Скочи на садржај

Izrazito niskokalorične dijete nose ove rizike!

Niskokalorične dijete mogu biti veoma opasne po zdravlje i svakako nisu bez rizika. Nemoguće je staviti znak jednakosti između zdravog i brzog mršavljenja. Iako je primamljivo pokušati brzo smršati, nikako ne pokušavajte to na svoju ruku!

Dijete koje promovišu brzi gubitak težine često imaju vrlo malo kalorija i hranljivih materija. Ovo može da vas izloži riziku od mnogih zdravstvenih problema, posebno ako ste na dijeti za brzi gubitak kilaže tokom više nedelja i meseci.

Niskokalorične dijete i rizici suviše brzog mršavljenja
Foto: Pexels

Koji su to rizici?

Možete izgubiti mišićnu masu. Gubitak težine nije uvek isto što i gubitak masti. Iako vam ishrana sa veoma niskim sadržajem kalorija može pomoći da brzo izgubite težinu, veliki deo težine koju izgubite može biti od mišića i vode.

U jednom istraživanju, istraživači su na 5 nedelja stavili 25 osoba na niskokaloričnu dijetu od samo 500 kalorija dnevno. Istovremeno su 22 osobe stavili na niskokaloričnu dijetu od 1.250 kalorija dnevno, ali na 12 nedelja. Očigledan zaključak je da su obe grupe izgubile sličnu kilažu. Međutim, oni koji su bili na veoma niskokaloričnoj dijeti od 500 kcal izgubili su šest puta više mišića od onih na niskokaloričkoj dijeti od 1250 kcal!

Možete usporiti vaš metabolizam. Prebrz gubitak težine može usporiti vaš metabolizam. Vaš metabolizam određuje koliko kalorija sagorevate svakog dana. Sporiji metabolizam znači da sagorevate manje kalorija dnevno. Dva uzroka zbog kojih metabolizam usporava na dijeti sa veoma niskim sadržajem kalorija su:

 • gubitak mišića i
 • pad hormona koji regulišu vaš metabolizam, kao što je hormon štitne žlezde.

Nekoliko istraživanja potrvrđuju da veoma restiktivne, niskokalorične dijete dovode do suviše brzog mršavljenja i posledično usporavanja metabolizma za čak 20%. Za toliko telo manje troši energiju. Nažalost, dokazano je da ovo usporavanje metabolizma može trajati dugo nakon što završite sa dijetom.

Možete izazvati pojavu kamenja u žuči. To su stvrdnuti komadi materijala koji se formiraju unutar žučne kese. Ako ne jedete mnogo hrane, onda vaša žučna kesa ne oslobađa probavne sokove (služe za varenje masne hrane) i polako formira se kamenje.

Još gore, žučni kamen se može zaglaviti u žučnom kanalu i izazvati napad, jak bol i onda je operacija neizbežna. Ovo je jedan od najopasnijih neželjenih efekata suviše brzog mršavljenja, koje izazivaju izrazito niskokalorične dijete.

Možete izazvati nedostatak važnih nutrijenata. Ako ne unosite dovoljno kalorija redovno, nećete unositi važne hranjive materije npr. gvožđe, folna kiselina, vitamin B12, itd. Kada ne unosite važne nutrijente to definitivno izaziva sledeće posledice:

 • Gubitak kose: ako jedete premalo kalorija, vaše telo možda neće dobiti dovoljno hranljivih materija za
  rast kose, što može izazvati gubitak kose.
 • Ekstremni umor: ako ne dobijate dovoljno gvožđa, vitamina B12 i folne kiseline imate veliku šansu za ekstremni umor i anemiju.
 • Loša imunološka funkcija: Nedovoljno kalorija i hranljivih materija može oslabiti vaš imuni sistem i
  povećati rizik od infekcija.
 • Slabe i lomljive kosti: Nedostatak vitamina D, kalcijuma i fosfora u ishrani je loša vest za vaše kosti.

Na sreću, nedostatak važnih nutrijenata možete izbeći tako što ćete jesti namirnice koje nisu prerađene i koje sadrže ove nutrijente. Ova hrana po pravilu sadrži manje kalorija po gramu i takođe je prilično zasitna.

Izrazito niskokalorične dijete imaju i ove efekte:

 • Glad
 • Umor
 • Razdražljivost
 • Drhtavica
 • Grčevi u mišićima
 • Vrtoglavica
 • Problem sa probavom (ili zatvor ili dijareja)
 • Dehidracija