća je interakcija sa lekovima koji utiču na krvni pritisak.